ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Läkemedel ska inte bara vara för de rika

Oliver Schulz, katrin kisswani · 14 Jan 2019
Uppdaterad 24 Jan 2019
Fler måste få tillgång till livsviktiga läkemedel för sjukdomar så som ebola och hiv/aids.

Fler måste få tillgång till livsviktiga läkemedel för sjukdomar så som ebola och hiv/aids. Foto: Pressfoto, AP/TT


I januari reflekterar många över vad de önskar sig inför det nya året. För oss är det givet: att fler ska få tillgång till livsviktiga läkemedel. Det skriver representanter från Läkare utan gränser.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Tänk dig att du blivit sjuk, och att det inte finns något botemedel mot sjukdomen du lider av. Eller att medicinen kostar en hel månadslön – till och med årslön. Så ser verkligheten ut för många.

För 20 år sedan tog Läkare utan gränser emot Nobels fredspris. För prispengarna startade vi Accesskampanjen, en kampanj för att säkra tillgången till läkemedel för alla. Initiativet är sprunget ur våra fältarbetares frustration och förtvivlan över att människor inte har tillgång till livräddande läkemedel, enbart för att de är fattiga. Många gånger kan vi inte ge önskvärd vård då det inte finns någon effektiv medicin för våra patienters sjukdomar. Eller så är den för dyr.

quotation startI januari reflekterar många över vad de önskar sig inför det nya året. För oss är det givet: att fler ska få tillgång till livsviktiga läkemedel.quotation end

Kampanjen har lett till många framsteg, inte minst vad gäller priset på hivmedicin. I slutet på 90-talet kostade en årlig behandling 100 000 kronor, jämfört med 1 000 kronor i dag. Men det råder fortfarande stor brist på forskning kring läkemedel, vaccin och verktyg mot sjukdomar som framförallt drabbar fattiga. Många marknader erbjuder inte tillräckliga incitament för den vinstdrivna läkemedelsindustrin att satsa på ”deras” sjukdomar.

I januari reflekterar många över vad de önskar sig inför det nya året. För oss är det givet: att fler ska få tillgång till livsviktiga läkemedel. Här är vår önskelista med fem områden som måste prioriteras av både politiker och läkemedelsindustrin 2019.

TuberkulosTuberkulos är den infektionssjukdom som skördar flest liv i världen och resistenta former av tbc ökar i en oroväckande takt. För några år sedan kom två nya, effektiva läkemedel mot resistent tbc, men priset är fortfarande för högt för de flesta som behöver dem.

Hiv/aidsBarn med hiv, som kommer behöva ta medicin livet ut, löper högre risk att utveckla resistens och måste behandlas med effektiva mediciner så tidigt som möjligt. Trots detta behandlas hälften av alla hivpositiva barn med äldre och sämre läkemedel.

EbolaEbola rasar återigen i Kongo-Kinshasa. Nu finns äntligen ett vaccin och flera olika läkemedel – men inget av dem är ännu godkända och användandet sker i enlighet med forskningsprotokoll. I framtiden behövs fler testade och godkända preparat för att stoppa nya utbrott.

OrmbettsförgiftningOrmbett dödar 40 gånger fler än landminor. Trots att över 100 000 människor dör årligen till följd av bett från giftormar, framför allt på landsbygden i Afrika och Mellanöstern, råder det stor brist på satsningar för att utveckla fler och bättre ormserum och tillgängliggöra dem för de fattigaste.

AntibiotikaresistensFör att möta hotet som resistenta infektioner utgör krävs ökad forskning kring nya läkemedel. Uppskattningar visar att 10 miljoner liv kan skördas till följd av antimikrobiell resistens år 2050. Det behövs bättre diagnosverktyg och nya antibiotika för att stoppa spridningen av resistenta bakterier.

Frågan om tillgång till mediciner omfattar patentregler, förhandlingar mellan stater, läkemedelsföretagens intressen och forskningspolitik. Men i slutändan handlar det om vanliga människor vars liv skulle kunna räddas om de fick tillgång till de mediciner som de behöver. För deras skull kommer vi fortsätta driva vår kampanj, så länge det behövs.

Katrin Kisswani, ordförande, Läkare utan gränserOliver Schulz, generalsekreterare, Läkare utan gränser

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Oliver Schulz
katrin kisswani
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro