ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Fem tips på hur du kan göra livet bättre för hbtq-personer

Magnus Kolsjö · 29 Jul 2017
Uppdaterad 30 Jul 2017
Tänk dig att varje ny människa är ett oskrivet blad. Nästa person du möter behöver inte vara cisperson eller heterosexuell även om din erfarenhet är att många personer du tidigare mött varit det, skriver Magnus Kolsjö.

Tänk dig att varje ny människa är ett oskrivet blad. Nästa person du möter behöver inte vara cisperson eller heterosexuell även om din erfarenhet är att många personer du tidigare mött varit det, skriver Magnus Kolsjö. Foto: Andreas Paulsson, AP/Jeff Chiu


Varje dag ställs vi inför situationer där vi har ett val om hur vi ska bemöta olika personer vi träffar, det kan vara en familjemedlem, vän, kollega, klasskamrat, en okänd person et cetera. Vad vi gör i det mötet kan ha stor påverkan på personen vi möter, särskilt om personen inte faller in i de normer som har så stark påverkan på vårt samhälle, skriver Magnus Kolsjö, tillförordnad förbundsordförande för RFSL.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Visste du att du kan vara med och rädda liv och förbättra hälsan hos dina medmänniskor, och att det inte ens behöver vara särskilt svårt? Varje dag ställs vi inför situationer där vi har ett val om hur vi ska bemöta olika personer vi träffar, det kan vara en familjemedlem, vän, kollega, klasskamrat, en okänd person et cetera. Vad vi gör i det mötet kan ha stor påverkan på personen vi möter, särskilt om personen inte faller in i de normer som har så stark påverkan på vårt samhälle. Normer som säger att människor attraheras av personer av motsatt kön, att det bara finns två kön och att det finns vissa bestämda förväntningar på hur män och kvinnor ska se ut och uttrycka sig, normer om fysisk och intellektuell funktionalitet och så vidare.

De här normerna är så starka i vårt samhälle att de påverkar hälsan hos de som bryter mot dem. Transpersoner, bisexuella, homosexuella och personer med queera uttryck (hbtq-personer) har generellt en sämre hälsa än heterosexuella och personer som lever med det kön de tillskrevs vid födseln (cis-personer) och de könsuttryck som förväntas av dem.

Riskbruket och beroende av alkohol är betydligt högre bland homosexuella. Hos homosexuella kvinnor i 30-års åldern är det sex gånger vanligare med ett riskbruk än hos samma åldersgrupp bland heterosexuella. Depression och ångestsjukdomar är dubbelt så vanliga bland homosexuella och mer än 40 procent av unga transpersoner har någon gång övervägt att ta sitt eget liv.

Denna ohälsa beror på att hbtq-personer i större utsträckning än de som lever enligt normen riskerar att utsättas för olika stressfaktorer som exempelvis diskriminering och dåligt bemötande. Och det är här som du, och vi alla, kan hjälpa till. Att bli sedd, hörd och bekräftad gör skillnad för livskvalitén.

Här är fem tips på hur du kan bidra till att göra livet bättre för hbtq-personer:• Personen du möter vet bäst vem hen är. Använd det namn och pronomen personen önskar. Ställ öppna frågor.• Undvik att dra förhastade slutsatser. En persons sexuella läggning, familjeförhållanden eller könsidentitet går inte att se utanpå.• Tänk dig att varje ny människa är ett oskrivet blad. Nästa person du möter behöver inte vara cisperson eller heterosexuell även om din erfarenhet är att många personer du tidigare mött varit det.• Gör miljön tillgänglig för fler. Könsneutrala toaletter gör att fler kan använda sig av dem. Att kommunicera med bilder som representerar mångfald gör att fler känner sig välkomna.• Är du osäker? Sök information!

Magnus Kolsjö, tillförordnad förbundsordförande för RFSL

klar

Artikellänk är kopierad

Magnus Kolsjö
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro