ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Näringslivet – rekrytera oss

Nora Bavey · 19 Dec 2018
Uppdaterad 19 Dec 2018
Om vi vill se fler exempel på svenska succéer i framtiden är det hög tid att techbranschen moderniserar sina organisationer, skriver Nora Bavey.

Om vi vill se fler exempel på svenska succéer i framtiden är det hög tid att techbranschen moderniserar sina organisationer, skriver Nora Bavey. Foto: Unsplash/Privat


Om vi vill se fler svenska succéer som Spotify, Klarna eller Skype är det hög tid att techbranschen börjar rekrytera brett. Mångfald snabbar på utvecklingen, kreativiteten – och omsättningen. Det skriver Nora Bavey, som grundat nätverket Unitech för att öka mångfalden inom techbranschen.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Techbranschen har under många år varit en tungt mansdominerad bransch. I dag ser vi att fler kvinnor får ta plats men överlag är branschen fortsatt homogen. Frågan är vad det får för betydelse för tekniken när det bara är en liten grupp som utvecklar den. Med största sannolikhet har det stor betydelse.

Att mångfald snabbar på utveckling, kreativitet och genombrott är redan konstaterat. Nu senast i rapporten ”Delivering Growth through Diversity” där managementföretaget McKinsey & Company återigen slår fast att mångfald har betydelse för omsättningen. Studien visar att bolag som aktivt jobbar med mångfald kan få mer än 30 procent större omsättning. Desto fler perspektiv, desto större är möjligheterna för företag att bredda sin målgrupp och öka sina marknadsandelar. Det är vad jag kallar tillväxtmöjligheter, vilket alla företag vill ha.

Sverige är ett av de mest kreativa länderna i världen. Spotify, Klarna och Skype är bara tre namn av alla innovativa digitala produkter och tjänster som har sitt ursprung i Sverige och som numera är stora globala aktörer. Men, om vi vill se fler exempel på svenska succéer i framtiden är det hög tid att techbranschen moderniserar sina organisationer. Framtiden kommer att definieras av artificiell intelligens som kommer att drivas av data. Med det kommer nya företagsområden växa fram och möjliggöra uppkomsten av såväl nya yrken, produkter som tjänster. Därför är det otroligt viktigt att näringslivet investerar i mångfald och öppnar upp för nya sätt att utveckla sina produkter och tjänster.

quotation startNär alla tänker lika tänker ingen.quotation end

Techindustrin driver utvecklingen framåt och mångfald är den snabba vägen till innovation. Trots det halkar branschen efter och har mycket att lära av andra sektorer. Inom den offentliga sektorn är användaren dina medmänniskor och målet är att göra så mycket gott för så många som möjligt. Det har tvingat kommun, stat och landsting att tänka större och ta hänsyn till fler perspektiv, något som den privata sektorn bör ta till sig. Kommunikationsbranschen är ett annat exempel, som också insett att mångfald är en outforskad möjlighet till ökade marknadsandelar.

Företrädare från svenskt näringsliv brukar säga att tillväxt är en förutsättning för utveckling, eftersom företagarna då har möjlighet att investera, ta risker och fortsätta att utveckla sina verksamheter. Det finns fantastiska exempel på initiativ för att attrahera ungdomar i förorten till tech och entreprenörskap men om näringslivet inte är mottaglig för denna grupp som till största del består av etnisk mångfald, stagnerar utvecklingen.

Därför uppmanar jag nu svenskt näringsliv i allmänhet och techbranschen i synnerhet, att anta utmaningen och börja rekrytera brett. En åtgärd som innebär ökad omsättning och har enorm utvecklingspotential, och som inte kräver andra investeringar än en väl fungerande kompetensstrategi.

Vi behöver investera i dag om vi vill uppnå innovation, avgörande insikter och kreativa genombrott i morgon. För när alla tänker lika tänker ingen.

Nora Bavey

pil
Om skribenten:

Ålder: 36 år.Bor: Stockholm.Gör: Grundare av Unitech och head of marketing på det digitala hälsoföretaget Waroncancer AB.

Om Unitech:Unitech bildades av Nora Bavey 2018 och är ett nätverk som verkar för ökad mångfald inom techbranschen. Efter flera års erfarenhet från privat sektor såg Nora Bavey behovet av fler perspektiv och stärkt mångfald. Unitech vill bidra till att modernisera svenskt näringsliv genom att visa hur mångfald ökar möjligheterna till tillväxt och innovation.

Så gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Nora Bavey
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro