ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Inte bara högerextrema som står för judehatet i dag – blir vanligare

Naomi Grossman · 3 Maj 2019
Uppdaterad 3 Maj 2019

Foto: Unsplash, pressbild


Ungdomar berättar om hakkors som klottras på skolbänkar och en passiv vuxenvärld, skriver Teskedsordens kommunikatör Naomi Grossman.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Amos Oz,Imorgon, den 4 maj, skulle en av vår tids största författare, ha fyllt 80 år. Amos Oz devis om hur alla människor i avsaknad av en hink vatten kan ta en tesked för att tillsammans släcka fanatismens eld inspirerade grundandet av Teskedsorden år 2006. Sedan dess har vi arbetat oförtrutet för mångfald och mot intolerans, främst bland landets barn och unga. Bland annat genom Reality Check, en app där användarna själva får pröva hur det är att leva som ung minoritetsperson. I dagarna lanserar vi karaktären Levi, baserad på djupgående intervjuer med svensk-judiska ungdomar. Den antisemitism som möter Levi i spelets fiktiva vardag är samma som drabbar verklighetens ungdomar:

“Fördomarna handlar om allt från att judar styr världen till Rothschild-banken till Israel och Netanyahu”, berättar en intervjuad.

“Man behöver hela tiden försvara sig, trots att man inte har någon koppling alls till Israel”, instämmer en annan. “Folk tror att varenda jude i världen har en åsikt om Israel-Palestina-konflikten”.

quotation startVi kom till klassrummet och så var det hakkors ritat över alla bord, som vi själva fick sudda bort, vilket var så himla bisarrt.quotation end

De unga judarna vittnar liksom andra intervjuade minoriteter om en passiv vuxenvärld som ofta lämnar de utsatta ungdomarna i sticket: “Jag kommer ihåg en gång, det var hakkors och ‘Heil Hitler’ och ‘judesvin’ klottrat överallt i skolan, på toaletter, på skåp…”, berättar en tonåring. “Lärarna sa att om det stör er kan ni sudda bort det själva.”

“Vi hade också hakkors i vårt huvudklassrum i 9:an,” säger en annan intervjuperson. “Vi kom till klassrummet och så var det hakkors ritat över alla bord, som vi också själva fick sudda bort, vilket var så himla bisarrt. Liksom, man stod där och suddade…”

 LÄS MER: Debatt: Därför låter vi svenska politiker leva med magsjukdom i två dygn

EU-myndigheten Agency for Fundamental RightsI en undersökning från svarar 9 av 10 svenska judar att de upplever att antisemitismen har förvärrats. 30 procent har upplevt åtminstone en av sex typer av antisemitiska trakasserier under de gångna 12 månaderna. Det är inte bara högerextrema grupper och individer som står bakom trakasserierna. En ung intervjuad kvinna berättar:

“På tunnelbanan för ett tag sedan kom det fram två killar och började snacka med mig på arabiska. Jag sa: ‘Sorry, jag fattar inte vad ni säger.’ Då sa de: ‘Jo, vi ser ju att du kommer därifrån?’. Det smög sakta fram att jag var jude. Då lutade de sig fram väldigt hotfullt och sedan spottade de på mig, det var en fullsatt tunnelbana men ingen reagerade.”

quotation startDet var en fullsatt tunnelbana men ingen reagerade.quotation end

Amos Oz uppfattades ibland som alltför kritisk mot hemlandet Israel. Han tvekade dock aldrig inför att markera mot judehat och förstod skillnaden mellan legitima kontra fördomsfulla uttalanden om en stat eller ett folk. Vi på Teskedsorden arbetar vidare i Oz anda av tolerans och hoppas att fler vill delta i vår kamp mot antisemitism, denna plåga som nu drabbar ännu en generation européer – men som vi i dag vet tillräckligt mycket om för att effektivt kunna bemöta.

Naomi Grossman, kommunikatör Teskedsorden

pil
Om debattören

Teskedsorden är en ideell organisation som grundades 2006 av Tidningen Vi. De arbetar för att allas rättigheter ska respekteras oavsett etnicitet, kön, sexualitet eller funktionalitet. Detta gör de genom skolprojekt, utbildning och opinionsbildning.

Så gör du för att debattera i Metro

klar

Artikellänk är kopierad

Naomi Grossman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro