ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Luf: Staten ska inte bekämpa religion

Marcus Nilsen, Soroush Rezai, Emmy Scilaris · 20 Mar 2018
Uppdaterad 22 Mar 2018
Tre företrädare för Luf ger sin syn på islam i det offentliga rummet, apropå Kristdemokraternas vision om att inte tillåta böneutrop i Sverige.

Tre företrädare för Luf ger sin syn på islam i det offentliga rummet, apropå Kristdemokraternas vision om att inte tillåta böneutrop i Sverige. Foto: Privat, Henrik Knutsson, Soroush Rezai


Kristdemokraternas utspel mot böneutrop visar på att dödsångesten i partiet är påtaglig, skriver tre företrädare för Liberala ungdomsförbundet.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Under förra veckan gick Kristdemokraternas partiledning ut och uppmanade sina kommunala politiker att säga nej till böneutrop och sedan dess kan man konstatera att en kraftfull debatt har blossat upp kring frågan. Vi ställer oss kritiska till den starkt inkonsekventa åsikten att religionsfriheten enbart ska gälla vissa grupper i samhället. Antingen bör man vara emot all form av religiösa inslag i det offentliga rummet, eller så är man det inte.

Sedan många hundra år tillbaka har kristendomen spelat en stor roll i det svenska samhället. Skolavslutningar i kyrkan, kyrkklockor och lov anpassade efter kristna högtider är något som den stora majoriteten av människor ser som något naturligt – men så fort det handlar om en annan religion blir det plötsligt något helt annat, något främmande och oönskat.

Staten ska vara separerad från religion, men staten ska inte bekämpa den. Det institutionella Sverige ska vara fritt från subjektiva inslag av all form och vara byggd på en sekulär grund, men Sverige ska ge människor möjlighet och utrymme att leva på det sätt man själv föredrar. Här är det dock viktigt att levnadssätten inte leder till ofrihet för den enskilde eller ett underminerande av den demokratiska staten, vilket böneutrop inte gör.

Ett av argumenten från motståndarna är att budskapet i utropet, Adhan, är ett om att man ska böja sig för islam. Detta stämmer inte och de som argumenterar på detta fientliga och obildade sätt bidrar endast med att splittra människor och grupper. Guds basuner, kyrkklockor, fyller precis samma funktion som böneutropet – man sammankallar till gudstjänst, det är inte någon propagandamusik som är till för att konvertera någon. I kyrkklockornas fall är det inte ovanligt att ljudet hörs på tiotals kilometers, men det finns det ingen som motsätter sig. Vi vill ha ett Sverige som bygger på mångfald och inte enfald.

Frågan om böneutrop handlar om vad för sorts samhälle vi vill leva i. Ett där man pekar ut vissa människor och grupper och säger att de har fel levnadssätt för att de har valt en annan religion än en själv, eller ett där vi tillsammans bygger Sverige starkare och mer framgångsrikt. Vi väljer det senare alternativet för att vi är övertygade om att rätten till religionsfrihet går före de som vill misstänkliggöra vissa grupper.

Influenser från andra kulturer och länder är det som har byggt många av världens främsta länder så starka och det är vad som har gjort Sverige till det fina land som vi idag lever i. Vi måste fortsätta att ta vara på varandras olikheter – inte att säga åt vissa grupper att de måste lägga undan sitt sätt att leva och falla in i någon annans led. Att Kristdemokraterna nu i desperation förkastar sin stolta tradition att ta strid för rätten till religionsfrihet visar på att dödsångesten i partiet sällan varit så påtaglig.

Marcus Nilsen, Distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Väst

Soroush Rezai, 2:e vice distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Väst

Emmy Scilaris, Klubbordförande Liberala ungdomsförbundet Södra Älvsborg

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Marcus Nilsen
Marcus Nilsen
Soroush Rezai
Soroush Rezai
Emmy Scilaris
Emmy Scilaris
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro