ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Låt krogägarna tillåta rökning om de vill

Caroline Bondhus Lindgren · 18 Mar 2019
Uppdaterad 18 Mar 2019
Jag anser att restaurangägaren själv borde få bestämma reglerna om rökning på sin egen uteservering, skriver Caroline Bondhus Lindgren.

Jag anser att restaurangägaren själv borde få bestämma reglerna om rökning på sin egen uteservering, skriver Caroline Bondhus Lindgren. Foto: Andreas Andersson, Leif R Jansson/TT


Uteserveringar tillhör en verksamhet och därför bör de inte innefattas av det nya rökförbudet, skriver Caroline Bondhus Lindgren.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Från den 1 juli 2019 kan alla ickerökare pusta ut. Nu slipper de få oönskad rök på sig när de snart ska njuta av solens strålar på uteserveringarna. Ett rökförbud på vissa allmänna platser, däribland uteserveringar, träder i kraft.

Jag anser att restaurangägaren själv borde få bestämma reglerna om rökning på sin egen uteservering. 2005 blev det förbjudet att röka inomhus och gästerna som ändå ville tända en cigarett hänvisades till uteserveringen. Det nya rökförbudet gör att ägaren istället måste avvisa rökaren från sin restaurang. Kränkande för gästen – och jag tror att det kan bli en förlustaffär för krogägaren. Restaurangens personal tvingas nu att hålla koll på att gästerna inte röker istället för att ge service. Krogar som inte har vakter kommer att ha svårt att upprätthålla den ordningen och personalen måste lägga tid på att se till gästerna inte röker.

quotation startDet borde inte ligga på restaurangägarna att få svenskarna att sluta röka.quotation end

Såklart är det många ickerökare som tycker att det är plågsamt att dela uteservering med någon som röker. Röken sprider sig och även om man har en uppdelad uteservering där rökning tillåts på ena sidan så letar sig röken ofta dit den inte ska. Att rökning och passiv rökning är skadligt är inget nytt. Enligt Socialstyrelsen dör uppskattningsvis 12 000 personer på grund av rökning varje år i Sverige. Rökning kostar samhället över 31 miljarder årligen. Regeringens mål –  ett rökfritt Sverige 2025 – kan tyckas rimligt.

Men det borde inte ligga på restaurangägarna att få svenskarna att sluta röka. Den som driver restaurangen borde kunna bestämma vad som får och inte får ske på dennes uteservering. En larmrapport från IVL Svenska Miljöinstitutet och Umeå universitet på uppdrag av Naturvårdsverket visar attluftföroreningar dödar 7 600 svenskar i förtid varje år. Livsmedelsverket meddelar samtidigt att övervikt och fetma är ett av dagens allra största folkhälsoproblem. Borde restaurangägarna i så fall också ta hänsyn till dessa hälsofaror? Att inte låta gästerna vistas utomhus och att endast få servera hälsosam mat.

Det nya rökförbudet kommer att gälla på vissa allmänna platser – såsom lekplatser, busshållplatser, idrottsplatser och tågperronger. Platser som faktiskt är allmänna platser som vi alla delar på. Men uteserveringar tillhör en verksamhet och därför bör de inte innefattas av det nya rökförbudet.

Caroline Bondhus Lindgren

pil
Om skribenten:

Bor: StockholmÅlder: 29Sysselsättning: Journaliststudent

Så gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Bondhus Lindgren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro