ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Ordningsvakt: Vi måste bryta tystnadskulturen inom vaktyrket

Jannika Navjord · 3 Feb 2019
Uppdaterad 3 Feb 2019
Jag vet inte vad som hände innan, men som mamma tycker jag att det är hemskt att se en gravid kvinna bli nedtryckt med någon form av våld, skriver Jannika Navjord.

Jag vet inte vad som hände innan, men som mamma tycker jag att det är hemskt att se en gravid kvinna bli nedtryckt med någon form av våld, skriver Jannika Navjord. Foto: Privat, skärmdump


Att ifrågasätta ingripanden i min bransch är inte helt lätt. Men jag känner att jag måste, skriver ordningsvakten Jannika Navjord efter det kritiserade avvisandet av en gravid kvinna i Stockholms tunnelbana.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Att ifrågasätta ingripanden i min bransch är inte helt lätt. Men jag känner att jag måste.Vårt jobb är så himla komplext, en sak kan vara både rätt och fel samtidigt, beroende på vad man menar med rätt och fel. Något kan vara lagligt rätt, men enligt ett annat sätt att se så kan samma sak vara etiskt eller moraliskt fel.

quotation startJag vet inte vad som hände innan, men som mamma tycker jag att det är hemskt att se en gravid kvinna bli nedtryckt med någon form av våld.quotation end

Därför tycket jag att det är viktigt att ta upp saker till debatt. Vi måste våga prata, ifrågasätta, berömma och kritisera våra ingripanden helt öppet. Det råder en tystnadskultur inom yrket som bidrar både till ökad misstro och minskad förståelse. Jag tror att det inte är bra för någon.

Jag var inte på plats under incidenten i tunnelbanan förra veckan. Jag vet inte vad som hände innan, men som mamma tycker jag att det är hemskt att se en gravid kvinna bli nedtryckt med någon form av våld. Det känns fel i hela mig. Jag har varit höggravid fem gånger och det är jobbigt nog att bara stå, andas och försöka att inte kissa på sig utan att någon drar i en.

Det finns absolut situationer när det är nödvändigt att bruka våld som ordningsvakt, oavsett om personen är gravid, gammal eller ett barn. Det kan vara fara för liv eller hälsa för antingen personen i fråga eller tredje part, det är värt att hålla i minnet.

Vi jobbar med behov och proportionalitet. Våra ingripanden ska alltid matcha problemet vi behöver lösa. Vi måste fatta rätt beslut på någon sekund, vilket inte är lätt. Men något annat som också är bra att ha i åtanke är att vi inte måste ingripa, utan vi får ingripa, det enda vi måste enligt lag är att rapportera till polis. Alla förväntar sig dock att vi ska ingripa. Allmänhet, kollegor och chefer, men vi kan faktiskt backa och lämna över till någon annan, typ polis eller socialtjänst.

Bolaget som jag jobbar för skickar oss kontinuerligt på utbildningar i kommunikation och konflikthantering. Det gör oss bättre, kunnigare och ger oss en smartare verktygslåda när vi hamnar i olika situationer. Det ger oss alternativ när vi väl står i ett pressat läge. Jag tycker det borde ingå mycket mer av det i själva ordningsvaktutbildningen, så att alla som kommer ut i yrket har med sig i ryggmärgen att situationen man står inför kanske kan lösas på mer än ett sätt. Jag tror att det både skulle gynna oss som är ordningsvakter i vårt yrke, men också allmänheten som vi ska skapa trygghet för.

quotation startMånga kollegor tycker att jag gör fel som uttalar mig kritiskt offentligt, men jag tycker att vi måste ta dessa samtal i öppna rum så alla kan delta, lära sig, förklara och ifrågasätta.quotation end

En annan viktig sak är att alla i samhället borde veta mer om vardagsjuridik. Jag tycker det borde undervisas mer i grundskolan så att alla har en förståelse för vad ordningsvakter faktiskt har rätt att göra. Jag förstår att man känner sig överkörd och felbehandlad om man till exempel inte vet att en vakt har rätt att avlägsna personer när det krävs. Då är det inte konstigt om man reagerar med att sätta sig till motvärn, men problemet är att då kan man plötsligt ha begått ett brott. Mer kunskap ger mer redskap i både arbetslivet och livet generellt – för alla.

Många kollegor tycker att jag gör fel som uttalar mig kritiskt offentligt, men jag tycker att vi måste ta dessa samtal i öppna rum så alla kan delta, lära sig, förklara och ifrågasätta.

Inga problem löser sig utan att lyftas upp till ytan, även om det är jobbigt. Jag tycker vi börjar nu.

Jannika Navjord, ordningsvakt

pil
Om skribenten

Ålder: 43 år.

Gör: Ordningsvakt, föreläsare, fembarnsmamma och barnboksförfattare.

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Jannika Navjord
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro