ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Partierna stänger ute stora delar av väljarna

Susanna Laurin · 20 Jun 2018
Uppdaterad 20 Jun 2018
De brister som Funka såg i sitt stickprov av partiernas sajter visar att de inte var anpassade för personer som använder olika typer av hjälpmedel, personer med synnedsättning, helt blinda, personer med motoriska funktionsnedsättningar och personer med läs- och skrivsvårigheter.

De brister som Funka såg i sitt stickprov av partiernas sajter visar att de inte var anpassade för personer som använder olika typer av hjälpmedel, personer med synnedsättning, helt blinda, personer med motoriska funktionsnedsättningar och personer med läs- och skrivsvårigheter. Foto: Funka, skärmdumpar från Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och VÄnsterpartiets sajter


Visst finns det andra sätt att ta till sig politisk information på, men om så stora väljargrupper riskerar att utestängas från den digitala informationen har vi ett reellt demokratiskt problem, skriver Susanna Laurin, VD för Funka.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Allt fler väljare riskerar att utestängas från den information som partierna publicerar. Varje valår sedan 2006 har vi granskat hur de politiska partiernas webbplatser uppfyller kraven på tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. Och vi kan konstatera att trenden går åt fel håll.

I september är det inte bara kommun- och riksdagsval, det är också då EU:s stora webbtillgänglighetsdirektiv träder i kraft. Det innebär att alla EU:s medlemsstater, även Sverige, får lagkrav på tillgänglighet för offentliga webbplatser, intranät, dokument och appar. Det är tre år sedan bristande tillgänglighet blev en del av den svenska diskrimineringslagstiftningen och ett år sedan Lagen om offentlig upphandling, LOU, skärptes så att krav på tillgänglighet vid offentlig upphandling blev skall-krav från att tidigare endast varit bör-krav.

Vi har genomfört stickprov på samtliga riksdagspartiers webbplatser med utgångspunkt i de krav som gäller i dagens regelverk, den europeiska standarden EN301549. Resultatet är nedslående, trots att vi bara gjort stickprov på en liten del av kraven lyckas partierna bara uppfylla ungefär hälften av de krav vi testat mot. Det finns förstås en variation mellan partierna, men inget parti är ens nära att uppfylla kraven.

De brister vi ser ger bland annat problem för personer som använder olika typer av hjälpmedel, personer med synnedsättning, helt blinda, personer med motoriska funktionsnedsättningar och personer med läs- och skrivsvårigheter. Hur väl man lyckats med tillgängligheten tycks vara en ren slump, det finns ingen systematik i vilka typer av krav som uppfylls.

Folkhälsomyndigheten beräknar att var femte svensk har någon form av funktionsnedsättning. Visst finns det andra sätt att ta till sig politisk information på, men om så stora väljargrupper riskerar att utestängas från den digitala informationen har vi ett reellt demokratiskt problem.

Den negativa utvecklingen påverkar inte bara personer med fysiska nedsättningar. Vi ser tydliga tecken på att tillgängligheten för personer med kognitiva nedsättningar som exempelvis adhd, afasi och autism, försämras ordentligt jämfört med tidigare års undersökningar.

Det verkar dessutom som att alla partierna har samma reklambyrå. Det är stora bilder, dåliga kontraster och en avsaknad av visuell struktur som gör det mycket besvärligt för bland annat användare med koncentrationssvårigheter.

Fokus ligger snarare på att se ut som en glansig reklambroschyr än att hjälpa användarna att hitta och förstå vad partiet står för. Stora ytor utan gemensam struktur, färgstarka bakgrundsbilder och avsaknad av områdesrubriker gör sidorna kaotiska och kognitivt mycket jobbiga.

Snart är det val. Det krävs en snabb och effektiv förbättring för att inte riksdagspartierna ska stänga ute en stor del av väljarna i år.

Susanna Laurin, VD, Funka, FN-organet G3ict:s och branschorganisationen IAAP:s representant i EU

pil
Om Funka

Funka startades av funktionshinderrörelsen och är marknadsledande i Europa vad gäller digital tillgänglighet. Funka genomför regelbundet uppdrag för EU-kommissionen och flera av Europas nationella regeringar kring implementation av regelverk och policies. 20 procent av bolagets verksamhet finansieras av forskningsmedel och man samarbetar med flera ledande universitet.

Så gör du för att debattera i Metro

klar

Artikellänk är kopierad

Susanna Laurin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro