ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Håll dina självhatande komplex för dig själv – de kan smitta andra

Lisa Jisei · 22 Jan 2018
Uppdaterad 22 Jan 2018
Jag kommer in i gymdushen och hör några tjejer instämma i hur de borde träna några extrapass efter decembers matfrossa. Jag vänder och går, skriver Lisa Jisei.

Jag kommer in i gymdushen och hör några tjejer instämma i hur de borde träna några extrapass efter decembers matfrossa. Jag vänder och går, skriver Lisa Jisei. Foto: Marcus Ericsson/TT, Privat


Jag sprang i hat mot min kropp. Jag sprang ifrån ångesten i samma januarimörker, men många år tidigare. Året då jag blev släpad till psykakuten och fick byta nyårsbubbel mot näringsdrycker och inlåsning. Jag ville bli mig själv i version 2.0, skriver Lisa Jisei.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debatt. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Vi lyfte våra glas mot varandra, torkade klibbiga mungipor med servetter och önskade varandra ett gott nytt år. Vi lät ordet gå emellan oss, våra förhoppningar och önskningar inför det nya året. Samlade runt bordet pekade var och en av oss ut sina svagaste punkter, allt vi ville förändra. Bli smalare, träna fler gånger i veckan, gå ner några kilon, sluta röka och promenera till jobbet. Vi önskade förbättring, bli oss själva i version 2.0. Jag såg mig omkring runt bordet. Elva av mina finaste vänner, ingen av oss bra nog för våra egna förhoppningar om perfektion. Så innan kvällens pannacotta ens landat i magsäcken hade vi lovat och svurit att späka oss redan till morgonkaffet.

Tittade ut genom nyårsfönstret och såg samma jämna snöfall som landade på mig då, när jag sprang i hat mot min kropp. Jag sprang ifrån ångesten i samma januarimörker, men många år tidigare. Året då jag blev släpad till psykakuten och fick byta nyårsbubbel mot näringsdrycker och inlåsning. Jag ville bli mig själv i version 2.0. Sprang och sprang medan samhället hurrade åt min hurtighet. Min ortorektiska kropp knaprade salladsblad till ljudet av applåder och rasade i vikt lika snabbt som vänskapskretsen växte.

I januarimörkret fylls nu gymmet av kroppsförakt i färgsprakande träningskläder. Dit tar vi med oss vår avsky som ett löfte för det nya året. Magmaskinerna har aldrig varit så upptagna och handtagen till trappmaskinen hinner aldrig torka från ångestsvettiga händer. För vi har lovat och svurit att bli bättre än oss själva. Frågan är hur många veckor vi ses här, för trötta för att ens orka hälsa god morgon? Undrar hur många gånger vi kommer att stå här och vänta på samma maskin innan vi nyper oss i den mage som barnen legat i, för att gemensamt inse att vi är misslyckade även detta år.

Något är fel, helt galet och upp och ned. Hur blev en nystart detsamma som detox och späkning? Hur blev framtidshopp till högt ställda krav? När blev symbolen för att starta om, att fokusera på komplexen? Varför rikta blicken mot det vi hatar med oss själva, när vi tar sats mot det nya?

Tänk om vi kunde utmana oss i det vi älskar, använda våra styrkor när vi blickar framåt. Tänk om januari kunde bli månaden då vi började utveckla en kreativitet som brunnit i oss, en nystart av att göra mer av det vi älskar. Tänk att få starta året med känslan av att räcka till, att till och med vara rätt fantastiska som vi är med magveck och bubbliga lår. För ska vi vara helt ärliga har väl aldrig kroppsförakt varit en bra utgångspunkt för hälsa och framtidstro.

Jag kommer in i gymdushen och hör några tjejer instämma i hur de borde träna några extrapass efter decembers matfrossa. Jag vänder och går. Men kanske, kanske kan jag nästa gång stanna upp och säga som en av intervjuporfilerna i Ortorexipodden uttryckte det: ”Håll käften om såna kommentarer, det är inte okej. Vill du kompensera så gör det, men dra inte in andra i skiten.”

Lisa Jisei

pil
Om debattören

Ålder: 33 år.Ort: Eskilstuna.Gör: Författare till ”Jag är sjuk”, driver Ortorexipodden tillsammans med Fanny Rinman, föreläsare (jobbar även som förskollärare).

Så här debatterar du i Metro

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Jisei
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro