ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Jag vill inte bli Sveriges första svarta statsminister på grund av min hudfärg

Anthon Gyllensten · 7 Dec 2017
Uppdaterad 7 Dec 2017
Någon måste leda Sverige och Anthon Gyllensten blir gärna Sveriges statsminister – förutsatt att det inte är tack vare hans hudfärg, utan snarare hens kompetenser.

Någon måste leda Sverige och Anthon Gyllensten blir gärna Sveriges statsminister – förutsatt att det inte är tack vare hans hudfärg, utan snarare hens kompetenser. Foto: TT/Privat


Linnéa Claeson skrev i helgen en uppmärksammad kolumn om att hon bland annat ville se en svart kvinna som statsminister, flator i regeringen, romska kvinnor i riksdagen och en muslimsk polischef i slöja. Hon skrev att hon ville ha representation på riktigt. Jag undanber vita, svenska, heterosexuella kvinnor (eller män för den delen) att föra min talan i hur mångfald blir mångfald på riktigt i vårt samhälle”, skriver Anthon Gyllensten (C) som svar.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debatt. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Handbollsspelaren och debattören Linnéa Claeson är en viktig person mot sexistiska män och deras usla kvinnosyn. För utsatta kvinnor gör hon ett stort och viktigt jobb. Det skall hon fortsätta göra. Men när det gäller min hudfärg, min sexuella läggning eller min etniska bakgrund och vart min representation kan finnas – så kan jag tala för mig själv. 

Jag undanber vita, svenska, heterosexuella kvinnor (eller män för den delen) att föra min talan i hur mångfald blir mångfald på riktigt i vårt samhälle. 

Låt mig förklara varför den ”representation” som hon skrev att hon vill ha, i en uppmärksammad kolumn i Aftonbladet för några dagar sedan, är problematisk. Texten inleds med att hon säger att hon vill ha en svart kvinna som statsminister. Sedan räknar hon upp olika yttre attribut som hudfärg och sexualitet och de maktpositioner i samhället hon vill ha dem på. 

Jag vill inte att en svart person blir statsminister för att den är svart. Jag vill bli Sveriges svarta första statsminister tack vare mina politiska åsikter och för min kompetens. Inte på grund av min hudfärg.

Jag vill inte att personer som haft en uppväxt kantad av mobbing och trakasserier ska bli ministrar i regeringen för sina erfarenheter. Jag vill att mina åsikter och min kompetens gör att jag får förtroendet att bli en dag. Inte för att jag blev mobbad och trakasserad som barn.

Jag vill inte att någon av mina idrottsvänner skall ”komma ut” bara för att de tillhör eliten. Jag vill att samhället slutar bry sig om vad jag och HBTQAI-personer tänder på och/eller gör i sängkammaren oavsett om en idrottar eller bara lever i vårt samhälle.

Jag vill inte att kvinnor ska kvoteras in i företag eller styrelser, för att de är kvinnor. Jag vill att kvinnors kompetens ska stå i fokus när det gäller utformningen i företagsledningen och i styrelser. Inte för att de är kvinnor. 

Jag vill inte att religion ska spela någon roll för vem som är polischef i detta land. Jag vill att den som är mest lämpad för tjänsten också innehar den tjänsten. Oavsett vilken religion hen tror på.

Sanningen är att vi egentligen tycker lika, du och jag, Linnéa Claeson. Det finns dock en stor skillnad mellan dig och mig, vilket jag tycker att dina läsare och Metros läsare skall få veta. Det är det faktum att jag i motsats till dig inte ser hudfärg, sexuell läggning, kön, etnisk tillhörighet, minoritetstillhörighet eller vad för uppväxt en person har haft som egenskaper till ledande poster i samhällets toppskikt. Jag ser människors kompetens, människors vilja till förändring i det politiska klimatet, människors kämpaglöd när motgångarna är som störst som den största styrkan och egenskapen för att klättra upp till toppen. 

Vi som tillhör de facken som du skriver om kan prata för oss själva tack. Vi tar för oss, men tystas ner när personer som du för vår talan. Vi är mångfald på riktigt!

Anthon Gyllensten (C), riksdagskandidat

pil
Om debattören:

Gör: Juridikstudent och riksdagskandidat i Göteborg och Stockholms Län

Ålder: 27 år

Ort: Stockholm

 LÄS MER: Så här debatterar du i Metro

klar

Artikellänk är kopierad

Anthon Gyllensten
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro