ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Kolla inte snett på oss med självskadeärr i sommar

Andy Lundberg · 8 Jun 2018
Uppdaterad 8 Jun 2018

Foto: Unsplash, privat


Vi är människor precis som ni, vi har känslor precis som ni, vi vet hur våra kroppar ser ut utan att ni påpekar det. Tusen miljoner tack för att ni kommer att behandla oss som ni själva hade velat bli behandlade när vi möts ute gatorna., skriver Andy Lundberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Nu när sommaren närmar sig kommer alltfler människor att gå runt i kortärmat och kortbyxor, det betyder att ärr kommer att synas mer tydligt än vad de gör på vinterhalvåret. Därför behöver vi prata om tabut kring människor som har självskadat sig. Även om tabut fortfarande är ganska starkt så vågar jag stå upp och tänker inte skämmas över mina ärr.

Vi behöver prata mer om självskadebeteenden i klassrummen, mellan föräldrar och deras barn och på fritidsgårdar. Unga personer ska veta redan från barnsben att de aldrig är ensamma och vi måste försöka förebygga så att människor inte ska skada sig själva när de mår dåligt. Den resa som jag har gjort är en del av mitt liv och mina ärr kommer från den psykiska sjukdom som jag har. Det är inte jag som har valt att skada mig själv, det är min sjukdom. Trots att det är hemskt att jag har gjort så här så har det gjort mig till den person som jag är i dag och det innebär inte att jag är värd mindre på grund av hur mina armar ser ut.

pil
Hjälplinjer – behöver du någon som lyssnar?

Bris: Barnens rätt i samhället kan man ringa, maila eller chatta till anonymt.Tel: 116 11. Telefonen är öppen 14-21 alla dagar.Chatten är öppen 14-21 alla dagar.

Föräldratelefonen: Rikstäckande stödtelefon där du som är orolig för ditt eget eller någon annans barn kan få råd och stöd av psykologer och socionomer. Telefon: 020-85 20 00.

Jourhavande medmänniska: Telefon 08-702 16 80. Har öppet alla nätter mellan kl: 21-06.

Självmordslinjen: Telefon 90101, chatt eller mejl ([email protected]). Har öppet kl: 06-24 varje dag.

En av gångerna som jag låg inne på sjukhus för min psykiska ohälsa satt jag inne på mitt rum och gjorde mig illa, efter en stund öppnade en sjuksköterska dörren och det enda den gjorde var att säga ”det räcker nu”. Personen stängde dörren och gick därifrån, en halvtimme senare hittar en annan person mig avsvimmad på golvet. Hur kan detta vara möjligt inom vården? Hur kan vårdpersonal stänga dörren och gå därifrån när en person på 16 år skadar sig själv? Hur kan det vara så?

Jag tror att det beror på okunskap och det är därför det behöver det ske en förändring i samhället för att fånga upp ungdomar innan det går så långt. För mig gick det alldeles för lång tid innan jag fick hjälp på grund av att vi inte har ett tillräckligt starkt skyddsnät när det kommer till självskadebeteenden. Därför tror jag att vi måste börja prata mer om det – att vara tysta som vi varit hittills i Sverige har inte fungerat. Jag kommer inte sluta kämpa innan vi som har självskadeärr kan gå i kortärmat och kortbyxor utan att bli utstirrade som om vi vore utomjordingar.

Därför ber jag er att inte kolla snett, viska till varandra eller peka på oss som har självskadeärr. Vi är människor precis som ni, vi har känslor precis som ni, vi vet hur våra kroppar ser ut utan att ni påpekar det. Tusen miljoner tack för att ni kommer att behandla oss som ni själva hade velat bli behandlade när vi möts ute på gatorna.

Och till dig som självskadar vill jag säga att saker och ting blir bättre. Det kommer inte alltid kännas så som du känner nu. Hur jobbigt det än är att bryta detta beteende så går det, du är stark! Jag brukar ofta tänka ”snart är det aslänge sedan den här skiten hände” och det har hjälpt mig. För snart är detta ett avslutat kapitel. Trots att det kan ta väldigt lång tid så finns det massor med hjälp att få. Våga stå upp för dig själva och var aldrig rädd för att visa dina ärr, det är en del av ditt liv och absolut ingenting som su behöver dölja.

Sist vill jag bara be dig att söka hjälp innan det går alldeles för långt, jag tror på dig!

Andy Lundberg

pil
Om debattören

Namn: Andy Lundberg.Ålder: 20 år.Sysselsättning: Sjukskriven.Ort: Göteborg.

Så gör du för att debattera i Metro

klar

Artikellänk är kopierad

Andy Lundberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro