ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Jag är frisk från anorexin – men man måste våga be om hjälp

Charlotta Mossberg · 10 Okt 2018
Uppdaterad 10 Okt 2018
"Det är sällan jag går utan ångest efter att ha förtärt något, vilket kan vara allt från ett äpple till en lagad rätt", skriver Charlotta Mossberg.

"Det är sällan jag går utan ångest efter att ha förtärt något, vilket kan vara allt från ett äpple till en lagad rätt", skriver Charlotta Mossberg. Foto: Privat, Unsplash


Jag är långt mycket starkare än du, för jag krigar mig genom dagarna med en röst i huvudet som talar om för mig att jag inte duger, skriver Charlotta Mossberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

I dag är det Världsdagen för psykisk hälsa. En dag som syftar till ökad medvetenhet kring ämnet psykisk ohälsa. Att så många lider av psykisk ohälsa i någon form är ett reellt problem som inte ska förminskas, så den debatt som på senare tid uppbringats på ämnet är viktig och den behövs. Men det krävs mer.

Jag har länge varit rädd för fenomenet att göra den psykiska ohälsan till sin identitet. Så ska det inte vara. Jag är jag och så kommer det att förbli. Jag har lärt mig att mina tankar allt som oftast blir oerhört destruktiva. Kanske kommer det alltid att vara så. Men att acceptera att man inte mår bra tror jag är svårt, om inte omöjligt, om man inte högt yppar orden för en annan människa: ”Jag mår inte bra”.

quotation startAtt acceptera att man inte mår bra tror jag är svårt, om inte omöjligt.quotation end

Ja, jag har ångest. En ångest som främst är kopplad till mat. För snart ett år sedan blev jag frisk från anorexi, en fullkomligt vedervärdig sjukdom som jag är stolt över att jag tog mig ur. Dock går stor del av min tid åt till att tänka på mat än i dag. Det är sällan jag går utan ångest efter att ha förtärt något, vilket kan vara allt från ett äpple till en lagad rätt. Jag har ägnat otaliga timmar åt att byta kläder tre–fyra gånger på morgonen för jag upptäcker att just den tröjan ”får mig att se tjock ut”. Det fanns en tid då det var otänkbart att drabbas av halsont, för det fanns ingen ursäkt att inte ta sig till gymmet. Det här betyder inte att jag är svag. Tvärtom kan det faktiskt innebära att jag är långt mycket starkare än du, för jag krigar mig genom dagarna med en röst i huvudet som talar om för mig att jag inte duger. En förnimmelse som skulle få många att lägga sig platt på marken och ge upp. Inte jag. Jag fortsätter. För någon dag ska jag vinna över den där rösten i huvudet. En gång för alla.

Jag har fått och jag får hjälp. Hjälp som jag är tacksam över. Jag kan fråga mig var, om inte vem, jag hade varit i dag om vården hade vänt mig ryggen. Likväl känner jag oro. Oro för jag vet hur svårt det är att bli tagen på allvar när det man lider av inte kan mätas med hjälp av ett blodprov. Hur lång vägen är tills man vågar be om den där livsviktiga hjälpen. Hur nedbrytande det är att inte tas på allvar, hur det får en att tappa hoppet och trilla ännu längre ned i gropen av ångest. Så långt ned att vägen tillbaka inte ens verkar värd det.

quotation startVåga be om hjälp, våga säg rakt ut att ni inte mår bra.quotation end

Jag vet hur det är. Man vill inte vara den som sänker stämningen med sina problem. Man vill inte vara den som ”klagar”. Man vill inte riskera att bli betraktad som svag. I dag uppmanar jag till samtal. Våga be om hjälp, våga säg rakt ut att ni inte mår bra. Jag uppmanar er som lyssnar att vara förstående och toleranta. Låt inte er bild av en person förändras på grund av att denne lider av psykisk ohälsa.

Så till er som vet hur förjävlig ångest kan vara. Till er som kan gå igenom en hel dag då varannan tanke är ”jag orkar inte mer”, men ändå krigar vidare. Till er vill jag säga, ni är hjältar. Fortsätt. Prata. Det finns folk som kommer att lyssna och ta er på allvar.

Charlotta Mossberg

pil
Om skribenten

Ålder: 27 år.

Ort: Stockholm.

Sysselsättning: Jobbar som konsult inom kommunikation och PR. 

Övrigt: Tillfrisknad anorektiker.

pil
Behöver du någon som lyssnar?

Självmordslinjen: Telefon 90101, chatt eller mejl ([email protected]). Har öppet kl: 06-24 varje dag.

Jourhavande medmänniska: Telefon 08-702 16 80. Har öppet alla nätter mellan kl: 21-06.

__

Den 10 oktober uppmärksammar FN och WHO Världsdagen för psykisk hälsa. Den är till för att skapa större medvetenhet och förståelse för psykisk hälsa och ohälsa.

Källa: Malmö universitet

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Charlotta Mossberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro