ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Nej, vab är inte mysigt – det är helvetet på jorden

Arlene Stridh · 9 Feb 2018
Uppdaterad 13 Feb 2018
Det enda positiva jag kan se med detta återkommande helvete på jorden är hur jag tvingas vara en good enough-förälder, skriver Arlene Stridh.

Det enda positiva jag kan se med detta återkommande helvete på jorden är hur jag tvingas vara en good enough-förälder, skriver Arlene Stridh. Foto: Kelly Sikkema/Unsplash, Emmalisa Pauly


Jag blir lite provocerad av folk utan barn som verkar tro att vab innebär en veckas Netflix and chill när det snarare är ett inferno av snorpapper, spyor och gnäll för att Barnkanalens app laddar så långsamt att det är omöjligt att titta på Pippi Långstrump, skriver Arlene Stridh.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det är måndag förmiddag, jag sitter och jobbar koncentrerat när telefonen plötsligt ringer. Det är förskolan. Åh nej, inte nu igen, vi har ju precis blivit friska… Jo. Nu igen. För nu har februari, årets vabbigaste månad, dragit igång och jag vet redan att jag och min familj inte kommer skonas i år heller.

Självklart ringer de till mig som är mamma först, för jag “brukar ju kunna komma snabbt”. Ja, det är väl kanske för att jag är egenföretagare och jobbar hemifrån… Konstpaus för lång suck tillägnat alla mammor vars jobb räknas som mindre viktiga än pappors. Tyvärr kan jag inte undvika att svara.-Hej, det är från förskolan, din dotter har feber. Kan du komma och hämta henne?Nej jag vill inte, ring deras pappa istället (säger jag inte).-Ja, absolut. Jag kommer så fort jag kan.Fan.

Det är klart jag inte låter mitt febriga barn vara på förskolan längre än nödvändigt av ren jämställdhetsprotest men jag är så trött på att vabba! Jag har också ett viktigt jobb! vill jag säga, men vad gör det? Oavsett vem som tar vabben vet jag ju redan att vi alla kommer ligga utslagna i feber om några dagar. Alla ska med och gärna i god tid till att stora barnet återfått sin energi men ännu inte räknas som frisk. De dagarna är mina favoriter. Not.

Jag blir lite provocerad av folk utan barn som verkar tro att vab innebär en veckas Netflix and chill när det snarare är ett inferno av snorpapper, spyor och gnäll för att Barnkanalens app laddar så långsamt att det är omöjligt att titta på Pippi Långstrump. Varför? För att det är vabruari, tiden då alla andra också är hemma med sina barn och ska titta på samma avsnitt samtidigt.

Det enda positiva jag kan se med detta återkommande helvete på jorden är hur jag tvingas vara en good enough-förälder och bara göra det mest nödvändiga ett par dagar i sträck. Det finns ju som bekant ganska få saker som innebär så mycket normer, krav och prestationshets som föräldraskapet och när jag vabbar och själv blivit sjuk finns det ingen energi till några större prestationer. Det sista jag vill se då är perfekta instagrambilder på städade hem med bildtexter om hur mysigt det är att vabba. Mysigt? Är du go eller?

Är det bara jag som intar soffläge direkt och låter diskberget växa och hoppas att öronen inte trillar av på grund av allt febergnäll från barnen? Jag kan väl inte vara den enda som är trött på att vara #rutineradvabbare som inhandlar glass, Billys Pan Pizza och toalettpapper i storpack för att slippa gå ut över huvud taget?

Alltså, lika lite som jag kan värja mig mot vabbandet kan jag värja mig mot provokationer i form av perfektion! Jag är inte immun mot det ännu. Jag behöver se mer kaos och verklighet.

I skrivande stund är jag så trött, hes och snorig att jag knappt vill existera. Jag sitter verkligen och hoppas att få se fler sprickor i fasaderna av “det perfekta föräldraskapet” och att det sprids som en rinnsnuva i sociala medier, för jag behöver bevis på att det inte bara är jag som är utled på att vabba.

Arlene Stridh

pil
Om debattören

• Ålder: 29 år.

• Gör: Författare, föreläsare och tvåbarnsförälder. Aktuell med boken Det heliga jävla moderskapet och just nu på föreläsningsturné på öppna förskolor runt om i landet.

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Arlene Stridh
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro