ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Människor som kommer till Sverige vill inte leva i utanförskap

Vladimir F Ahmed · 18 Jan 2019
Uppdaterad 18 Jan 2019
Det spelar ingen roll hur många utrikesfödda föreläsare vi än är som inspirerar om mångfaldens styrka – om vi inte har svar på frågan om hur vi ska nå målet, skriver Vladimir F Ahmed.

Det spelar ingen roll hur många utrikesfödda föreläsare vi än är som inspirerar om mångfaldens styrka – om vi inte har svar på frågan om hur vi ska nå målet, skriver Vladimir F Ahmed. Foto: Unsplash, privat


I dag är det ultimata kvittot på att man har inkluderats och etablerat sig i landet att man bor i ett etniskt svenskt homogent område. Detta synsätt resulterar i att gemene man förknippar människor med utländsk bakgrund som bor i invandrartäta områden med utanförskap, skriver Vladimir F Ahmed.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det är inte lätt att komma till ett nytt land där man inte känner igen sig. Där ens tidigare samhällsstruktur, värderingar, normer och förhållningssätt till varandra inte är i majoritet och där mäns tidigare maktutövning inte är sig likt. Därför söker sig män till likasinnade män.

Och vet ni en sak? Det är helt naturligt. Människor är identitetssökande flockdjur som vill känna samhörighet. Det finns massvis med forskning kring det.

Om vi kan använda forskningen som säger att människor gärna söker sig till det de känner igen och kan relatera till – och därigenom skapar trygga rum där man diskuterar hur man kan vara med och bidra till ett ”vi” i Sverige istället för det motsatta – så har landet vunnit mycket.

quotation startMänniskor som kommer till Sverige vill inte vara i utanförskap. Tvärtom – man kommer oftast från en kollektiv och familjär ”vi”-känsla, förhållningssätt och kultur.quotation end

Sverige måste göra allt i sin makt för att tillåta olika kulturyttringar och ha en plan för att inkludera de som uppfattas som ett ”dom” till ett ”vi” i en ny tid. I alla fall om vi på allvar menar att vi vill uppnå en fungerande mångkulturell samhällsstruktur.

I dag är det ultimata kvittot på att man har inkluderats och etablerat sig i landet att man bor i ett etniskt svenskt homogent område. Detta synsätt resulterar i att gemene man förknippar människor med utländsk bakgrund som bor i invandrartäta områden med utanförskap.

Ursäkta om jag utmanar din världsbild men så är alltså inte fallet: Människor som kommer till Sverige vill inte vara i utanförskap. Tvärtom – man kommer oftast från en kollektiv och familjär ”vi”-känsla, förhållningssätt och kultur. Och det är detta man söker sig till. Inte utanförskap.

Jag bodde på Pettersberg i Västerås när jag kom till Sverige som tioåring och jag bor där nu. Det är hemma för mig. Den stora majoriteten av mina grannar och människorna jag såg då i området var etniskt infödda svenskar. Med tiden har jag sett hur de flyttat bort och nu anses Pettersberg vara ett ”utanförskapsområde” med hög kriminalitet och många utrikesfödda. Jag undrar: Är jag i utanförskap nu?

Det spelar ingen roll hur många integrationsprojekt vi hittar på eller hur många mångfaldskonferenser vi anordnar där vi myser i en timme om det goda drömsamhället ifall 99 procent av deltagarna efteråt återgår till sina homogena områden och liv.

Det spelar ingen roll hur många utrikesfödda föreläsare vi än är som inspirerar om mångfaldens styrka – om vi inte har svar på frågan om hur vi ska nå målet.

Det vill säga hur vi på grupp- och samhällsnivå ska lyckas med det som man redan föreläser och inspirerar om, istället för att måla upp en solskensvärld där allt blir bra om bara vi blir mer inkluderande och accepterar varandra. För allt det är inget värt om de mest grundläggande demokratiska, jämställda och frihetliga värderingar inte finns att inkludera.

Det är där vi måste börja: med värderingar. Och samtal om dessa frågor måste vara en självklar del av all sfi- och skolundervisning i hela Sverige.

Vladimir F Ahmed, föreläsare och grundare av organisationen Vi är Sverige

pil
Om Vi är Sverige:

Vi är Sverige arbetar med en sexstegsmetod för att inkludera och skapa trygga rum. De låter grupper av nyanlända och utrikesfödda män träffas vid sex tillfällen och då ta upp sex olika ämnen som de fördjupar sig i. De diskuterar manlighet, normer, könsroller, hierarki, makt och jämställdhet på bland annat SFI-kurser och språk-intro på gymnasiet.

Så gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Vladimir F Ahmed
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro