ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Gelehjärtan i all ära, men låt inte mors dag bara bli en symbol

Maja Englund · 25 Maj 2018
Uppdaterad 29 Maj 2018
En riktigt bra gåva till mammorna vore att därför att visa uppskattning genom att kavla upp ärmarna och ta tag i det som verkligen tynger – ekonomin, skriver debattören.

En riktigt bra gåva till mammorna vore att därför att visa uppskattning genom att kavla upp ärmarna och ta tag i det som verkligen tynger – ekonomin, skriver debattören. Foto: Pressbild, Tanja Heffner/Unsplash


Givetvis tycker jag det är fint att mammor blir uppvaktade av sina partners, oavsett dag på året. Men det går att fira med gåvor som räcker längre än till dagens slut. Låt mors dag på söndag bli startskottet för ett mer jämställt liv, skriver Maja Englund, pensionsekonom.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

De flesta mammor vet hur det värmer i hjärtat att få en barnteckning eller djurliknande träklump i present på mors dag på söndag. Men för alla partners som står och väljer mellan att ge blommor, vykort, geléhjärtan eller ett peppigt instagraminlägg vill jag be er att tänka om, och låta dagen få verklig betydelse.

Mors dag har uppmärksammats i Sverige sedan 1919, men har sitt ursprung i USA och fredsrörelsen under det amerikanska inbördeskriget. Den som anses vara grundaren till det moderna mors dag-firandet är amerikanskan Anna Jarvis. Dagen instiftades som ett sätt att hedra hennes mamma, en hårt arbetande kvinna och samhällsaktivist, och syftet var att visa uppskattning för den kärlek och omsorg som alla mödrar ger.

När blomsterbutiker och vykortstillverkare började använda dagen som ett sätt att marknadsföra sina produkter protesterade Anna Jarvis, och försökte hindra att dagen blev ett kommersiellt jippo. Trots detta verkar dagens historia helt glömts bort.

LÄS MER
Debatt: Beatrice Ask (M): Explosiva vapen ska omfattas av vapenamnestin

Givetvis tycker jag det är fint att mammor blir uppvaktade av sina partners, oavsett dag på året. Min poäng är att det går att fira med gåvor som räcker längre än till dagens slut. På så sätt kan du som partner visa verklig uppskattning, samtidigt som både mamman och er relation gynnas.

Mammor tar i dag ut omkring 75 procent av föräldrapenningen och 62 procent av VAB-dagarna. Kvinnor generellt får lägre lön, och bara 70 procent av männens totala pension. Självklart påverkar detta hur vi som mammor mår, dygnet runt och året om.

Att våga prata pengar och hur de ska fördelas på ett rättvist sätt är dessutom betydligt viktigare för förhållandet än vad många tror.Enligt en brittisk studie är bråk om pengar är en av de vanligaste orsakerna till separation, till och med vanligare än otrohet. En riktigt bra gåva till mammorna vore att därför att visa uppskattning genom att kavla upp ärmarna och ta tag i det som verkligen tynger – ekonomin.

Låt inte mors dag bara bli en symbolisk dag med hyllningar och presenter. Gör i stället dagen till startskottet för ett bättre, mer jämställt liv. Som mamma vet jag att det hade betytt betydligt mer än ett extra geléhjärta.

Konkret rekommenderar jag följande:

1. Ta snacket om ekonominFör de flesta är det inte mer pengar som är lösningen utan snarare att prata om pengar tills det inte längre känns laddat. Prata om hur kostnader och ansvar ska fördelas här och nu, och vad ni behöver spara gemensamt till inför framtiden.

2. Planera och delaFöräldraskapet märks i plånboken, men det behöver inte vara mamman som tar den största smällen. Rent ekonomiskt kommer den person som tar ut fler föräldradagar, jobbar deltid i större utsträckning och tar ut mest VAB alltid att påverkas negativt. Det behöver inte alls vara fel att fördela dessa saker ojämnt, och att stanna hemma med barnen går självklart inte att värderas i pengar. Men med lite planering går det att undvika de värsta fällorna för såväl plånboken och jämställdheten som familjefriden.

3. KompenseraOm man inte delar lika på föräldraledigheten kan den förälder som jobbar mer överlåta en del av sin pension från staten till den som är hemma. Ett annat sätt att kompensera för bortfall av pension är att ni själva pensionssparar extra till den som är hemma. Pengarna bör då märkas som enskild egendom för att behållas vid en eventuell skilsmässa.

Maja Englund, pensionsekonom

pil
Om debattören

Namn: Maja EnglundFamilj: Man och två barn.Sysselsättning: Pensionsekonom på SPP.Ålder: 34 år.Ort: Stockholm.

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Maja Englund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro