ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Nej, mammaledig innebär inte att jag är "ledig"

Karin Wikström · 7 Dec 2018
Uppdaterad 7 Dec 2018
Folk ser mig som utvilad, tillgänglig och semestrande, skriver föräldralediga Karin Wikström.

Folk ser mig som utvilad, tillgänglig och semestrande, skriver föräldralediga Karin Wikström. Foto: Unsplash, privat


Jag är föräldraledig. I icke-föräldrars ögon verkar det betyda långa lattepromenader, ständiga sovmorgnar och fika på daglig basis, skriver Karin Wikström.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

När jag var 16 år började min arbetskarriär. Jag har sällan haft ett arbete i taget, utan ofta extraknäckat bredvid heltidsjobbet och gått till dagjobb efter nattjobb. Sparat till resor, fikat upp månadslöner men aldrig någonsin känt att det här pallar jag inte med. Förrän nu när min heltidssysselsättning innehåller ordet ”ledig”.

quotation startEn människa sägs innehålla 80% vatten. Om ni någonsin funderat över vad resten består av har jag nu svaret på detta: bajs. Ett litet barn kan utan konstigheter, vid ett enda tillfälle, få ut sin egen vikt rätt ut i världen.quotation end

Jag är alltså föräldraledig. Det som i icke-föräldrars ögon närmast innefattar långa lattepromenader, ständiga sovmorgnar och fika på daglig basis. När det gick upp för mig att folk ser mig som utvilad, tillgänglig och semestrande slog det mig att jag aldrig någonsin bedrivit så många arbeten samtidigt som i dag när jag inte ens har en anställning.

Jag kom fram till att jag numera under en dag kan titulera mig som följer:

Saneringsarbetare (varning för kroppsvätskor): En människa sägs innehålla 80% vatten. Om ni någonsin funderat över vad resten består av har jag nu svaret på detta: bajs. Ett litet barn kan utan konstigheter, vid ett enda tillfälle, få ut sin egen vikt rätt ut i världen. På loppet av sekunder har det hamnat i håret, på händerna, på golvet, på väggarna, på kläderna och på din näthinna för alltid. Du sanerar. Klorinspray (inte ens en mamma av den duktiga sorten orkar vara ekologisk när katastrofen slagit till), en halv flaska extra parfymstark tvål, badrumsspray och doftljus. Obetalt arbete. Ledighet när det är som bäst.

Förhandlare: FBI och insatsstyrkan – släng er i väggen! Ett vanligt exempel ur mitt ”lediga” liv: barn 1 (gärningsman) har tagit barn 2:s (målsägande) napp. Det förhandlas och nappen byts till slut, genom strid, ut mot ett halvt uppätet äpple. Samtidigt som förhandlingen är på väg att lösa sig fattar gärningsmannen tag i offrets lugg med ett stadigt grepp. Handgemäng uppstår, nya insatser krävs. Leksaker kastas, nappar flyger och alla gråter. När gråten lagt sig och bostaden ska lämnas tvingas förhandlaren påbörja Operation Klädernaskapå. Gärningsmannen och målsäganden är numera allierade. Låt förhandlingarna börja, i ledighetens namn. Amen.

Kokerska: ”Mina barn ska äta det som serveras”. Så sa jag också, tills jag fick matvägrande barn. Nu står jag här på daglig basis och gör stjärnformade mackor, blå potatismos, en grönsaksponny och en fruktget.

Egen företagare: I Hålla barnen vid liv AB är det du som är vd, ekonom, lokalvårdare och ensam ansvarig mellan cirka 07:00-18:00 (vissa supermoms kör företaget själva dygnet runt, vilket inte ens är greppbart för min hjärna). Din företagspartner påminner om en sådan som jobbat på företaget lite för länge, är lite för trött och tar lite för många raster. Han dyker ständigt upp för sent och tar långa toalettpauser. Han äter din matlåda, säger att det var bättre förr och har storslagna idéer för framtiden – men små medel att bidra med. Ändå väntar man på honom, för då är man i alla fall två. Kanske kan han ta en av förhandlingarna? Kanske har han gått på toa innan ankomst idag? Men oftast väntar man förgäves.

Tänk på detta innan du är på väg att fråga en mamma om hon njuter av sin ledighet eller om hon inte ska arbeta snart. Eller kom och ta ett pass! Det finns många luckor att fylla, men en väldig brist på vikarier.

Karin Wikström

pil
Om skribenten:

Ålder: 32 år.Familj: Sambo och två barn.Bor: I ett kråkslott i Skåne.Syssesättning: Mammaledig och driver mamma/humorbloggen: En mammas bekännelser.

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Wikström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro