ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Kändisar – läs detta innan ni gör reklam för spelbolag

Ann-Christine Persson · 2 Maj 2019
Uppdaterad 2 Maj 2019
Mikael Persbrandt, Sarah Sjöström, Alex Schulman, Sigge Eklund och Måns Zelmerlöw är några av de kändisar som har gjort reklam för spelbolag och bettingsajter.

Mikael Persbrandt, Sarah Sjöström, Alex Schulman, Sigge Eklund och Måns Zelmerlöw är några av de kändisar som har gjort reklam för spelbolag och bettingsajter. Foto: Privat, TT


Jag förlorade min familj, min make, jobb, vänner och mitt hem till spelberoendet. Min ekonomi är för evigt förstörd och jag kommer aldrig att bli skuldfri. Allt för att jag trodde på era löften om snabba pengar och en stunds avkoppling, skriver Ann-Christine Persson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Varje gång teven är på så hör jag hur något spelbolag gör reklam. Det utlovas guld och gröna skogar. Men allt jag har fått av dem är ångest och ett förstört liv.

quotation startJag kommer aldrig mer att kunna spela. Jag riskerar mitt liv om jag skulle göra det. Jag är rädd varje gång jag hör eller ser reklamen. Rädd att jag inte ska vara stark nog att stå emot suget.quotation end

Det är med sorg i hjärtat som jag ser alla kända profiler som har gjort fantastiska insatser inom idrott, kultur med mer sälja er till något som blir döden för så många. För mig var ni idoler som jag såg upp till men i dag så känner jag bara sorg och ilska och er fullständiga respektlöshet för mitt och andras liv. Jag undrar om ni förstår konsekvenserna av reklamen ni är med i?

Vi är många som mår lite dåligt och har drömmar om ett bättre liv. Jag hade jobbiga tankar och känslor som jag inte var redo att ta tag i. Jag tänkte att det verkar så ofarligt och harmlöst att sätta mig en stund och spela lite för att skingra mina tankar och känslor. Men den känslan var kortvarig. Jag blev snabbt beroende. Jag kunde inte leva utan möjligheten att få fly så fort livet blev tungt och svårt. Ångesten drev mig att klättra på väggarna.

Jag fastnade i alla era löften om snabba pengar och en stunds avkoppling. Jag fastnade i en färgglad värld där allt jag behövde var tre likadana figurer för att få frispinn och möjlighet att vinna en stunds lycka. En värld som kom att nästan ta mitt liv. Jag drömde om hur hjulen snurrade och om att vinna stort för då skulle mitt liv bli bra igen. Men varje gång jag försökte låta bli att spela så fick jag en ångest som jag inte kunde stå ut med. Det var lättare att sluta andas än att sluta fly in i spel.

Jag försökte ta mitt liv när mitt beroende uppdagades och skammen slog mig rakt i ansiktet. Jag skämdes så mycket att jag inte ville leva längre. Jag kunde inte förstå hur jag kunde göra det jag hade gjort och hur långt ner jag hade fallit.

Konsekvenserna av mitt beroende är långt större än vad jag vill förstå eller ta in. Jag förlorade min familj och min make. Jag förlorade jobb och vänner. Jag förlorade mitt hem. Min ekonomi är för evigt förstörd och jag kommer aldrig att bli skuldfri. Allt för att jag trodde på alla löften och för att jag inte trodde att jag skulle kunna bli beroende. Men i dag vet jag att alla kan bli det.

Det kom att ta många år och mycket stöd och stöttning innan jag kunde säga att jag är spelfri. Det blev många återfall där reklamen kom att spela en stor roll. Det är svårt att motstå och hjärnan lurar en att om man bara vinner så blir allt bra igen.

Jag kommer aldrig mer att kunna spela. Jag riskerar mitt liv om jag skulle göra det. Jag är rädd varje gång jag hör eller ser reklamen. Rädd att jag inte ska vara stark nog att stå emot suget. Jag känner sorg och längtan när reklamen dyker upp men framför allt så påminner den mig om allt jag har förlorat.

Hur förklarar man som vuxen kvinna med hög utbildning att mitt syfte aldrig var att bli beroende utan att bara få en stunds avkoppling och att få skingra tankarna en stund. Jag valde aldrig att förlora allt men det blev konsekvensen.

I dag är det nästan 10 år sedan mitt beroende slog till. Jag har sakta men säkert börjat återvända till ett fullgott liv och fått möjlighet till arbetsträning. Jag hjälper mig själv och håller mig spelfri genom att träffa likasinnade i Spelberoendegruppen i min stad.

Jag kommer aldrig mer att bli den jag var men förhoppningsvis är jag spelfri resten av mitt liv.

Ann-Christine Persson

pil
Om skribenten

• Ålder: 56 år.

• Bor: i Katrineholm.

• Gör: arbetar i en secondhandbutik.

pil
Behöver du någon att prata med?

Det finns flera platser att vända dig om du behöver någon att prata med om ditt spelande.

Spelberoendegruppen

Spelberoendes riksförbund

Stödlinjen

klar

Artikellänk är kopierad

Ann-Christine Persson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro