ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Mina föräldrar applåderar när jag jämförs med pedofiler och mördare

Erik Engelv · 2 Jul 2018
Uppdaterad 2 Jul 2018
Ska vi erbjuda en plattform för detta budskap runt hörnet från trappan där jag hånglade i sommarregnet med den där unga mannen som hade så mjuka läppar och så vackert lockigt hår?, skriver Erik Engelv.

Ska vi erbjuda en plattform för detta budskap runt hörnet från trappan där jag hånglade i sommarregnet med den där unga mannen som hade så mjuka läppar och så vackert lockigt hår?, skriver Erik Engelv. Foto: Edward Cisneros/Unsplash, Yurika Palmqvist


Nu när jag står utanför Jehovas vittnen ser jag en propagandamaskin som påstår att hbtq-rörelsen är Guds motståndare. Kan jag verkligen bara titta på när mina föräldrar applåderar instämmande till detta på samma plats där jag arbetade för några månader sedan som en gift gayman?, skriver Erik Engelv.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Ända sedan barnsben matades jag med det som Jehovas vittnen anser är original-kristendomen i Bibeln. Ni känner säkert igen att man inte tar emot blod, firar födelsedagar eller har sex före äktenskapet. Lite snyggt inlindat när man synar teologin djupare finner man ytterligare idéer om att all övrig religion är genomgående falsk, att de som lämnar församlingen ska frysas ut totalt och att homosexuella jämställs med våldtäktsmän, pedofiler och mördare.

quotation startÄr det okej att Stockholms stad å ena sida får intäkter från ett samfund med samhällsstörtande budskap när man å andra sidan ska vara en av världens mest hbtq-vänliga städer?quotation end

Jag var helt övertygad om att detta var sanning. Jag minns känslan av lycka och samhörighet när man samlades i tusental för den årliga sommarsammankomsten och fick grundlig utbildning i bibelns läror och hur jag förväntas leva som en äkta kristen.

När jag nu som vuxen står utanför sekten så ser jag något helt annat. Jag ser en propagandamaskin som vill påstå att hela hbtq-rörelsen är Guds motståndare. Jag ser hur man producerar och visar filmer med budskap som uppmanar till noll tolerans mot samkönade äktenskap. Och jag blir påmind om att Jesus, när han fått nog av eländet på jorden, kommer ner på sin vita häst för att städa bort alla oss som tror på att man får älska precis vem man vill. Och det sker helt öppet. På min egen hemmaplan.

Vi får aldrig glömma alla har rätt till sin egen tro och tack gode Gud för yttrandefriheten! Men vi måste också skarpt ifrågasätta och synliggöra vad som egentligen sades i helgen på Stockholmsmässan där vår huvudstad är delägare.

Helt ärligt har jag svårt att tro att alla enskilda individer som kallar sig Jehovas vittnen kommer våga ställa sig bakom detta. Men det är så här sektmekanismer fungerar i praktiken. De som leder samfundet i dag vet att hbtq-frågor är känsliga och ett ypperligt ämne för att skapa en ”vi mot dem”-anda. Och ju mer vi som ser på från utsidan reagerar och agerar, desto mer ser de orsak att sluta sig.

Ska vi vara tysta? Kan jag verkligen bara titta på när mina föräldrar sitter och applåderar instämmande till detta budskap på samma plats där jag arbetade för några månader sedan som en gift gayman? Är det okej att Stockholms stad å ena sida får intäkter från ett samfund med samhällsstörtande budskap när man  Ska vi erbjuda en plattform för detta budskap runt hörnet från trappan där jag hånglade i sommarregnet med den där unga mannen som hade så mjuka läppar och så vackert lockigt hår?å andra sidan ska vara en av världens mest hbtq-vänliga städer?

Ironiskt nog kommer jag att tänka på en vers i Gamla testamentet som ofta används i den religiösa retoriken. ”Var inte rädd, för det är fler med oss än med dem.” Vet ni vad jag tror? Jag tror att vi är långt många fler som står för alla människors lika värde och lika rättigheter. Jag är helt säker på att vi kommer att vara många, många fler som firar alla Prideparader runt om i landet än den religiösa grupp som samlades ute på Stockholmsmässan.

För kärleken övervinner allt. Det står så. Också i deras Bibel!

Erik Engelv

pil
Om skribenten

Ålder: 34.

Ort: Stockholm. 

Sysselsättning: Head of sales. 

pil
Behöver du någon som lyssnar?

Hjälpkällan är en religiöst och politiskt obunden verksamhet som erbjuder stöd och information till personer som varit, är, inte längre vill vara, eller funderar på att bli medlemmar i ett slutet religiöst samfund.

Läs mer här: hjalpkallan.se

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Engelv
Erik Engelv
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro