ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Inför psykisk hälsa som skolämne

Sofia Wahling · 21 Sep 2018
Uppdaterad 21 Sep 2018
Ingen ska behöva drabbas av psykisk ohälsa på grund av okunskap, skriver Sofia Wahling.

Ingen ska behöva drabbas av psykisk ohälsa på grund av okunskap, skriver Sofia Wahling. Foto: Unsplash, privat


Ingen ska behöva drabbas av psykisk ohälsa på grund av okunskap. Det ska inte heller ha betydelse vilken familjesituation eller ekonomiska möjligheter någon har, skriver Sofia Wahling.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Genom mina totalt 17 studieår så har jag lärt mig massor. Matematik, samhällskunskap och produktutveckling för att nämna några exempel. Jag har uppmuntrats att få höga betyg, nätverka och engagera mig inom olika engagemang. Allt för att ständigt komma framåt och utvecklas. Men det fanns inget fokus på hur jag skulle hantera prestationsångest, stress och svag självkänsla. Bristen på denna kunskap var delvis anledningen till att jag insjuknade i en utmattningsdepression och sjukskrevs på min första arbetsplats. 26 år ung. I startskottet av karriären som jag kämpat för under 17 år i skolbänken.

quotation startVarför lägga så mycket resurser på att lära oss hur vi räknar ut en matematisk formel om vi ändå inte kan nyttja kunskapen när vi ligger hemma sjukskrivna med huvudet under kudden bakom neddragna persienner?quotation end

Anledningen till utbrändhet och depression är komplex och består ofta av många olika faktorer. Stressigt på arbetsplatsen. Otydliga förväntningar. Svag självkänsla. Hög prestationsångest. Svajigt i privatlivet. Avsaknad av trygghet. Ingen tid för återhämtning. Känslan av tomhet. Ångest. Listan kan göras lång. Och ju längre listan är desto större är risken för utbrändhet och/eller depression.

För att undvika att fler insjuknar behöver vi i tidig ålder få lära oss hur vi kan upprätthålla en psykisk hälsa. Enligt mig är det skevt att vi erbjuds åratal av tid och resurser till att räkna ut derivator och friktionskrafter, men att vi på helt egen hand förväntas lära oss hur vi stärker upp vår självkänsla eller hur vi återhämtar oss i vardagen. Jag anser att det är en grundpelare för ett hållbart privat- och arbetsliv. Varför lägga så mycket resurser på att lära oss hur vi räknar ut en matematisk formel om vi ändå inte kan nyttja kunskapen när vi ligger hemma sjukskrivna med huvudet under kudden bakom neddragna persienner?

För att lyckas nå ut till så många som möjligt i ett tidigt skede, så anser jag att skolan är en bra plattform. Samtidigt har jag full förståelse för att läroplanen redan är pressad som den är och att det därför skulle vara svårt att införa psykisk hälsa som ett nytt fristående ämne. Men genom att integrera psykisk hälsa i skolidrotten så tydliggörs det hur psykisk och fysisk hälsa hör ihop och påverkar varandra. Och att de är minst lika viktiga för ett bra mående. Och det finns säkert många som inte tycker att vi bör lägga mer ansvar på lärarna och skolan än vi gör i dag. Och ja, det finns poänger i dessa resonemang. Men jag ser å andra sidan inga bättre alternativ i dagsläget för hur vi ska lyckas bromsa detta lavinartade folkhälsoproblem.Vissa skulle säkert påstå att det inte hör hemma på skolidrotten, om det resulterar i mindre tid för fysisk aktivitet. 

 Därför anser jag att psykisk hälsa bör läras ut i skolan, så att vi når ut till så många ungdomar som möjligt i ett tidigt skede och därmed kan jobba proaktivt för ett bättre mående. För mår vi inte bra psykiskt så kan vi inte uppnå våra fulla potentialer, vilket vore ett stort slöseri efter alla år i skolbänken.Ingen ska behöva drabbas av psykisk ohälsa på grund av okunskap. Det ska inte heller ha betydelse vilken familjesituation eller ekonomiska möjligheter någon har.

Sofia Wahling

pil
Om skribenten

Ålder: 29 år.Bor: I Stockholm.Sysselsättning: Metodingenjör.Övrigt: Driver ett instagramkonto som heter hejda_psykisk_ohalsa (Hejdå psykisk ohälsa) där visionen är att vi ska kunna prata lika öppet om psykisk ohälsa som om en vanlig förkylning.

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Wahling
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro