ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Erkänn spelkulturen som en kultur

Anna Erlandsson · 29 Jun 2018
Uppdaterad 5 Jul 2018

När spel inte räknas som kultur undermineras hundratusentals ungas engagemang, skriver Anna Erlandsson, förbundsordförande i Sverok.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Att spel inte betraktas som kultur gör att enbart kommersiellt gångbara spel lyfts fram.Det finns spel som behandlar ämnen som ensamhet och psykisk ohälsa men det är spel som inte syns.

Synen på spel ligger ljusår efter synen på teater och dans och framförallt vilken status vi ger dessa. När spel inte räknas som kultur undermineras hundratusentals ungas engagemang.

quotation startInom begreppet spelkultur ryms olika former av spel och spelrelaterade grenar såsom digitala spel, lajv, brädspel, rollspel, cosplay och fantastik.quotation end

Närcon, Nordsken och Gothcon är konvent där tusentals deltagare bygger upp ett fantastiskt nätverk som består långt efter det att konventdörrarna stängt. I Sverok samlas 90 000 medlemmar i spelföreningar över hela Sverige. För dem är det en självklarhet att spel är kultur, en uppfattning som delas av många. Detta är en självklarhet som varken finns på papper eller bekräftas i handling.

Under Kulturdepartementet hittas dans, film och teater men spel har hamnat utanför i kylan.Resultatet blir att spelföreningar inte tas på allvar i kontakt med kommuner och regioner. Detta påverkar deras möjligheter att bedriva sin verksamhet. Det blir även ett demokratiskt problem då unga inte får göra sina röster hörda i den lokala kulturpolitiken.Sammanlagt leder detta till att de som engagerar sig i spelföreningar ständigt får sitt intresse nedvärderat som en oviktig sysselsättning.

Under 30 år har Sverok sett att spel förblir en vanlig fritidssysselsättning bland unga. Inom begreppet spelkultur ryms olika former av spel och spelrelaterade grenar såsom digitala spel, lajv, brädspel, rollspel, cosplay och fantastik. Inom spelkulturen kan du vara både åskådare, deltagare och medskapare. Genom figurspel, brädspel och kortspel tränas det strategiska tänkandet i tävlingar och turneringar. Förmågan att samarbeta utvecklas genom samarbetsspel som ofta tar flera timmar att lösa.

Spelkulturen innehåller även naturliga beröringspunkter med traditionella kulturuttryck som slöjd, teater, film, musik och kulturarv. Det märks i lajv där det skapas allt från historiska lajv till musikallajv med tema på Les Miserables. Utomlands är det svenska spelundret välkänt där Minecraft bara är ett i raden av framgångsrika svenska spel.

Spelkulturen borde ha lika hög status som teater, musik och konst och ges samma utrymme och legitimitet. Genom att spel blir en accepterad del av kultursektorn öppnas dörrarna för att utveckla spelkulturen mer. Framförallt säger det att spel är ett legitimt intresse med hög status som ska ges plats och inte sopas under mattan.

Vi är hundratusentals som engagerar oss i spelkultur. Vi spelar spel för att det är roligt. Vi ägnar oss åt spelkultur för att det är givande.

Kulturvärlden behöver uppdatera sin syn på spel och det behöver ske både i ord och handling.Se till att lyfta in spel som en accepterad och erkänd del i kulturbegreppet.Se till att spel ska kunna ta del av offentligt stöd riktat mot kulturGe spel den status det förtjänar och en plats i kulturrummet. Då står hundratusentals unga redo att förändra världen.

Anna Erlandsson, förbundsordförande i Sverok

pil
Om Sverok:

Spelhobbyförbundet Sverok är Sveriges största ungdomsförbund. 90 000 medlemmar i 3700 föreningar över hela landet engagerar sig i spelkultur i olika former, från E-sport och brädspel till lajv och figurspel.

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Erlandsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro