ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Killar – kom ut ur periferin

Albin Torstensson · 11 Okt 2018
Uppdaterad 15 Okt 2018
Ni är kanske också trötta på idealbilden av vad en man ska vara, undrar Albin Torstensson.

Ni är kanske också trötta på idealbilden av vad en man ska vara, undrar Albin Torstensson. Foto: Unsplash, privat


Tusentals kvinnor från olika samhällssektorer och klasser har sagt ifrån, att det är nog. Ändå pratades det knappt om #metoo under valrörelsen, knappt ett år efter att hashtaggen började spridas, skriver Albin Torstensson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Enligt NovusDet har gått ett år sedan #metoo. anser 65 procent av befolkningen att en förändring tycks ha skett. Nästan hälften av männen anser att män som kränker kvinnor har förändrats. 28 procent av kvinnorna anser detsamma. Tusentals kvinnor från olika samhällssektorer och klasser har sagt ifrån, att det är nog. Ändå pratades det knappt om #metoo under valrörelsen knappt ett år efter att hashtaggen började spridas. Ännu ett tecken på hur kvinnors röster ej tas på allvar. Ej lyssnas på. Möts med motstånd.

Mäns våld är oberoende av om vi är i krig eller inte. Det har funnits i alla tider, drabbar alla människor och är ej bundet till en viss kultur. Ändå är det fortfarande en laddad fråga att prata om mäns våld och mäns ansvar med just män. Att ta det strukturella ned till individnivå och känna sig anklagad sker ofta per automatik. Den intuitiva reaktionen blir att hävda sin oskuld och målet med samtalet blir att lyssna för att svara, snarare än att lyssna för att lyssna.

Jag har läst ett gäng debattartiklar sen #metoo startade. Var är männen, när ska männen ta ansvar?

quotation startDet är inte kvinnors beteenden som behöver förändras. Det är inte kvinnor som sprider hatet eller begår våldsbrotten. Det har aldrig varit tydligare.quotation end

De har rätt. Det är inte kvinnors beteenden som behöver förändras. Det är inte kvinnor som sprider hatet eller begår våldsbrotten. Det har aldrig varit tydligare. Samtidigt känns det som att motståndet aldrig varit högre. Antifeminismen och högerextremismen står inte längre i skuggan, utan florerar fritt, på gator, i medieflöden. Rasismen är rumsren. Män som reagerar på förändring, känner sig alienerade, anar att deras makt är hotad. Ansvaret förskjuts. Som att problemet inte sitter hos männen, utan hos de invandrade männen. Kvinnors rättigheter tas upp på agendan. Abortfrågan diskuteras i Sverige 2018. Det privata ska inte vara politiskt. Kärnfamiljen värnas. Kanske är den starka motreaktionen ett tecken på att vi närmar oss. Förändring som möts av rädsla. Men rädsla och manlighet är en farlig kombination. Det räcker med att läsa forum om feminism på Flashback för att se hatet.

Män, jag vet att ni finns därute, ni som faktiskt bryr er. De flesta män har någon form av relation med en kvinna, antingen en partner, mor, syster, dotter eller vän. Ni är många som själva blivit utsatta för mäns våld. Ni är kanske också trötta på idealbilden av vad en man ska vara, eller den kultur ni säkert känner av i rum med uteslutande män. Konkurrensen, jargongen, skojbråken, att vinna mark hos varandra.

Vi män har mycket att tjäna på att engagera oss i feminism och bidra till kampen. Men det är vi som i slutändan måste frånsäga oss makten om maktstrukturen ska ändras. När polarisering ökar och ilskan växer behöver vi visa på alternativ. Det handlar inte om att vi ska ta över kampen, höras mest eller synas mest istället för kvinnor. Vår kamp handlar mycket om det som händer oss män emellan. Hur vi pratar med varandra, hur vi är mot varandra och men också mot kvinnor. Vad vi bekräftar och inte bekräftar.

quotation startVi män har mycket att tjäna på att engagera oss i feminism och bidra till kampen. Men det är vi som i slutändan måste frånsäga oss makten om maktstrukturen ska ändras.quotation end

Vi behöver vara bra förebilder för nästa generations män, visa att empati är det nya starka, att bildning är det nya tuffa. Men framför allt; Vi behöver lyssna på kvinnors berättelser och ta dessa på allvar. Vi måste ur periferin och visa för andra män att vi inte tycker att deras beteende är okej. Att hat aldrig är okej. För det är allvar nu. Säg ifrån.

Albin Torstensson

pil
Om debattören:

Namn: Albin Torstensson. 

Ålder: 23 år.

Ort: Stockholm. 

Sysselsättning: Filosofi- & statsvetarstudent på Stockholms universitet. 

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Albin Torstensson
Albin Torstensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro