ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Inte mitt ansvar att svara på dina frågor om feminism

Klara Malmström · 11 Okt 2018
Uppdaterad 11 Okt 2018
Mitt i utekvällen. Jag vill festa. Inte diskutera politik, skriver Klara Malmström.

Mitt i utekvällen. Jag vill festa. Inte diskutera politik, skriver Klara Malmström. Foto: Unsplash, Privat


Feminismen blir uttjatad av er oupplysta, lata människor, som varken bryr er tillräckligt för att googla eller komma längre i samtalet än dessa banala, redan besvarade frågor, skriver Klara Malmström.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

“Varför är du feminist?” Mitt i utekvällen. Jag vill festa. Inte diskutera politik. “Vad är hen och hin?” Frågokranen har öppnats. “Måste vi ta bort könen? Erkänn skillnaden mellan män och kvinnor!”, “Är ett foster en människa?”, “Är det inte överdrivet att vara PK?”, “Kärnkraft är väl ändå bättre än kolkraft?”

Mannen har, som så många andra, tillskrivit mig åsikter i ämnen jag inte har yttrat mig om. Åsikter han anser hör ihop med feminismen. Jag rycker på axlarna. “Visst.” 

quotation startMannen har, som så många andra, tillskrivit mig åsikter i ämnen jag inte har yttrat mig om.quotation end

Jag är öppet feminist. Jag är inte politiskt engagerad. Jag kommenterar inte andras politiska ställning utan dess relevans i sammanhanget. Mina medmänniskor verkar trots detta ha bestämt sig för att jag har åsikter om precis allt. Åsikterna som tillskrivits mig är socialistiska, radikalfeministiska, miljömedvetna och allmänt PK. Dessutom förväntas jag vara insatt i allt som någonsin debatterats, känna till världshistorien, samt ha full koll på människans biologi. 

Vilka är det som ifrågasätter vad jag står för och tillskriver mig åsikter? Min vän ställde mig samma frågor som jag får av alla typer av människor, i alla typer av sammanhang. Mina vänner, politiskt oense från olika socioekonomiska grupper, är helt vanligt folk. Låter det överdrivet? Nej, ständigt förväntas jag ha koll på precis allt, ha bestämda åsikter om, och dessutom brinna tillräckligt mycket för varje sakfråga, för att orka diskutera det med alla jag möter. 

Feminismen blir uttjatad av er oupplysta, lata människor, som varken bryr er tillräckligt för att googla eller komma längre i samtalet än dessa banala, redan besvarade frågor. Till synes icke-frågor som hår under armarna, startade av engagerade själar, tjatar inte ut feminismen. Det gör ni. Ni är välkomna att diskutera med mig, vid lämpligt tillfälle, om intressanta frågor. Men att jag är feminist utgör ingen skyldighet för mig att förklara eller försvara feminismen. Detta lika lite som en homosexuell person med rätt kan förväntas försvara eller förklara dennes sexuella läggning.

quotation startMen att jag är feminist utgör ingen skyldighet för mig att förklara eller försvara feminismen.quotation end

Mitt i utekvällen. “Feministfitta!” Ordet feministfittaär, ironiskt nog, en av anledningarna till att jag är feminist. “Kan jag inte bara få vara det?” Istället för att svara attackerar mannen att jag ska ta mig hem med taxi. “Feministfitta! Ska du verkligen förlita dig på att en man kör dig? Det är inte särskilt självständigt eller miljövänligt!” Jag suckar. Feministfittan, nu stämplad miljöaktivist, sätter sig på tåget hem.

Denna eviga diskussion om varför just jag är feminist och minaåsikter om allt är så tråkig. Kan jag inte bara få vara feminist? Utan att i tid och otid behöva förklara begrepp som kön och sexualitet för oupplysta människor? Snälla, söta, rara, låt mig bara vara feminist. Jag lovar att säga till om jag retar mig på något. Annars har jag inte fler åsikter, och är inte heller mer insatt i varje sakfråga, än en centerpartist, humanist, kommunist, rasist, eller en helt jävla vanlig cyklist. 

Klara Malmström

pil
Om debattören:

Ålder: 19 år.

Ort: Stockholm.

Sysselsättning: Odebuterad författare 

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Klara Malmström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro