ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Om du som man känner vrede av att läsa detta – sök hjälp

Metro Debatt · 15 Dec 2017
Uppdaterad 21 Dec 2017
För ett år sedan blev jag pappa och sedan dess har jag periodvis varit deprimerad. Jag har varit förbannad på sätt som jag inte känner igen. Men det får vara slut på det nu, skriver Rasmus Persson.

För ett år sedan blev jag pappa och sedan dess har jag periodvis varit deprimerad. Jag har varit förbannad på sätt som jag inte känner igen. Men det får vara slut på det nu, skriver Rasmus Persson. Foto: Kristian Bengtsson


Manligheten är en patient i behov av akut vård. Och jag tror den här sjukdomen kräver drastiska åtgärder. Vi måste gemensamt nyktra till och ta ett strukturellt och samhälleligt krafttag mot mansnormer. Här är två förslag, skriver Rasmus Persson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det blev en höst där manlighetens groteska och ljusskygga svineri ställdes ut i klart dagsljus för alla människor att se. Och alla vi som såg torde nu ha drabbats av samma insikt. Manligheten är en farsot och hälften av befolkningen är drabbad. Eller faktum är väl att varenda människa är drabbad. För till skillnad mot andra allvarliga sjukdomar, vars besvär för det mesta är begränsade till den som råkar vara diagnosticerad, så har manssjukan den obehagliga egenskapen att den hotar säkerheten även för de som bara råkar komma i dess väg.

Vi kan konstatera följande om livet som manssjuk:

Manssjukdomen är dödlig – över 70 procent av alla självmord begås av män och det är den vanligaste dödsorsaken bland män mellan 14-55 år i Sverige.

Manssjukdomen är isolerande – nästan var femte man saknar en nära vän.

Manssjukdomen är aggressiv – män är gärningsman 85 procent av all misshandel och män är också offer majoriteten av gångerna.±

En studie av nästan 20 000 amerikanska män har också visat att ju mer vi ägnar oss åt beteenden som ses som traditionellt maskulina, desto sämre är vår psykiska hälsa. Något som blir ännu allvarligare med tanke på att män är betydligt mindre benägna att söka hjälp för sina mentala besvär än vad kvinnor är.

Här vill jag erkänna att jag är en av dem. För ett år sedan blev jag pappa och sedan dess har jag periodvis varit deprimerad. Jag har varit förbannad på sätt som jag inte känner igen. Jag har varit utåtagerande och orättvis och stundtals rent förjävlig att ha att göra med. Jag har dessutom uppmanats att söka professionell hjälp. Men nej. Jag har bitit ihop. Jag har knutit näven. Blivit både rasande och bitter. Och framförallt surat. Gubbsurat.

Men det får vara slut på det nu. Manligheten är en patient i behov av akut vård. Och jag tror den här sjukdomen kräver drastiska åtgärder.

För egen del har jag bokat tid hos psykolog. Men viktigare är att vi gemensamt måste nyktra till och ta ett strukturellt och samhälleligt krafttag mot mansnormer.

Här är två enkla förslag:

Inför genusvetenskap som obligatoriskt ämne genom hela grundskolan. Jag minns att det på vårt högstadieschema fanns ämnen som ”Lär dig snickra på farfars vis” och ”Jägarkunskap”, men något säger mig att jag hade haft betydligt större nytta av att tidigt lära mig om mäns strukturella förtryck av kvinnor.

Inför en obligatorisk ”skrapning” av mäns mentala hälsa vid 20 års ålder. På samma sätt som kvinnor vid en viss ålder kallas till cellprov borde män, med tanke på vad våldet och den otyglade sexismen som obehandlad manlig psykisk ohälsa riskerar leda till, kallas till en screening för mentala besvär.

Nu kanske hälften av er som kommit så här långt i texten har börjat notera en oförklarlig vrede välla fram inom er. Det här är ett viktigt symptom. Ta det på allvar. Du är troligen man. Gör som jag. Sök hjälp.

Rasmus Persson

pil
Om debattören

• Ålder: 34 år.

• Sysselsättning: Programledare/journalist.

• Aktuell med: Podden Faderskapstestet med Emanuel Karlsten – en podd om manlighet, föräldraskap och att försöka räcka till.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro Debatt
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro