ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Lyssna på oss unga med intellektuell funktionsnedsättning

Klara Luning, Axel Isaksson, Moa Hallner, Fredrik Hansing, Annika Bodin, Axel Tapper, Iris Ekholm, Karin Ahlinder, Alice Lundh, Victoria Valverde, Malin Andersson, Elin Vesterlund, Camilla Berg Wolsink, Elvira Ottosson, Sofie Ingvarsson · 5 Sep 2018
Uppdaterad 5 Sep 2018
Deltagarna i FUB:s demokratiläger. På bilden från vänster: Camilla Berg Wolsink, Sofie Ingvarsson, Lisa Palm, Ledamot Kommunfullmäktige Stockholm (Fi), Per Lodenius, Riksdagsledamot (C), Fredrik Hansing, Rasmus Lannefors, Malin Andersson, Elof Hansjons, Kommunalråd Södertälje (S), Jonatan Svensson Glad (Representant för Liberalernas ungdomsförbund), Victoria Valverde, Alice Lundh, Iris Ekholm, Elin Vesterlund, Annika Bodin, Elvira Ottosson, Karin Ahlander, Klara Luning, Mariana Duarte (Ledamot Mp Kommunfullmäktige Stockholm), Axel Tapper, Fredrik Sone.

Deltagarna i FUB:s demokratiläger. På bilden från vänster: Camilla Berg Wolsink, Sofie Ingvarsson, Lisa Palm, Ledamot Kommunfullmäktige Stockholm (Fi), Per Lodenius, Riksdagsledamot (C), Fredrik Hansing, Rasmus Lannefors, Malin Andersson, Elof Hansjons, Kommunalråd Södertälje (S), Jonatan Svensson Glad (Representant för Liberalernas ungdomsförbund), Victoria Valverde, Alice Lundh, Iris Ekholm, Elin Vesterlund, Annika Bodin, Elvira Ottosson, Karin Ahlander, Klara Luning, Mariana Duarte (Ledamot Mp Kommunfullmäktige Stockholm), Axel Tapper, Fredrik Sone. Foto: Magnus Carlstedt


Vi tvingas så många gånger stå vid sidan om. Vi känner att de viktiga samtalen med oss aldrig blir av – de som handlar om demokrati, mänskliga rättigheter och vikten av att rösta, skriver dagens debattörer.

klar

Artikellänk är kopierad

Om fyra dagar är det val i Sverige och miljontals människor ska rösta om hur landet ska styras under de kommande fyra åren. Hur det går i valet kommer att påverka var och en på olika sätt, men för vissa av oss påverkas vardagen i alldeles särskild hög grad. Trots detta har det politiska rummet varit en avstängd plats för vi som berörs mest av politiska beslut.

Vi som är unga med intellektuell funktionsnedsättning (IF) tvingas så många gånger stå vid sidan om, inte bara för att vi är unga, utan mest för att vi har vår funktionsnedsättning. Vi känner att de viktiga samtalen med oss aldrig blir av – de som handlar om demokrati, mänskliga rättigheter och vikten av att rösta. Så vi gjorde något åt saken.

Tillsammans med Riksförbundet FUB ordnade vi nyligen Sveriges första demokratiläger för ungdomar med IF – mitt uppe i valrörelsen. För några av oss var själva ordet ”valrörelse” helt nytt – men inte nu längre. På lägret fick vi chansen att prata om våra hjärtefrågor (ja, man kan ha hjärtefrågor och IF) tillsammans med politiker från olika partier, från både riksdagen och kommunen. Vi berättade för dem hur mycket vi bryr oss om mobbning, om miljön, om integration, om ekonomi och sist men inte minst, om hur viktigt LSS är för oss.

När det var dags att åka hem hade vi tagit fram hela 37 förslag på förändringar som skulle påverka våra liv, och många andras också, på ett väldigt bra sätt. Vi kommer att skicka våra förslag till den nya regeringen – så fort vi vet vilka som ska vara med.

Men redan nu vill vi nu säga till de som bestämmer: Lyssna på oss! Eller som man säger på engelska, ”nothing about us, without us!”

Och till sist, en smygtitt på några av våra bästa förslag:Skolan och särskolan ska bli en gemensam skolaSkulle du vilja pekas ut som ”sär” från första skoldagen? Vi vill ha en gemensam skola för alla men där alla får det stöd den behöver.

Rättvist betalt för vårt arbeteSkulle du vilja känna att du kanske kommer att vara fattig resten av livet – innan du har ens fyllt 25? Det kostar mer att äta lunch eller ta en fika på daglig verksamhet än vad vi tjänar på en hel dag.

Personal som har tid att ge oss ett liv som andraSkulle du vilja ha en fritid som består av max en aktivitet i veckan – om du har tur?

Gör en lättläst lagbok med alla lagar.För att veta sina rättigheter måste man ju förstå dem. En lättläst lagbok ger alla samma möjlighet att förstå vilka skyldigheter och rättigheter som finns.

Större möjlighet att påverka vart vi vill jobba någonstansSkulle du vilja att kommunen bestämmer vart du ska arbeta? Nej, det vill inte vi heller!

Möjlighet att byta arbetsuppgifter på daglig verksamhetVi vill ha varierande arbetsuppgifter på daglig verksamhet. Vi vill ha samma möjlighet att utvecklas som det finns på andra arbetsplatser.

Vi ses i vallokalerna den 9 september.

Klara Luning, Axel Isaksson, Moa Hallner, Fredrik Hansing, Annika Bodin, Axel Tapper, Iris Ekholm, Karin Ahlinder, Alice Lundh, Victoria Valverde, Malin Andersson, Elin Vesterlund, Camilla Berg Wolsink, Elvira Ottosson, Sofie Ingvarsson, deltagare i FUB:S demokratiläger.

pil
Om Riksförbundet FUB

Riksförbundet FUB är en intresseorganisation som arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning ska kunna leva ett bra liv. Vi är drygt 25 000 medlemmar i fler än 150 lokalföreningar runt om i landet. Riksförbundet FUB:s långsiktiga mål är att personer med intellektuell funktionsnedsättning ska ha samma rättigheter och samma möjligheter till delaktighet i samhället och självbestämmande som andra.

pil
Intellektuell funktionsnedsättning

• Intellektuell funktionsnedsättning, eller utvecklingsstörning, påverkar hur en person förstår och tänker. Det påverkar i sin tur vad personen kan lära sig och hur hen kan fungera i vardagen.

• På andra sätt är den som har en intellektuell funktionsnedsättning som alla andra. Barn och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning gläds, gråter, älskar och blir arga, precis som alla andra.

• Ungefär 1-2 % av befolkningen har en utvecklingsstörning, de flesta lindrig, men några har måttlig eller grav utvecklingsstörning.

• De som har Downs syndrom är en stor grupp, men det finns också flera andra orsaker. En person kan också ha en kombination av flera funktionsnedsättningar förutom utvecklingsstörning, till exempel autism, ADHD, epilepsi, syn- eller hörselnedsättning eller rörelsehinder.  

Källa: Källa: FUB

Så gör du för att debattera i Metro

klar

Artikellänk är kopierad

Klara Luning
Axel Isaksson
Moa Hallner
Fredrik Hansing
Annika Bodin
Axel Tapper
Iris Ekholm
Karin Ahlinder
Alice Lundh
Victoria Valverde
Malin Andersson
Elin Vesterlund
Camilla Berg Wolsink
Elvira Ottosson
Sofie Ingvarsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro