ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Fi: Inför gratis mensskydd i skolan

Anna Rantala Bonnier, Lisa Palm · 16 Jul 2018
Uppdaterad 16 Jul 2018
Lisa Palm och Anna Rantala Bonnier, Feministiskt initiativ i Stockholm stad.

Lisa Palm och Anna Rantala Bonnier, Feministiskt initiativ i Stockholm stad. Foto: Hanna Wigerdal, Caisa Bromberg


Tjejer ska inte drabbas ekonomiskt, socialt eller komma efter i skolan på grund av att de har mens, skriver Lisa Palm och Anna Rantala Bonnier, Feministiskt initiativ i Stockholm stad.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Varje år lägger tjejer cirka 1500 kronor på mensskydd. Det är mycket pengar för en tonårstjej utan egna inkomster. Varje månad har många tjejer dessutom så svåra menssmärtor att de är hemma från skolan. Trots detta viftas tjejernas problem bort som något naturligt. Därför vill vi att mensskydd ska vara gratis på Stockholms skolor.

quotation startTjejer ska inte behöva ha ont varje månad och det ska vara lätt att få tag i mensskydd i skolanquotation end

Mens är fortfarande ett tabubelagt område. I många länder är det helt tabu att tala om mens och i vissa länder anses fortfarande den som har mens vara oren. Detta gör mens till en global rättighetsfråga som påverkar flickors hälsa och skolgång.

Även i Sverige är kunskapen om mens och hur det drabbar unga tjejer alldeles för låg. Enligt en studie från Folkhälsomyndigheten svarar mindre än hälften av Sveriges 16-29 åringar att skolan gett dem tillräcklig kunskap för att ta hand om sin sexuella hälsa.

Därför vill Feministiskt initiativ i Stockholm införa gratis mensskydd i Stockholms skolor som en del av en satsning på ungas sexuella och reproduktiva hälsa. Tjejer ska inte drabbas ekonomiskt, socialt eller komma efter i skolan på grund av att de har mens. Det är en fråga om jämställdhet och jämlikhet.

Trots att kunskapen i Sverige är större än i flera andra länder i världen, visar en undersökning gjord av hygien och hälsobolaget Essity, att mer än var tionde kvinna och flicka i Sverige upplever att de är obekväma i sociala sammanhang när de har mens. Det saknas kunskap och fortfarande skäms tjejer för att de har mens. Alla har inte föräldrar som har pratat eller berättat om mens. En del föräldrar kommer från länder där de själva inte fått undervisning om sexuell hälsa, andra tycker kanske att det är pinsamt att prata om mens med sina barn. För tjejer som har utsatts för könsstympning kan mensen skapa stora problem som elevhälsan måste vara uppmärksam på.

Vi är övertygade om att gratis mensskydd i skolan i kombination med att elever får mer kunskap om sina kroppar och om sexuell och reproduktiv hälsa medför en rad positiva effekter. Vi måste öka tjejernas psykiska och fysiska hälsa. Tjejer ska inte behöva ha ont varje månad och det ska vara lätt att få tag i mensskydd i skolan. Vårt mål är att fler ska få bra kunskap om sin kropp och sina rättigheter, att färre kommer att vara borta från skolan och att Stockholms skolor ska ha en jämlik elevhälsa. Därför är gratis mensskydd i skolan ett vallöfte från Feministiskt initiativ i Stockholm.

Lisa Palm, kommunfullmäktigeledamot och kandidat i kommunvalet för Feministiskt initiativ i Stockholm

Anna Rantala Bonnier, gruppledare och förstanamn för Feministiskt initiativ i Stockholm stad

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Rantala Bonnier
Lisa Palm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro