ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Kronisk sjukdom är extra psykiskt jobbigt som ung

Ellen Söderlund, Panos Tufexis, Beatrice Larsson · 18 Maj 2018
Uppdaterad 18 Maj 2018
Förutom sjukvårdens bemötande betyder vardaglig stöttning från vänner, kollegor och randoms på stan oerhört mycket för oss drabbade, skriver dagens debattörer.

Förutom sjukvårdens bemötande betyder vardaglig stöttning från vänner, kollegor och randoms på stan oerhört mycket för oss drabbade, skriver dagens debattörer.


Nästa gång du hör någon prata om bajs, sträck ut en stöttande hand i stället för att fnissa. Nästa gång du ser en ung person som behöva vila, dra inte förutfattade meningar om att dagens ungdomar är så lata, skriver dagens debattörer.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personerna som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Allt fler unga drabbas av psykisk ohälsa. Det är ett tabubelagt ämne men som allt fler börjar våga prata om. Psykisk ohälsa kan ta form på många olika sätt. Ångest, oro, isolering, känsla av hopplöshet och depression är några. Att vara ung i dagens samhälle ställer stora krav på individen. Många upplever den stress och press från bland annat skola, jobb och sociala medier som övermäktig. Tänk dig att samtidigt drabbas av en kronisk sjukdom. En sjukdom du kommer att behöva leva med resten av ditt liv. En sjukdom där du inte kan veta helt hur den kommer att yttra sig i framtiden. Hur den kommer att påverka ditt liv och dina val i livet. Hur den kommer att påverka din hälsa både fysiskt och psykiskt.Vi lever med kroniska mag- och tarmsjukdomar. Vi vet hur det är att behöva kämpa dagligen i ett samhälle som inte är anpassat för kroniskt sjuka. Många av oss lider av psykisk ohälsa till följd av våra sjukdomar. Ändå tar sjukvården inte oss och våra känslor på allvar.

En viktig del hos kroniskt sjuka är att få rätt stöd från sjukvården. Ändå är det få unga som upplever det stödet. Alla som arbetar inom sjukvården och stöter på personer som dagligen lever med olika former av mag- och tarmbesvär måste försöka sätta sig in i våra liv. Tänk dig att du dagligen känner dig magsjuk. Tänk dig att behöva bajsa på dig på stan bland främmande människor för att du inte hann till en toalett i tid. Tänk dig att bli tittad på med äckel varje gång du vågar berätta om dina besvär i försök att bryta tabun i samhället. Tänk att bli kallad lat trots att den trötthet du känner är sjukdomsrelaterad. Tänk dig att varje gång du berättar att du är kroniskt sjuk behöver hävda dig för ”du som är så ung kan ju inte vara sjuk”.

Förutom sjukvårdens bemötande betyder vardaglig stöttning från vänner, kollegor och randoms på stan oerhört mycket för oss drabbade. Läs igenom ovanstående stycke en gång till och fundera på hur du själv skulle känna om det var dig det handlade om. Nästa gång du hör någon prata om bajs, sträck ut en stöttande hand istället för att fnissa. Nästa gång du ser en ung person som behöva vila, dra inte förutfattade meningar om att dagens ungdomar är så lata, för du kan faktiskt inte veta vad just den personen går igenom. Nästa gång du ser en till synes frisk person använda handikapptoaletten, börja inte argumentera om att de är till för rullstolsburna som faktiskt behöver dem. Du kan inte veta vad personen du möter har för bakgrund. Detta gäller alla situationer och alla människor. Om du undrar, fråga gärna. Men gör det på ett vänligt sätt utan ton av fördomar och förakt.Stolta Magar är en organisation som aktivt arbetar för att stötta personer som lever med bråkiga magar. I helgen infaller World IBD Day samt den nationella mag- och tarmdagen. Det är en viktig dag, men dessa frågor behöver uppmärksammas alla dagar på året, därför har vi startat kampanjen #helajag. Det är #helajag som drabbas av sjukdomen, inte bara magen. Den psykiska hälsan glöms bort trots att det är det som i många fall påverkar personen mer än det fysiska.

LÄS MER
Debatt: Beatrice Ask (M): Explosiva vapen ska omfattas av vapenamnestin

Vi i Stolta Magar vill att den fysiska sjukvården ska låta den psykiska hälsan ta plats och tas på allvar. Lyssna på patienten, se personen bakom den sjuka tarmen, erbjud samtalsstöd och poängtera att den drabbade inte är ensam.Tillsammans gör vi världen lite mer mag-vänlig.

Panos Tufexis, ordförande Stolta MagarBeatrice Larsson, 1:e vice ordförande Stolta MagarEllen Söderlund, 2:e vice ordförande Stolta Magar

pil
Om debattörerna

Stolta Magar är en religiöst och partipolitiskt obunden ideell organisation som vill göra världen lite bättre för de som lever med bråkiga magar. Detta gör vi genom att erbjuda en gemenskap för de som är drabbade, liksom anhöriga och vänner. Samtidigt försöker vi fokusera på det friska och positiva. Tillsammans skapar vi livskvalitet trots bråkiga magar som ofta påverkar livet på ett eller annat sätt.

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Ellen Söderlund
Panos Tufexis
Beatrice Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro