ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Har många Facebookvänner men känner mig ändå ensam

Jennifer Lundkvist · 9 Nov 2018
Uppdaterad 9 Nov 2018
Om vi leker med tanken att Facebook skulle försvinna, hur många vänner skulle vi ha då? Den frågan ställer sig Jennifer Lundkvist.

Om vi leker med tanken att Facebook skulle försvinna, hur många vänner skulle vi ha då? Den frågan ställer sig Jennifer Lundkvist. Foto: Privat, Getty images


Förr var vi tvungna att ringa eller träffa någon för att få reda på om hen har färgat håret, köpt en ny tröja, möblerat om hemma eller ätit en bönsallad till lunch. Vi tog tillvara och värderade vänskap på ett annat sätt än vi gör i dag, skriver Jennifer Lundkvist.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag har trehundratjugofem vänner. Folk skulle säkert avundas mig med ett så stort socialt nätverk. Jag är en ung tjej som jobbar i Stockholm och har över trehundra vänner. Siffran imponerar, även på mig själv. Trehundratjugofem personer.

Det finns bara ett problem. De finns inte på riktigt. Det är personer som jag gått på samma skola som, studenter från högskolan som jag gjort grupparbeten med och personer som känner någon som jag känner, men som jag själv aldrig har träffat. Det är familj, kollegor och potentiella vänner.

Jag har trehundratjugofem vänner. På Facebook.

LÄS MER
Debatt: Sluta normalisera homofobin inom idrotten

Det sägs att ålder bara är en siffra och samma sak gäller Facebook-vänner. En siffra som beskriver något (eller någon) rent fysiskt som du inte kan ta på. Första gången jag använde Facebook var under gymnasiet. Året var 2009 och på en vecka hade jag fått ihop över ett hundra vänner.

Första året skrev nio personer när jag fyllde år, året efter skrev femtiofem. År 2016 skrev sextionio personer och 2017 var det nere på femtio. Men hade inte Facebook skvallrat skulle nog bara en handfull personer kommit ihåg det på egen hand.

quotation startJag hör sällan av mig till gamla bekanta men om jag skulle göra det, vad skulle vi då prata om? Jag vet redan allt.quotation end

Bland mina trehundratjugofem så kallade vänner finns hundratals människor som bevakar allt jag lägger upp. Människor som ser allt men som inte agerar trots att något är fel. Jag är inte bättre själv, jag bevakar dagligen personer i mitt flöde utan att varken gilla eller kommentera. Jag hör sällan av mig till gamla bekanta men om jag skulle göra det, vad skulle vi då prata om? Jag vet redan allt. Jag vet vem som flyttat, vem som fått nytt jobb och vem som har fått barn.

I en artikel i Metro i april 2018 berättar professor Peter Strang hur ensamhet påverkar oss både fysiskt och psykiskt. Där står det att man kan ha 400 ytliga vänner på Facebook men att man saknar kvalitativ vänskap.

Vi människor lever för att bli sedda. Det finns en trygghet i att vi syns i flödet hos hundratals människor även om de inte bryr sig om oss. Det är viktigt med många vänner för man vill inte vara ensam. Ensamhet är tabu. Vi jämför oss hela tiden med de som vi tror är våra vänner, men det är skillnad på vän och vän. En Facebook-vän bevakar dig och i bästa fall gillar det du gör, äter eller hur du ser ut. Kanske har den här personen (precis som du) glömt varför du över huvud taget finns med i vännerlistan. En riktig vän frågar hur du mår, tröstar dig när du gråter, får dig att skratta, kommer ihåg din födelsedag och saknar dig när du inte är där.

quotation startEn Facebook-vän bevakar dig och i bästa fall gillar det du gör, äter eller hur du ser ut.quotation end

Om vi leker med tanken att Facebook skulle försvinna, hur många vänner skulle vi ha då? Innan sociala medier var vi tvungna att fysiskt göra något för att behålla våra vänner. I dag kan vi enkelt låta bli att ta bort dem. Förr var vi tvungna att ringa eller träffa någon för att få reda på om hen har färgat håret, köpt en ny tröja, möblerat om hemma eller ätit en bönsallad till lunch. Vi tog tillvara och värderade vänskap på ett annat sätt än vi gör i dag.

Jag har trehundratjugofem så kallade vänner, ändå känner jag mig ensam.

Jennifer Lundkvist

pil
Om debattören:

Ålder: 27 år.Ort: Bor i Strängnäs och jobbar i Stockholm.Yrke: Projektadministratör.

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Jennifer Lundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro