ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Flexibilitet på jobbet är bra – men det måste finnas tid för återhämtning

Martin Linder · 25 Apr 2018
Uppdaterad 25 Apr 2018
"Stressen i arbetslivet kan aldrig lämpas över på enskilda anställda. Bristande arbetsmiljö är inget individproblem", skriver Unionens ordförande Martin Linder.

"Stressen i arbetslivet kan aldrig lämpas över på enskilda anställda. Bristande arbetsmiljö är inget individproblem", skriver Unionens ordförande Martin Linder. Foto: Camilla Svensk, Bench Accounting/Unsplash


Digitala lösningar gör arbetslivet mer flexibelt. Samtidigt riskerar gränsen mellan jobb och fritid att suddas ut. När Sveriges privatanställda tjänstemän kommer till arbetet på morgonen har nästan varannan redan kollat jobbmejlen. Vi behöver mer tid för återhämtning i vardagen, skriver Martin Linder, ordförande Unionen.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

De senaste åren har den psykiska ohälsan ökat. Det är en utmaning som både fackförbund och arbetsgivare måste ta på allvar. Under februari och mars i år undersökte Unionen hur arbetssituationen ser ut för mer än 2 700 privatanställda tjänstemän.

Det finns ingen enskild förklaring till varför stressen har blivit så utbredd, och dessvärre inte heller någon snabb lösning. Vissa riskfaktorer är emellertid enklare än andra att göra något åt. I Unionens undersökning pekar omkring var fjärde person ut den ständiga nåbarheten som en del av problemet. Faktum är att var tionde öppnar jobbmejlen så fort väckarklockan ringer. Ännu fler går igenom inkorgen vid frukostbordet, enligt siffror som presenteras i dag. Jobbet har gått från särbo till sambo.

Många tjänstemän har arbetsuppgifter som utan problem kan genomföras när som helst och var som helst. I det avseendet kan digitaliseringen både förenkla livspusslet och göra tillvaron mer flexibel. Frågan är vad som händer med återhämtningen när jobbet flyttar in i våra sovrum och kök? Hur påverkas våra privata relationer? Om arbetsdagen aldrig riktigt slutar kan datorn och mobilen bli en källa till ångest i stället för frihet.

Distansarbetet leder även till att vi arbetar mer, vilket gör att arbetsgivarna inte bemannar upp i tillräckligt hög grad. Det leder i sin tur till att vi måste jobba ännu mer och den onda cirkeln är ett faktum.

Den som vill ha råd för att stressa mindre behöver inte leta länge. Internet svämmar över av tips på hur den enskilde bör göra för att hitta lugnet. Det kan vara värdefullt att fundera över sin personliga stresshantering. Men stressen i arbetslivet kan aldrig lämpas över på enskilda anställda. Bristande arbetsmiljö är inget individproblem.

Det flexibla arbetslivet minskar inte arbetsgivarens ansvar, tvärtom. På varje arbetsplats måste arbetsgivaren se till att det finns ett systematiskt arbete med arbetsmiljön där de risker som identifieras tas på allvar och åtgärdas.

Sedan två år tillbaka finns ett kraftfullt regelverk på plats som förkortas OSA. Regelverket består av en rad olika krav som ställs på arbetsgivarna för den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. OSA är lika bindande som lag, men trots det är det endast vart tredje företag som tillämpar reglerna i praktiken. Det är anmärkningsvärt.

Unionen uppmanar arbetsgivare att tänka långsiktigt. Arbetstiden måste förläggas på ett sätt som inte leder till ohälsa bland de anställda. Ett sätt att arbeta med frågorna är att som arbetsgivare ta fram en mejl- och mobilpolicy tillsammans med arbetstagarna som tydliggör när och hur de anställda förväntas att vara nåbara. I dag är kraven på tillgänglighet i många fall otydliga, vilket riskerar att skapa spänning och osäkerhet.

Det är framförallt det den enskilda arbetstagaren som får ta smällen av alltför stressiga arbetsmiljöer, men även samhället som helhet drabbas. Den som inte har möjlighet att återhämta sig arbetar i regel både långsammare och gör fler misstag. Därutöver ökar givetvis risken att anställda helt enkelt säger upp sig, vilket går ut över verksamheten och i slutändan svensk konkurrenskraft.

Unionen bejakar digitaliseringens möjligheter, men blundar inte för dess utmaningar. I ett hållbart arbetsliv är det skillnad på arbete och fritid. Tillgänglighet och flexibilitet är bra. Men det måste finnas tid för återhämtning.

Martin Linder, ordförande Unionen

pil
Om debattören

• Namn: Martin Linder• Sysselsättning: Förbundsordförande för Unionen• Ålder: 44 år• Ort: Stockholm• Om Unionen: Unionen är Sveriges största fackförbund med 650 000 medlemmar. Unionen arbetar för att förbättra arbetsvillkoren för tjänstemän i privat sektor. Utöver yrkesverksamma välkomnar Unionen även egenföretagare och studenter.

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Martin Linder
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro