ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Flyget? Nej, färjor är den största turistmotorn

Passagerarrederiernas förening · 11 Apr 2018
Uppdaterad 11 Apr 2018
"Rederierna arbetar ständigt med nya miljöinvesteringar i form av klimatvänliga bränslen som flytande naturgas och batteridrift, landanslutning av elström till färjor som lagt till och moderniserade flottor", skriver Passagerarrederiernas förening.

"Rederierna arbetar ständigt med nya miljöinvesteringar i form av klimatvänliga bränslen som flytande naturgas och batteridrift, landanslutning av elström till färjor som lagt till och moderniserade flottor", skriver Passagerarrederiernas förening. Foto: Passagerarrederierna, Unsplash


Passagerarrederierna som trafikerar Sverige har en lång tradition av att utveckla nya sjötransportsystem som är i absolut framkant när det gäller såväl miljön som själva transportlogistiken, skriver representanter för Passagerarrederiernas förening.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Varje år transporteras 19,9 miljoner utländska turister till Sverige. Av dessa kommer 33 procent med båttrafiken, färjor och kryssningar. Det kan jämföras med flygtrafiken som transporterar 23 procent av de totala besökarna till landet. Trots att fler turister kommer till Sverige via båttrafiken talas det i media och politiken övervägande om flygtrafikens och flygplatsernas betydelse för landets besöksnäring. Har allmänheten, och politikerna, glömt Sveriges största turistmotor – färjeindustrin?

Passagerarrederierna som trafikerar Sverige har en lång tradition av att utveckla nya sjötransportsystem som är i absolut framkant när det gäller såväl miljön som själva transportlogistiken. Rederierna arbetar ständigt med nya miljöinvesteringar i form av klimatvänliga bränslen som flytande naturgas och batteridrift, landanslutning av elström till färjor som lagt till och moderniserade flottor.

Utländska besökare till Sverige konsumerar tillsammans för 120 miljarder kronor, och bidrar därmed med 17,3 miljarder kronor i moms till staten. Bara i Stockholm bidrar besökare som kommer via färja med fem miljarder i turistintäkter och fyller sju genomsnittliga Stockholmshotell varje dag, året runt.

Passagerarrederiernas medlemmar bidrar till hela Sveriges besöksnäring. Under 2017 hade Stockholms hamnar flest fartygspassagerare i landet med 12 miljoner, tätt följt av Helsingborgs hamn med 7,5 miljoner under 2016. Antalet inresta passagerare via fartyg i södra Sverige uppgick till 3,8 miljoner. Även i norra Sverige gör våra medlemmar skillnad: Kvarkenförbindelsen mellan Umeå och Vasa hade under 2017 upp mot 200 000 passagerare, en femdubbling sedan 2012. Många färjepassagerare ankommer med bil vilket innebär att de enkelt kan förflytta sig vidare i Sverige – att jämföra med flygbesökare, som under sin vistelse oftast stannar i närheten av flygplatserna.

Trots Passagerarrederiernas hållbarhetsarbete och betydande bidrag till besöksnäringen i landet framhävs sällan vår verksamhet av politiker och media.

Passagerarrederiernas förening vill därför att:

• Rederierna inkluderas i regeringens exportsatsningar på våra närmarknader på ett helt annat sätt än idag.

• Rederierna blir en självklar del av myndigheternas arbete i utvecklingen av Sverige som turistprodukt.

• Rederierna vid varje tillfälle bereds möjlighet att delta i regeringens expertgrupper gällande besöksnäringen.

• Regeringen visar lika stort intresse för att med skattepengar skapa möjligheter till att investera i hamninfrastruktur som i flygplatser.

Passagerarrederiernas förening;Jari Virtanen, Chief Transformation Officer Stena Line och ordförande PRFSatu Andersson, vd Birka CruisesChrister Bruzelius, vd Destination GotlandJohn Steen-Mikkelsen, vd FaergenJes Svare, Head of Travel HH-FerriesKenneth Gustavsson, Marknadsdirektör Viking LinePeter Ståhlberg, CEO WasalineFredrik Moliis, COO Wasaline

klar

Artikellänk är kopierad

Passagerarrederiernas förening
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro