ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Män – varför deltar ni inte i kampen mot prostitution?

Ellinor Snickars · 20 Mar 2019
Uppdaterad 20 Mar 2019
Att politiker och myndigheter upprepat fördömer sexköp är av största vikt för Sveriges fortsatta arbete att utrota vår tids slaveri – sextrafficking, skriver Ellinor Snickars.

Att politiker och myndigheter upprepat fördömer sexköp är av största vikt för Sveriges fortsatta arbete att utrota vår tids slaveri – sextrafficking, skriver Ellinor Snickars. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Matilda Boström


Vi har alla ansvar att ta ställning och forma ett samhälle där sexköp är oacceptabelt, skriver Ellinor Snickars.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det är en grå februaridag och jag befinner mig i Räddningsmissionens lokaler i Göteborg. Runt det stora bordet sitter ett tiotal personer med den gemensamma nämnaren att de representerar en organisation eller förening som arbetar mot prostitution och sextrafficking. Tretton är kvinnor, en är man.

“Hörde ni förresten ‘nyheten’ att många köper sex över Tinder?” Skratt bryter ut i lokalen, “Jaså de har kommit på det nu?”. Uppenbarligen är jag den enda som inte bedömt Tinder vara en riskzon för sexköp redan vid lanseringen av appen. Jag tittar ner i knät och rodnar, känner mig blåögd.

Följande timme blir jag inkastad i en helt ny värld, en värld på samhällets botten. Jag tar in berättelse efter berättelse om de mest utsatta. Det är berättelser om kvinnor som ofta inte kan språket och som kommit hit i försäkran om allt annat än att utnyttjas av svenska män. För det händer här också inser jag vartefter mötet fortskrider. Hela tiden.

quotation startDet märks tydligt att många fortfarande tror på myten att prostitution är som vilket jobb som helst, men för den stora majoriteten är situationen inte ett val utan ofta en följd av sextrafficking.quotation end

Det är nu 20 år sedan Sverige som första land i världen införde en revolutionerande sexköpslag. En ny innovativ lösning, ett sätt att vända på konceptet. Genom att rikta fokus mot sexköparen istället för den utsatta personen i prostitution, kunde man nu angripa roten till problemet – efterfrågan.

Det kan låta simpelt, nästan som en samhällskunskapslektion i utbud och efterfrågan, men sanningen är att vår sexköpslag, “svenska modellen”, fungerar. I Sverige är det cirka 8 procent som köper sex. Motsvarande siffra i Nederländerna där det är lagligt att köpa, sälja och bedriva bordellverksamhet, beräknas ligga på uppemot 22 procent. Det är inte en tillfällighet. Lagar förändrar vårt sätt att se på saker och styr samhällets normer.

Vilka normer råder då i Sverige? Trots framgångar med den svenska modellen är det något som skaver. Vi pratar helt enkelt inte om sexköp. När det väl kommer på tal är det från någon som varit utomlands och skämtar om exempelvis “Red light district”. Det märks tydligt att många fortfarande tror på myten att prostitution är som vilket jobb som helst, men för den stora majoriteten är situationen inte ett val utan ofta en följd av sextrafficking.

Att politiker och myndigheter upprepat fördömer sexköp är av största vikt för Sveriges fortsatta arbete att utrota vår tids slaveri – sextrafficking. Mer resurser måste dock läggas på att lyfta diskussionen kring varför sexköp överhuvudtaget sker. Prostitution är en konsekvens av ojämställdhet och maktutövande, strukturer som reproduceras dagligen genom exempelvis porr.

Vi som civilsamhälle måste våga prata om att problemet börjar vid efterfrågan och att det inte existerar en stereotyp sexköpare, utöver det faktum att 99 procent är män. Problemet är närmare än vad vi tror, det skulle kunna gälla din arbetskollega eller granne. Alla har vi ansvar att ta ställning och forma ett samhälle där sexköp är oacceptabelt. I ett sådant samhälle skulle även män representera kampen mot prostitution och sextrafficking. För även om en stereotyp sexköpare inte existerar är det, högs troligt, en man.

Ellinor Snickars

pil
Om skribenten:

Ålder: 26 år.Bor: Göteborg.Gör: Statsvetare, praktiserar just nu på antitraffickingorganisationen RealStars.

pil
Om RealStars:

RealStars är en organisation som arbetar för att avskaffa sexhandel i Europa. Utöver deras arbete för att skapa opinion för striktare lagar i Europa mot sexköp, besöker de även skolor och engagerar gymnasieungdomar för att stärka normen kring ”Fair sex”. Med ”Fair sex” menar de sex på lika villkor och med respekt, utan våld eller tvång.

Så gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Ellinor Snickars
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro