ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Ordet är fritt – men stor skillnad på att säga din mening och att kränka

Ingrid Remvall · 5 Feb 2019
Uppdaterad 5 Feb 2019
Jag hoppas att fler unga entreprenörer satsar på att rensa bort näthatet, skriver Ingrid Remvall.

Jag hoppas att fler unga entreprenörer satsar på att rensa bort näthatet, skriver Ingrid Remvall. Foto: Unsplash, privat


Nästa gång du öppnar din laptop eller tar upp din mobil och dina fingrar söker sig över bokstäverna – kolla först så att dina bromsar fungerar, skriver Ingrid Remvall.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Vad gör att vissa tror sig kunna dränka andra i skriftliga spyor bara för att de sitter bakom sina skärmar? Att de tror att en människa de möter digitalt inte gråter, tänker och känner. Jag har varit förskonad från näthat. Det närmsta är sågningar av någon av mina böcker. Även i den milda formen känns det, för att det inte bara är jag som kan se det. Hur måste det då inte kännas att få en kränkande kommentar på nätet? Som snart multipliceras när alla som vill kan läsa den.

quotation startDen press som unga utsätts för på nätet gör mig mörkrädd.quotation end

I mina workshops med unga får de prova på att lösa samhällsutmaningar. Jag har hört många bra idéer på hur man kan arbeta med appar, spel och vr för att minska utanförskap, mobbing och näthat och jag hoppas verkligen få se dem realiserade i framtiden. Den press som unga utsätts för på nätet gör mig mörkrädd. Också bortom influencers och offentliga personer. Tänk på de som redan har det tufft i skolan på dagarna, som sedan blir fritt villebråd i den digitala världen på kvällen och natten. Inte bara får de kränkande kommentarer. Alla andra ser det, sprider det, pratar om det. Dagen efter ska den utsatta gå till skolan igen. En ond spiral som till och med kan leda till att en del unga inte längre vill leva. Det är tur att engagemanget är stort att minska näthat och mobbing. Organisationer, som Bris, arbetar aktivt och evenemang lyfter frågan, som i dag genom Safer internet day.

Jag har hört en tonårings hjärna beskrivas som en bil utan bromsar, att unga inte alltid tänker efter utan handlar på impuls. Som till exempel att skriva något ogenomtänkt online. Det känns som att många på nätet har blivit fartblinda och flyttat sin gräns för vad som är okej att skriva till en medmänniska. Har vuxna såväl som unga börjat få svaga mentala bromsar. Om så: vad kan man göra åt det?

En trettonåring från USA skapade appen ”Rethink” som ger användaren en varning när de skriver kränkande ord. Det enkla greppet gjorde att näthatet sjönk på skolan det testades på. Är det så enkelt? Att vi bara inte förstår hur ont orden vi skriver på nätet kan göra?Jag brukar säga till mina barn att de kan säga positiva saker utan att tänka efter. Men är du arg, besviken eller irriterad och vill säga eller skriva något till någon – sov på saken. Eller fundera en stund över hur du formulerar dig. Vi lever i en demokrati och ordet är fritt men det är en stor skillnad på att säga sin mening och att kränka någon.

Jag hoppas att fler unga entreprenörer satsar på att rensa bort näthatet. Att vi får se många spännande innovationer som kan förbättra nätvettet. Eller bara helt enkelt: nästa gång du öppnar din laptop eller tar upp din mobil och dina fingrar söker sig över bokstäverna – kolla först så att dina bromsar fungerar. Tänk på att personen du skriver till, vem det än är, är en människa som gråter, tänker och känner.Precis som du.

Ingrid Remvall

pil
Om skribenten:

Ingrid Remvall är författare och föreläsare och arbetar med olika samhällsförbättrande projekt för unga.

Hon är aktuell med boken ”Glasfällan”, där en ung influencer kidnappas till ett livestreamat underhållningsprogram där man deltar med livet som insats.

pil
Safer internet day 5 februari

Safer internet day är ett EU-initiativ som startade 2004. Syftet är att öka medvetenhet och kunskap kring vår närvaro på internet. Dagen uppmärksammas i 140 länder.

klar

Artikellänk är kopierad

Ingrid Remvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro