ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Killar, sluta supa och börja snacka

Metro Debatt · 19 Mar 2018
Uppdaterad 19 Mar 2018
Destruktiva normer kan bli ett minne blott om män börjar möta sina känslor och konfrontera sina problem genom att prata om dem istället. Vilket givetvis känns svårt och läskigt när man hela livet fått lära sig göra motsatsen, skriver debattörerna.

Destruktiva normer kan bli ett minne blott om män börjar möta sina känslor och konfrontera sina problem genom att prata om dem istället. Vilket givetvis känns svårt och läskigt när man hela livet fått lära sig göra motsatsen, skriver debattörerna. Foto: Kristina Wicksell, Sanna Nilsson, Malin Averstad Ryd


En sak kan konstateras; det är inte alltid en dans på rosor att vara man. Enligt samhällets oskrivna regler ska riktiga” män klara sig själva. Dessutom förstärker vår starka alkoholnorm mansrollen, skriver representanter från Make Equal, IOGT-NTO och Studiefrämjandet.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

“Jag var egentligen inte den där ”roliga partysnubben”. Jag var ju beroende. Men jag lyckades gömma mig bakom att det var fest och kul hela tiden.”, säger Ali Boulala som är skateboardlegend, modell och en av profilerna i satsningen Allt vi inte pratar om.

Alkoholnormen gör det okej att dränka sina sorger. Alkoholen blir en trygghet, en kompis och ångestdämpare. Det blir paradoxalt nog också en ursäkt för att vädra sina problem. Om någon blottar sina innersta känslor för en polare under en blöt utekväll går det alltid att avfärda med att jag ”var ju bara full”.

En sak kan konstateras; det är inte alltid en dans på rosor att vara man. Enligt samhällets oskrivna regler ska ”riktiga” män klara sig själva. De får inte visa sig sårbara, be om hjälp eller söka vård för sina problem. Dagens mansnorm leder till att många män lider i det tysta och bedövar jobbiga känslor genom exempelvis en överdriven mängd jobb, narkotika och porr – eller alkohol.

Vi har en otroligt stark alkoholnorm i Sverige som på många vis upprätthåller och förstärker mansrollen. Med den blir drickandet ett normaltillstånd – på helgen för att slappna av efter en tuff vecka, till vardags för att dra en aw med polarna eller den 25:e för att vara bekymmersfri kung i baren. Alkoholnormen gör det därför svårare att identifiera drickandet som en flyktväg. Som citatet av Ali Boulala ovan så tydligt visar så osynliggör den personer som är i behov av hjälp. Den som dricker för att dämpa ångest eller underhålla ett missbruk smälter lätt in i mängden för att de ser ut att ha kul samt att deras beteende normaliseras.

När män tar till flyktvägar drabbar det heller inte bara männen. Det drabbar alla. Problem som förträngs försvinner inte, utan läcker ut på sätt som ibland skadar andra. Det är föga förvånande att kopplingen mellan alkoholpåverkan och brott är stark. Enligt IQ.se är 60% av förövarna vid misshandel påverkade. Vid sexualbrott är siffran 55%. Ungefär dubbelt så många män som kvinnor är även alkoholberoende. Går det långt kan flyktbeteenden leda till missbruksproblematik och en man som flyr sina känslor blir därför många gånger också en frånvarande partner eller pappa. En som lägger allt ansvar för relation, hem och barn på någon annan och upprätthåller ojämställda familjestrukturer. En som för vidare idén av en man och pappa som både mentalt och fysiskt frånvarande till kommande generationer

Dessa destruktiva normer kan bli ett minne blott om män börjar möta sina känslor och konfrontera sina problem genom att prata om dem istället. Vilket givetvis känns svårt och läskigt när man hela livet fått lära sig göra motsatsen. Vi tror dock att via förebilder som lyfter på locket och pratar, kommer fler män våga göra samma sak. Därför släpper vi idag boken Allt vi inte pratar om. Den är ett försök att göra just det – få män att prata om sådant de annars inte pratar om.

Ida Östensson, ordförande Make EqualJohnny Mostacero, förbundsordförande IOGT-NTOJonas Kofod, utvecklingsledare kultur, StudiefrämjandetLina Karlsson, praktikant Make EqualAli Boulala, skatelegend, modell och en av profilerna i satsningen Allt vi inte pratar om

pil
Om debatten:

Allt vi inte pratar om släpps idag och är en satsning i form av en bok, verktyg och en poddserie för killar och män som vill göra upp med mansnormen och bidra till en samtyckeskultur. Detta görs av jämlikhetsstiftelsen Make Equal i samarbete med IOGT NTO och med Studiefrämjandet, Bonnier Bookery, Månpocket och Acast. Läs mer på www.alltviintepratarom.se.

pil
Om debattörerna:

• Make Equal är lösningsfokuserade jämlikhetsexperter.

• IOGT-NTO är Sveriges största nykterhetsorganisation.

• Studiefrämjandet är ett av Sveriges största studieförbund.

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Metro Debatt
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro