ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Jag lurade svenska folket med fake news – så skyddar du dig inför valet

Jakob Wenngren · 28 Feb 2018
Uppdaterad 1 Mar 2018
Jakob Wenngren startade satirsajten "Storkens nyheter".

Jakob Wenngren startade satirsajten "Storkens nyheter". Foto: Privat


Jakob Wenngren delar med sig av tre tips, eller glasögon, som du kan använda dig av när du läser virala nyheter för att lättare avgöra om de är sanna eller inte:

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

“Gudrun Schyman vill förbjuda skägg: ‘Patriarkal ansiktsbehåring hör inte hemma i 2014’”, löd rubriken på en nyhetsartikel jag skrev för nästan fyra år sen. Nyheten var förstås inte sann, utan det var en artikel i min då nystartade satirtidning Storkens Nyheter. Det hindrade inte den från att delas av tusentals och läsas av hundratusentals. Men det är svårt att klandra de som gick på artikeln.

Det var valår, rykten flög kors och tvärs, det ena mer uppseendeväckande än det andra och folk ville helt enkelt tro på det som ställde politiska meningsmotståndare i sämsta möjliga dager. Det var också i en annan internet-ålder, innan “fake news” var ett myntat begrepp.

Nog om dåtiden. Jag vill dela med mig av tre tips, eller glasögon, som du kan använda dig av när du läser virala nyheter för att lättare avgöra om de är sanna eller inte:

1. Artikeln är sponsradFacebook är en favoritplattform för fake news-folk. Sajten tillåter personer att sprida artiklar till användares flöden och rikta in sig på utvalda målgrupper. Om jag skrivit en artikel som jag vet kommer att uppröra miljöpartister, kanske någonting i stil med “Jimmie Åkesson om miljön: “Jag gillar rött kött och riktig bensin, sue me!”, så kan jag välja att på Facebook “pusha” det i flödet för de som gillar Miljöpartiet. På så sätt kan jag skräddarsy en artikel till att vara så explosiv som möjligt just för dig.

Det finns dock inga garantier här, riktiga tidningar använder sig också av denna metod, men att vara misstänktsam mot sponsrat innehåll är klokt.

2. Titta efter “kombinerade” nyheterEn strategi jag använde för att hitta på idéer till satir eller fakenyheter var att ta två ämnen som var heta för stunden och kombinera dem. Nyligen har nyheterna till exempel handlat om Ingvar Kamprads död och rättegången mot Drottninggatan-terroristen, Rakhmat Akilov. Utifrån detta skulle man kunna sno ihop någonting i stil med “Akilovs märkliga krav på möbleringen i häktet: “Jag vill bara ha IKEA för att hedra Kamprad, han var king” och säkert få många arga reaktioner.

Om du märker att en artikel verkar sammansmälta veckans största nyheter trots att de egentligen är helt orelaterade är det troligt att något fuffens är på gång.

3. Artikeln är allt du hoppas, tror och villUtmaningen med att skapa fejknyheter och få stor spridning på dem var att identifiera det som får folk att dela och kommentera. Det gäller att spela på de fördomar folk redan har och framför allt de fördomar som de verkligen vill ska vara sanna. För någon som är emot Fi och allt Gudrun Schyman står för så var “Gudrun Schyman vill förbjuda skägg”-artikeln den perfekta bekräftelsen av dennes världsbild – “klart Gudrun vill förbjuda skägg, hon är ju tokfeminist!”. Det är den tankegången man vill trigga igång. Nyheten är oftast noggrant paketerad på ett sånt sätt att du snabbt ska tro på det och reagera innan du hinner tänka efter.

I år är det dags för val igen och det råder inga tvivel om att fejknyhets-sidorna kommer att dammas av och åter börja producera nyheter med tvivelaktig sanningshalt. Var smart innan du klickar på olika länkar eller förbehållslöst tror på opålitliga källor. Tänk särskilt efter innan du själv börjar dela artiklar i sociala medier som som skrivits i syfte att tjäna pengar och bedra.

Jakob Wenngren, startade satirsajten Storkens Nyheter

pil
Om debatten:

Fake news/falska nyheter = medvetet förvanskade eller helt påhittade uppgifter. Oftast för att lura folk på pengar eller klick eller i rent propagandasyfte.

Så här debatterar du i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Jakob Wenngren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro