ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Rasism och köttätande går hand i hand

metro · 31 Jul 2015
Uppdaterad 15 Feb 2019

klar

Artikellänk är kopierad

Vi kallar vissa djur mat för att kunna rättfärdiga att föda upp och döda dem, men egentligen är det ingen skillnad mellan att äta gris och hund, menar Jonna Håkansson.

Observera att den här debattartikeln är från 2015.

Människor i Sverige förfasar sig över hur ”de onda asiaterna” äter hund samtidigt som de sitter med munnen fulla av griskött. För hundar är inte mat, men grisar är det. Och alla människor i hela Asien är tydligen likadana.

Det skapas ett ”vi och dom” där ”vi” är de goda som är snälla mot djuren och ”dom” är de onda som behandlar djuren illa. Att prata om hur hemska kineserna är som äter hund eller hur fel det är med halalslakt samtidigt som en själv äter kött är inget annat än rasistiskt skitsnack! Vi flyttar fokus till någon annan för att slippa se våra egna val och vårt eget ansvar. Det är ren och skär rasism och spär på den nationalistiska självbilden.

LÄS MER: Här får du fem års fängelse för att äta kött

För att kunna äta andra djur måste vi stänga av någonting inom oss själva. Vi skapar vissa djur som mat för att kunna rättfärdiga att systematiskt föda upp och döda dem. Vi skapar dem som mat för att det ska bli okej för oss att lägga dem på grillen en varm sommardag. Vi skapar dem som mat för att med gott samvete ta ifrån korna deras kalvar så att vi kan göra glass av deras mjölk och äta till våra svenska jordgubbar. För svenskt är gott, är bra, är rätt.

Det är skönt att kunna lägga skulden på någon annan och gömma sig bakom föreställningen om att Sverige har ”världens bästa djurskydd”. Gömma sig bakom tanken att det är okej att äta vissa djur eftersom vi gjort om dem från individer till mat. Men inga djur är mat. Att utnyttja andra djur i matproduktion är en rätt vi tar oss, som inte är våran att ta. Alla djur har rätt till sin kropp, sitt liv och sin frihet, oavsett vilken art vi tillhör.

Att dela in människor i olika grupper och skapa dem som motsatser, vilket ovanstående uttalanden gör, är en av de grundläggande mekanismerna bakom rasism. Det är också en av mekanismerna bakom djurförtrycket. Vi delar in i skapade grupper som ”svensk” versus ”invandrare” samt ”människa” versus ”djur”, där den ena gruppen anses mer värd än den andra. Vi distanserar oss från den grupp vi inte anser oss tillhöra och legitimerar vårt förtryckande och diskriminerande beteende i de olikheter som skapats.

LÄS MER: ”Att äta kött = att göra djur illa”

En viss typ av animaliebaserad kost görs till det normala, till något som inte kan ifrågasättas. Men att göra en kost som bygger på animaliska produkter till norm är att göra den vita västerländska mannens kost till norm.

För är det inte så att en kost som bygger på animalier i stora delar av världen inte är norm? Är det inte så att majoriteten av världens vuxna befolkning är laktosintoleranta? Är det inte så att en kost som bygger på animalier gör att maten inte räcker till alla människor? Och är det inte så att en kost som utgörs av andra djurs kött, mjölk och ägg innebär att dessa djur utnyttjas och dödas för våran skull?

Det är dags att sluta avsäga sig sitt ansvar genom rasistiska nidbilder och tid att stå upp för medkänsla och rättvisa. Inga djur finns till för dig – så skippa det rasistiska skitsnacket, inse ditt eget ansvar och bli vegan!

Jonna Håkansson, djurrättsaktivist och genusvetare.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro