ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Kontantfria butiker är en styggelse

Renée Broch Augustsson · 27 Dec 2018
Uppdaterad 27 Dec 2018

Att fler och fler butiker har slutat ta emot kontanter är ett problem, skriver Renée Broch Augustsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det är lite av en utmaning att handla i fysiska butiker och skälet till detta är att allt fler butiker är kontantfria – eller med andra ord – allt fler butiker vägrar ta emot kontanter. Jag förstår att det underlättar och är bekvämt för säljarna att slippa hantera kontanter och rånrisken. Men denna utveckling innebär ett stort problem för oss andra, oss kunder som av någon anledning inte vill betala med kort jämt. Det handlar i mitt fall inte om att jag inte har kort, men av princip undviker jag helst kortbetalning. Jag ses kanske som gammalmodig men jag hävdar bestämt att vad jag handlar, när och var är min ensak. Ingen annan har med det att göra, speciellt ingen myndighet. Det handlar om integritet, att värna om det privata och känna sig trygg i vetskapen om att ingen tredje part ska kunna spåra allt jag gör.

Det är naivt att tro att det inte spelar någon roll om någon ser mina inköp, för i orätta händer i ett samhälle som övervakar medborgarna mer och mer spelar det visst roll och allt, hur oskyldigt det än verkar, kan vändas emot en. Detta samtidigt som vårt samhälle går i riktningen mot mer och mer övervakning, steg för steg med argument om skydd och att det är för din trygghet. Men vad händer om allt det tekniska inte funkar? Om det blir ett långvarigt elavbrott till exempel. Ska kunder inte kunna betala alls då? Inte kunna köpa lite bröd och ost för att ingen kassa fungerar?

quotation startJag ses kanske som gammalmodig men jag hävdar bestämt att vad jag handlar, när och var är min ensak.quotation end

Jag var en repa på stan nyligen och bland annat var jag inne i en butik där jag hittade något som hade passat att skicka till min väninna i Finland. Glad i hågen skulle jag till att betala, men vid kassan fick jag snopet veta att de inte tog emot kontanter. Nähä, då fick det väl vara, tyckte jag och lämnade varorna vid kassan och gick ut ur butiken.

En butik för böcker vet jag redan att de inte vill ha hand om kontanter så där går jag inte ens in längre. Samma sak med en butik för konstnärsmateriel som jag skulle vilja handla i. En butik med ekologiska varor både inom hudvård och mat – där gillas inte heller kontanter. Det har gått så långt att jag nu börjar fråga om man kan betala med kontanter innan jag ens tittar mig om i affären mer ingående.

Om man bortser från det oetiska i den här utvecklingen handlar det också om  service, en dålig sådan. Om butiker vill ha kunder måste det gå att välja om man vill betala kontant eller med kort. Själv ratar jag numera butiker som vägrar cash men kanske borde jag ändå tacka de butiker som är kontantfria? Tack för att ni hjälper mig spara pengar. Tack för att ni hjälper mig att inte överkonsumera och tack för att ni bidrar till att era konkurrenter får fler kunder – alltså de butiker som fortfarande är måna om kunderna och service.

Renée Broch Augustsson

pil
Om debattören:

Ålder: 64 årOrt: StockholmSysselsättning: Ideellt verksam, arbetar ibland som statist.

klar

Artikellänk är kopierad

Renée Broch Augustsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro