ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Gör det olagligt att köpa sex utomlands

Nasra Ali · 15 Nov 2018
Uppdaterad 15 Nov 2018
På svenskägda restauranger och barer med svensk inredning och mat tar männen med sig kvinnor de betalar för sex, skriver Nasra Ali.

På svenskägda restauranger och barer med svensk inredning och mat tar männen med sig kvinnor de betalar för sex, skriver Nasra Ali. Foto: Unsplash, privat


Dagens liberala syn på sexköp gör att nästan var tionde man i Sverige använder sitt ekonomiska övertag till att utnyttja kvinnor och barn, skriver Nasra Ali.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

”Welcome to Sin City – svenska mäns sexturism”Den senaste tiden har rapporten, om sexköp i Thailand av Joakim Medin diskuteras. Rapporten visar hur svenska män systematiskt köper sex i andra länder. Den sätter fokus på sexköpare och deras värderingar och sammanfattar det journalisten fått berättat för sig när han uppgett sig för att vara en ung, nyfiken kille i Thailand. Många blev chockade av rapporten men desto fler blev inte förvånade över dessa mäns beteende.

På svenskägda restauranger och barer med svensk inredning och mat tar männen med sig kvinnor som de betalar för sex. Där berättar de öppenhjärtigt om att detta sker och påstår ha dragit på sig denna vana till följd av en utveckling som går åt fel håll. Kvinnor i Sverige har över tid gått ifrån den könsstereotypa roll de innehaft i yrkeslivet såväl som i hemmet. Detta gör det svårare för männen att ha en relation då de förväntar sig det maktövertag de nu för tiden tvingas betala för. I intervjuer framgår det att flera av dessa svenska män har en kvinnosyn som både är rasistisk och kvinnoförnedrande och inte sällan bekräftas detta genom kommentarer om mångkulturellt kaos och islamisering.

quotation startI intervjuer framgår det att flera av dessa svenska män har en kvinnosyn som både är rasistisk och kvinnoförnedrande.quotation end

Problemen med människohandel och sexköp är många men ur ett juridiskt perspektiv är det faktum att de inte är knutna till nationsgränser ett väldigt stort hinder. I dag fredar många svenska män kvinnor i Sverige men släpper den moraliska kompassen när det befinner sig i andra länder. Det här är en fråga om mäns beteende där de använder sin ekonomiska makt och utnyttjande av kvinnor i lägre maktpositioner samt i socioekonomisk utsatthet.

förbjudet att köpa sex i Sverigefick inte regering stödArgumenten har varitI snart 20 år har det varit och i ett försök att stoppa sexköp även i andra länder ville regeringen lägga fram ett förslag som gör det straffbart för svenska medborgare att köpa sex utomlands. Emellertid av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. att man inte ska beblanda sig i andra länders lagstiftning eller att en sådan lagstiftning skulle kräva resurser men också att det skulle vara svårt att utreda och bevisa sexköp.

förbjudet med sexköp utomlandsnästan var tionde man i SverigeArgumenten för en lagstiftning som förbjuder sexköp utomlands är emellertid fler. I Norge är det just i syfte att förändra attityder och normer. Dagens liberala syn på sexköp gör att använder just detta ekonomiska övertag till att utnyttja kvinnor och barn. Många av dem gör det helt öppet utanför Sveriges gränser, lagligt och utan repressalier. Rapporten visar också hur turismen bidrar till normaliseringen av prostitutionsindustrin och av sexköp. Med lagstiftning skulle denna normalisering stoppas utomlands likt vad den har gjort här hemma i Sverige.

quotation startRapporten visar också hur turismen bidrar till normaliseringen av prostitutionsindustrin och av sexköpquotation end

Åtgärder behöver vidtas men att lägga ansvaret på individnivå och inte resa till Thailand är inte rätt väg att gå; konsumentmakt är det som i dag gör att västerländska män kan köpa sex. Vi behöver juridiska åtgärder för att stoppa dessa mäns beteende och utnyttjande av kvinnor. Om lagstiftning kan göra det möjligt för dessa män att inse det moraliska felet i att utnyttja barn och kvinnor så behöver en sådan lagstiftning komma tillrätta nu. Vi kan inte göra skillnad på kvinnor och barn beroende på vilket land de kommer ifrån eller bor i. Löp linan ut; skydda alla. Förbjud sexköp utomlands nu.

Nasra Ali, förbundsordförande för Socialdemokratiska studenter

pil
Om debattören:

Nasra Ali är förbundsordförande för Socialdemokratiska studentförbundet, ett sidoförbund till Socialdemokraterna som främst organiserar studenter på universitet och högskolor runt om i Sverige.

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Nasra Ali
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro