ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Nöt- och jordnötsallergi måste tas på allvar av flygbolagen och dig som reser

Sofia Olsson · 26 Okt 2017
Uppdaterad 26 Okt 2017
Om det du äter kan göra någon annan ombord svårt sjuk, borde inte det vara tillräcklig anledning för att vilja äta någonting annat?, skriver Sofia Olsson.

Om det du äter kan göra någon annan ombord svårt sjuk, borde inte det vara tillräcklig anledning för att vilja äta någonting annat?, skriver Sofia Olsson. Foto: TT/Privat


För nöt- och jordnötsallergiker kan en liten mängd nötter räcka för att utlösa allvarliga allergiska reaktioner som svullnad, klåda, kräkningar, bröstsmärtor eller andningssvårigheter. Det kan räcka med att de tar på handtaget till toaletten ombord precis efter att någon som ätit nötter gjort det, skriver Sofia Olsson, ordförande för Unga allergiker

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

”Pulsen ökar, jag tittar stressat omkring mig. Tar en tablett för att vara på säkra sidan. Tänker på vad jag rör med händerna, hur jag andas. Försöker lita på medresenärerna och kabinpersonalen. Jag har ju kontaktat flygbolaget innan, men tänk om de inte förstår eller har missuppfattat mig. Nu lyfter vi. Hör plötsligt prassel, förmodligen en snacks-påse. Letar runt omkring mig för att veta innehållet i den prasslande påsen. Snälla säg att det inte är det jag tror att det är. Försöker att inte vara orolig, men hjärtat slår kraftigt och pulsen ökar mer. Känner att kroppen reagerar på något. Andningen blir tyngre. Det är inte sant. Är det nu jag dör? Jag vill inte vara här längre, 10 000 meter upp i luften.”Detta skriver Hanna som är medlem i Unga Allergiker till mig.

Hanna älskar att resa, precis som många nöt- och jordnötsallergiker. Men att flyga med nöt- och jordnötsallergi är ingen rolig upplevelse. Hanna är inte ensam – många nöt- och jordnötsallergiker känner stor oro för att flyga eftersom de riskerar att bli allvarligt sjuka. Kommer det att finnas nötter ombord, trots att jag kontaktat flygbolaget i förväg? Kommer jag att få en svår allergisk reaktion när vi är uppe i luften? Kommer jag att kunna andas ordentligt? – det är frågor som ofta snurrar i huvudet.

Nöt- och jordnötsallergi måste tas på allvar. De är de vanligaste allergierna som ger upphov till anafylaxi hos barn och mycket tyder på att de blir allt mer förekommande. I Sverige har ungefär fem procent av alla barn mellan 4-18 år nöt- eller jordnötsallergi. För nöt- och jordnötsallergiker kan en liten mängd nötter räcka för att utlösa allvarliga allergiska reaktioner som svullnad, klåda, kräkningar, bröstsmärtor eller andningssvårigheter. Det kan räcka med att de tar på handtaget till toaletten ombord precis efter att någon som ätit nötter gjort det.

Många frågar Hanna varför hon tar risken att flyga när hon är så allergisk, vore det inte bättre att helt enkelt sluta resa? Andra säger att hon faktiskt inte kan bestämma över vad 300 medresenärer får äta eller inte – vilket självklart är helt sant. Men om det du äter kan göra Hanna eller någon annan ombord svårt sjuk, borde inte det vara tillräcklig anledning för att vilja äta någonting annat?

Det finns flygbolag idag som har en nöt- och jordnötsfri policy och vi på Unga allergiker vill uppmana fler att följa deras exempel. Genom att servera mat och snacks som är nöt- och jordnötsfria elimineras en del av problemet. Men allt ansvar ligger inte på flygbolagen, de kan inte kontrollera vad passagerare tar med sig ombord vilket gör det svårt att garantera nötfria flygningar. Vi vill därför även uppmana dig att tänka efter nästa gång du reser. Om du avstår från att äta nötter under några timmar kan du göra livet otroligt mycket tryggare för dina medpassagerare med allergier, en liten uppoffring med livsviktig betydelse. Och till dig som fortfarande tvekar – vi lovar att din Snickers kommer att smaka exakt lika bra efter flygningen, kanske till och med lite bättre.Sofia Olsson, förbundsordförande Unga allergiker

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro