ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Jag har hellre ångest i Stockholm än i Boxholm

Matilda Ekeblad · 12 Feb 2019
Uppdaterad 12 Feb 2019
På min skola i Boxholm, en liten kommun i Östergötland, så var skolkuratorn där på tisdagar mellan 08-11 – men bara om det var fullmåne, typ, skriver Matilda Ekeblad.

På min skola i Boxholm, en liten kommun i Östergötland, så var skolkuratorn där på tisdagar mellan 08-11 – men bara om det var fullmåne, typ, skriver Matilda Ekeblad. Foto: Stina Stjernkvist/TT, privat


Att ha ångest är lika jobbigt i Boxholm som i Stockholm. Därför bör vården vara lika enkel att uppsöka oavsett var i landet du bor, skriver Matilda Ekeblad.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag tror inte det finns någon i Sverige som har missat att psykisk ohälsa bland unga blir vanligare och vanligare. Jag tror att det viktigaste för att bryta den negativa trenden är att fler ska få hjälp snabbt. Om du får hjälp i tid eller inte beror i dag allt för ofta på var du bor.

quotation startVården måste bli mer lättillgänglig och genom virtuella ungdomsmottagningar så behöver inte kuratorssamtalet vara mer än ett par klick bort.quotation end

På min skola i Boxholm, en liten kommun i Östergötland, så var skolkuratorn där på tisdagar mellan 08-11 – men bara om det var fullmåne, typ. Närmsta ungdomsmottagning låg dessutom två mil bort så man behövde be mamma om skjuts om man behövde dit. Det här är en verklighet för många, i dag är det faktiskt så att man hellre har ångest i en storstad, där hjälpen är lättare att få, än på landsbygden. Jag har dock två förslag som skulle göra att det enklare:

Inför en ungdomsmottagning på nätetVården måste bli mer lättillgänglig och genom virtuella ungdomsmottagningar så behöver inte kuratorssamtalet vara mer än ett par klick bort. Jag tror också att fler skulle våga söka hjälp i tid om man kunde träffa sin kurator genom videosamtal istället för att knacka på dörren på en mottagning. Det skulle göra att vården kan nå de som annars kanske inte hade vågat, de som hade valt att isolera sig istället för att hitta någon att prata med. Ungdomsmottagning på internet skulle dessutom kunna ha öppet även utanför ordinarie kontorstider – för ångest tar ju faktiskt inte ledigt bara för att det blir kväll.

Regionen ska ta ett större ansvar över skolhälsovårdenSamtidigt som skolan måste ha tydliga rutiner för att kunna uppmärksamma barn och unga som ligger i riskzonen för psykisk ohälsa tidigt så måste vi komma ihåg att det är undervisning som är skolan huvudsaklig uppgift medan det är sjukvårdens uppgift att vårda. Förr fanns det tydliga direktiv om vilken hälsovård alla elever skulle ha tillgång till, i dag är det istället upp till varje skola och rektor att bestämma detsamma. Det som kan ingå i elevhälsan är allt i från kuratorer till psykologer, specialpedagoger och skolläkare. Det här slår hårdast mot skolor och kommuner i mindre kommuner som har mindre resurser. Skolans ansvar ska vara att utbilda, inte vårda. I dag är det redan regionerna som har ansvaret för vår sjukvård, så varför inte på skolorna också?

Sverige politiker kan inte längre endast prata om att köerna till BUP måste kortas. De måste också börja berätta hur de har tänkt göra för att fler ska få hjälp snabbare. Jag anser att det här inte bara är två reformer för att korta köerna utan också två reformer som gör det enklare för unga människor att söka vård, vilket är viktiga aspekter när vi pratar om just tillgänglighet. Att ha ångest är lika jobbigt i Boxholm som i Stockholm och därför bör vården vara lika enkel att uppsöka oavsett var i landet man bor.

Matilda Ekeblad

pil
Om skribenten:

Så gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Matilda Ekeblad
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro