ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Föräldrar, engagera er mer i era barns spelande

Kim Larsson · 12 Okt 2018
Uppdaterad 12 Okt 2018
Föräldrar har olika strategier för att försöka fortsätta vara vuxna trots att de egentligen inte ens vet tio procent av vad som händer i spelvärlden med deras barn, skriver Kim Larsson.

Föräldrar har olika strategier för att försöka fortsätta vara vuxna trots att de egentligen inte ens vet tio procent av vad som händer i spelvärlden med deras barn, skriver Kim Larsson. Foto: Shutterstock/IBL, Privat


Sanningen är fortfarande att de allra flesta föräldrar helt saknar koll på vad ungarna gör. Det är där problematiken ligger. Det måste vi ändra på, skriver Kim Larsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Nyligen spreds ett videoklipp från tv-spelet Grand theft auto 5 i sociala medier. Klippet visar hur vidrigt spelet kan vara och många föräldrar reagerar starkt på det. Med all rätt – jag tänker inte försvara GTA på det sättet. Men jag skulle gärna vilja prata om problemet med dagens föräldrar.

Det finns en oerhörd kunskapslucka mellan barn och föräldrar när det gäller spel, och föräldrar har olika strategier för att försöka fortsätta vara vuxna trots att de egentligen inte ens vet tio procent av vad som händer i spelvärlden med deras barn. Några förbjuder vissa speltitlar. Några förbjuder spel överhuvudtaget och några följer åldersmärkningen på spelen. Men sanningen är fortfarande att de allra flesta föräldrar helt saknar koll på vad ungarna gör. Det är där problematiken ligger. Det måste vi ändra på.

quotation startVi behöver nyfiket fråga, vi behöver delta, och vi behöver spendera tid, även om det är i en spelvärld.quotation end

För att förstå sitt barn, behöver jag som flerbarnsförälder, och ni andra som är föräldrar först och främst sätta mig in i vad mina barn gör. Det är liksom steg ett i all typ av pedagogik. När barnen är små sätter vi oss på huk och intresserat frågar vi dem vad dom sysslar med, trots att vi kanske vet. För det är den interaktionen mellan föräldrar och barn som skapar trygghet och förtroende, som ger oss föräldrar möjligheten att lära våra barn skillnaden på rätt och fel. Som ger oss kontakt med våra barn.

När det gäller spelvärlden gäller precis samma regler, det är verkligen inte svårare än så. Förstås måste vi sätta oss in i den värld som våra barn är i, vi behöver åtminstone kunna gissa vart ”Dusty Depot” ligger, eller varför våra barn pratar om ”Mirage”. För annars har vi ingen chans att följa med dem på den resan och med det också påverka dem till att ta rätt beslut. Vi behöver nyfiket fråga, vi behöver delta, och vi behöver spendera tid, även om det är i en spelvärld.

quotation startMan pratar om ‘de där dryga spelen’ men ingen vet egentligen vad de pratar om.quotation end

Det är enkelt att tänka att spelvärlden är något så långt borta att vi inte förstår den, och sen nöja sig med det. Inte sällan blir det väldigt enkelt att stå utanför också på grund av att bekanta föräldrar i närheten är i precis samma situation. Man pratar om ”de där dryga spelen” men ingen vet egentligen vad de pratar om.

För sanningen är den, att även om du reglerar speltitlar och hemsidor utifrån lämplighet, så kan ditt barns beteende otvivelaktigt vara både våldsamt och vidrigt även om de spelar titlar lämpade för deras ålder. Det är det som många missat. Att dela en artikel om GTA 5 på Facebook kommer inte hjälpa. Inte heller förbud eller bannor. Häng med era barn i stället, och visa dem vägen. Även om den är digital.

Kim Larsson

pil
Om debattören

Ålder: 35 år.Bor: Enviken.Sysselsättnig: Lärare på Kreativ E-sport på Leksands Folkhögsskola och streamer på deltid.

klar

Artikellänk är kopierad

Kim Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro