ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Medias rapportering om ätstörningar är skadlig

Stefanie Nold, Maja Engström, Thor Rutgersson · 4 Feb 2019
Uppdaterad 7 Feb 2019
Att skildra ätstörningar på fel sätt kan vara farligt, skriver bland andra Stefanie Nold från Frisk & fri.

Att skildra ätstörningar på fel sätt kan vara farligt, skriver bland andra Stefanie Nold från Frisk & fri. Foto: Johan Söderling, Unsplash


Vi vill att 2019 blir året då vi tillsammans förändrar bilden av ätstörningar, och vi anser att media har ett ansvar att rapportera om ätstörningar på ett sätt som inte är skadligt, skriver Thor Rutgersson, Maja Engström och Stefanie Nold från Frisk & fri.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Före- och efterbilder. Farligt magra kroppar. Detaljerade beskrivningar av svält och tvång. Bilden av ätstörningar i media är alltför enkelspårig och potentiellt skadlig. Vi i Frisk & fri – Riksföreningen mot ätstörningar – är glada att Sveriges tidningar, nyhetsprogram, radiokanaler, bloggar och poddar har ambitionen att kontinuerligt lyfta ätstörningar, så att fler kan få information om diagnoserna – och om hur en söker hjälp. Men att skildra ätstörningar på ett bra sätt är inte helt lätt. Och när det blir fel kan det också bli farligt.

Den stora boven är förstås hur den övergripande medielogiken fungerar. Berättelser ska gärna chockera och beröra för att nå ut. Och i sin iver att visa vilket lidande en ätstörning kan orsaka väljer många medier att visa just före- och efterbilder – eller sjukligt avmagrade kroppar. Ofta förekommer också listor på hur lite (eller mycket) den drabbade äter under en dag – och hur många tvångsmässiga träningspass hen tvingar sig igenom. Syftet med det här kan förstås vara att upplysa om hur farliga ätstörningar kan vara – men vi kan inte bortse från att chockerande innehåll också genererar ökade klick och lösnummerförsäljning.

Här är grejen: För människor som befinner sig i eller nära en ätstörning kan alltför grafiska bilder eller detaljerade beskrivningar skapa en ”smittorisk”. Enkelt förklarat innebär det att personer som redan lider av en förvrängd kroppsbild då jämför sig med personen i artikeln eller reportaget – och blir triggade att trappa upp sitt destruktiva beteende.

quotation startI verkligheten är de flesta med ätstörningar normalviktiga (eller något överviktiga).quotation end

Ett annat problem med hur ätstörningar ofta skildras i media är att reportagen nästan alltid handlar om personer som är väldigt magra. Men i verkligheten är de flesta med ätstörningar normalviktiga  (eller något överviktiga). Det är mycket viktigt att skolpersonal, idrottsledare, läkare och människor i allmänhet förstår att ätstörningar kan drabba vem som helst. Ätstörningar syns sällan utanpå. Genom att flytta fokus från kropp till beteende, tvång, ångest, humör och social interaktion kan vi upptäcka och hjälpa fler som ligger i riskzonen för att utveckla en ätstörning. Att få hjälp tidigt ökar chanserna till snabbare återhämtning!

Vi anser att media har ett ansvar att rapportera på ett sätt som inte är skadligt. Därför vill vi att 2019 blir året då vi tillsammans förändrar bilden av ätstörningar. Självklart är vi också tillgängliga för tips och råd. Nu hoppas vi att Mediesverige tar den här utmaningen på allvar!

Thor Rutgersson, pressansvarig Frisk & friMaja Engström, ansvarig för sociala medier
 Frisk & friStefanie Nold, verksamhetsansvarig Frisk & fri

pil
Om Frisk & fri – Riksföreningen mot ätstörningar

Frisk & fri – Riksföreningen mot ätstörningar – är en ideell förening som startade 1983. De vill sprida information och genomföra aktiviteter för att stödja personer med ätstörningar och deras närstående, arbeta förebyggande inom området och påverka för bättre vård.

Information om varningstecken och om hur en kan prata med någon som mår dåligt finns på deras hemsida.

Frisk & fri har tillgängliggjort ett antal rekommendationer för hur media kan berätta om ätstörningar på ett säkert och bra sätt.

Så gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Stefanie Nold
Maja Engström
Thor Rutgersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro