ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Jag hatar att det är "fint" att lida som mamma

Desirée Edeskär · 10 Jul 2018
Uppdaterad 10 Jul 2018
Varför är martyrskapets lidande och självuppoffring en dygd för kvinnor 2018?, skriver Desirée Edeskär.

Varför är martyrskapets lidande och självuppoffring en dygd för kvinnor 2018?, skriver Desirée Edeskär. Foto: Unsplash/Sean Roy, privat


Ända sedan jag blev gravid och födde mitt barn har det där helgonförklarade lidandet blivit en nål i mitt öga, skriver Desirée Edeskär.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Varför är martyrskapets lidande och självuppoffring en dygd för kvinnor 2018? Ända sen urminnes tider har kvinnorollen varit tight förknippad med ett vackert lidande. Jungfru Maria, utblottad och kysk, föder fram Jesusbarnet i ett stall. Klagar inte mycket, vad det verkar. Hon porträtteras med nedfälld blick och ett hemlighetsfullt leende som det helgon hon var. Maria Magdalena, besatt av inga mindre än sju demoner under sin tid med Jesus, följde honom troget vidare utan att ifrågasätta den en smula omilda behandling en exorcism måste inneburit.

quotation startDu klarar dig väl, på 40-talet när jag födde barn fanns det minsann inga pappadagar att tillgå! Bortskämda snärta!quotation end

The Handmaids Tale är urkällan till fejklatinfrasen ”Nolite te bastardes carborundorum”. Den sägs kunna översättas till ”Låt inte jävlarna bryta ner dig”. Mia Skäringer blev nyligen ansiktet till powerorden ”No more fucks to give”. De har rätt. Jag visste det inte för ett och ett halvt år sen, men ända sedan jag blev gravid och födde mitt barn har det där helgonförklarade lidandet blivit en nål i mitt öga.

Först som gravid. Tjugotusen krämpor och en Kafkaliknande känsla av att befinna sig i en mardröm där någon kör in fem spjut i ditt urinrör varje steg du tar. Du skulle behöva en statligt sanktionerad/gratis massage i veckan (minst) samt kanske en kateter (jag hade inte tackat nej). I stället får du höra av folk att det är SÅ DET ÄR. Förmodligen är det delvis ditt fel också för att du inte kom i absolut toppform innan du lät dig befruktas. Var bara tacksam att du kan!

Sedan som mamma. Pappan bara hemma i 10 dagar? Du klarar dig väl, på 40-talet när jag födde barn fanns det minsann inga pappadagar att tillgå! Bortskämda snärta! (okej, ingen har faktiskt kallat mig en bortskämd snärta men jag svär att det är andemeningen.)

quotation startDet jag hatar är förväntningen att man måste lida för att vara fin. Att självuppoffring, isolering, svårigheter och gärna en mild depression gör dig till en lite duktigare mamma.quotation end

Amningen funkar inte? Är dina bröstvårtor mer öppna sår än något annat? Fortsätt! Jag vet att det låter motsägelsefullt men det ordnar sig om du bara fortsätter lida lite till! Föder du barn på vintern? Synd för dig, antingen får du stanna hemma i din krypta permanent eller så måste du köpa tre chai latte för 48:- på Espresso house eftersom du numer måste bo där inne i värmen med din bebis som ammar tre timmar i rad. Men det finns ingen annanstans att hala fram bröstet utan att få hypotermi så det är bara att gilla läget. Ger du barnet ersättning så är du skyldig till ett gravt brott och en misslyckad mamma enligt andra mammor och ditt barn är självmordsbenäget om det faktiskt tycker om flaskan mer än bröstet (autentiskt citat från amningsgrupp) eftersom LIDANDET. ÄR. FINT.

Jag älskar mitt barn och jag älskar att vara mamma. Det jag hatar är förväntningen att man måste lida för att vara fin. Att självuppoffring, isolering, svårigheter och gärna en mild depression gör dig till en lite duktigare mamma. Du kommer ut på andra sidan och tycker att de som lidit högst minimalt inte är tillräckligt hardcore. Och om 40 år blir du en sån mormor som säger till ditt barnbarn: vänta du bara! Du ska nog få se! No sleep for you! Och skrämmer skiten ur den stackars saten.

Desirée Edeskär

pil
Om skribenten:

Ålder: 29 år.

Ort: Göteborg.

Sysselsättning: Gymnasielärare.

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Desirée Edeskär
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro