ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Fem krav att ställa på alla företag du handlar av

Linnea Eriksson, Therese Svensk · 3 Maj 2018
Uppdaterad 3 Maj 2018
Om konsumenter kräver att företag ska agera mer hållbart kommer de till slut anpassa sig och möta kraven, menar dagens debattörer Linnea Eriksson och Therese Svensk (högra bilden).

Om konsumenter kräver att företag ska agera mer hållbart kommer de till slut anpassa sig och möta kraven, menar dagens debattörer Linnea Eriksson och Therese Svensk (högra bilden). Foto: Caiaimages/IBL Bildbyrå, Matilda Axelsson.


Om vi kräver att företagen ska agera mer hållbart kommer de att anpassa sig för att möta våra krav. Det blir en förutsättning för att de ska överleva på marknaden, skriver Therese Svensk och Linnea Eriksson, grundare av ett digitalt hållbarhetsverktyg för företag.

klar

Artikellänk är kopierad

Klimatförändringar och orättvisor i världen är utmaningar som kan kännas övermäktiga för privatpersoner att ta sig an. Många har nog ställt sig frågan om de små valen i vardagen verkligen gör någon skillnad i det stora hela? Faktum är att våra konsumtionsval har direkt påverkan på vad som säljs i butikerna.

Enligt Naturvårdsverket beror drygt 80 procent av Sveriges utsläpp av växthusgaser på privat konsumtion och knappt 20 procent på offentlig. Den privata konsumtionen kan delas upp i aktiviteterna äta, bo resa och övrigt, som till största del omfattar inköp av kläder och skor. Sammanlagt står aktiviteterna äta och övrigt för 40 procent av utsläppen. Därför är det oerhört viktigt att vi konsumenter förstår hur vi kan minska mängden utsläpp genom våra konsumtionsval. Det är vi som styr vad och i vilka volymer företagen producerar. Om vi exempelvis väljer ekologiska, etiska och miljömärkta produkter framför andra alternativ kommer företagen att prioritera produktionen av dessa.

När företagen producerar större volymer blir produktionskostnaden lägre och så även priserna i butikerna. Vi har med andra ord större makt att påverka än vad vi tror. Om vi kräver att företagen ska agera mer hållbart kommer de att anpassa sig för att möta våra krav. Det blir en förutsättning för att de ska överleva på marknaden.

Så vilka krav ska vi konsumenter ställa på företagen? Här är våra förslag:

• Handla av företag som anstränger sig för att förse dig med information om hur de arbetar med hållbarhet. Allt fler företag kommunicera sitt engagemang i sociala kanaler.

•  Välj produkter med tydlig information om innehåll, källsortering och produktion. Vissa produkter är även märkta med tips på hur du kan bli mer hållbar i din konsumtion.

• Välj kvalitet framför kvantitet. Minska din konsumtion genom att i första hand försöka låna, hyra eller köpa begagnat. Om du måste köpa nytt, välj produkter som har hög kvalitet och återanvändningsgrad.

• Välj ekologiska, etiska och/eller miljömärkta produkter. Det finns många olika märkningar inom arbetsvillkor, djuromsorg, hälsa och miljö. Utgå från dina egna värderingar när du prioriterar bland dem.

• Välj bort produkter med onödiga förpackningar. Välj i första hand förpackningar av återvunna eller naturliga material märkta med FSC. Välj i andra hand förpackningar med låg glas- och plasthalt.

Andra saker som du kan tänka på när du handlar är att planera dina inköp, ta med egna tygpåsar, passa på att panta flaskor och burkar, välja vegetariska, säsongsbaserade och/eller närproducerade produkter. Försök att successivt göra allt mer medvetna val och påminn dig själv om att de små valen i vardagen bidrar till förändring!

Therese Svensk och Linnea Eriksson, grundare av Pure act, ett digitalt hållbarhetsverktyg för företag

pil
Om debattörerna

• Namn: Therese Svensk och Linnea Eriksson• Ålder: 26 och 24 år• Ort: Stockholm• Sysselsättning: Grundare av Pure act, ett digitalt hållbarhetsverktyg för företag.

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Eriksson
Therese Svensk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro