ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Rikspolischefen, låt bevakningsföretag hjälpa till att skapa trygghet

Joachim Källsholm · 21 Feb 2018
Uppdaterad 21 Feb 2018
Securitas Sveriges vd Joachim Källsholm skriver ett öppet brev till den nytillträdde polischefen Anders Thornberg. "Polisen är inte ensam om problematiken kring rekrytering av personal", skriver han.

Securitas Sveriges vd Joachim Källsholm skriver ett öppet brev till den nytillträdde polischefen Anders Thornberg. "Polisen är inte ensam om problematiken kring rekrytering av personal", skriver han. Foto: Securitas, Krister Hansson/Aftonbladet/IBL Bildbyrå


Jag har tusentals medarbetare som kan bidra i kampen om att implementera trygghet på våra gator och torg igen. Här kommer en hjälpande hand i form av konkreta åtgärdsförslag, för det finns lösningar på problemen om vi vågar tänka nytt tillsammans, skriver Securitas Sveriges vd Joachim Källsholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debatt. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Öppet brev till nytillträdda rikspolischefen Anders Thornberg:

Det är sannerligen ingen lätt uppgift du har framför dig, men jag känner en stor tillförsikt inför din förmåga och lämplighet som Sveriges nya rikspolischef. De senaste årens tyvärr tilltagande problem med gängkriminalitet, organiserad brottslighet och social otrygghet kräver resoluta åtgärder och jag hoppas att du redan kavlat upp ärmarna.Jag som vd för Sveriges största säkerhetsföretag har tusentals medarbetare som kan bidra i kampen om att implementera trygghet på våra gator och torg igen. Något som i de senaste mätningarna är svenska folkets viktigaste fråga i det stundande riksdagsvalet.

Mina medarbetare brottas dagligen med samma brottsbekämpande problematik som dina, men tyvärr allt för ofta utan en strukturerad samordning oss emellan, och utan de nödvändiga verktyg som krävs för att göra ett bra jobb. Dialogen mellan din myndighet och vår bransch har ägt rum, men utan resultat för ett lyckosamt samarbete. Då tid är en bristvara så föreslår jag att vi rivstartar direkt. Här kommer en hjälpande hand i form av konkreta åtgärdsförslag, för det finns lösningar på problemen om vi vågar tänka nytt tillsammans.

Nationell strategi för samarbeteVad sägs om att vi slutar lägga ansvaret för det trygghets- och säkerhetsarbete som faller utanför polisens förmåga på enskilda kommuner? Vi måste upprätta en strategi för hur säkerhetsföretag och polis kan samarbeta i hela Sverige och ansvaret måste ligga på en nationell nivå. Mitt förslag är att vi ritar upp en vägkarta för det här som inte har en tidshorisont i storleksordningen decennier. Det har vare sig du eller jag tid med.

Ny lag möjliggör samarbeteIdag hamnar många arbetsuppgifter i ett ingenmansland mellan en svårt ansträngd polis och en väktarkår utan juridiska verktyg. Därför vill jag se en ny lagstiftning som möjliggör för seriösa och auktoriserade bevakningsföretag att axla fler ordningshållande uppdrag. En ny yrkesroll skulle upprättas och fungera som en förlängd arm mellan polis och ordningsvakt, något som redan etablerats, och fungerar väl i flera andra länder. Dessa skulle kunna utbildas och anställas av säkerhetsföretagen men examineras av polismyndigheten och på så sätt utföra det arbete som samhället behöver, men som inte kräver kvalificerade polisiära kunskaper.

10 000 poliser saknasPolisen är inte ensam om problematiken kring rekrytering av personal, nej även säkerhetsföretagen brottas med den frågan. Regeringen satsar nu på att anställa 10 000 poliser innan 2024 som en förutsättning för att öka tryggheten och reda ut brott. En lösning är att formalisera en karriärväg mellan säkerhetsföretag och polis som skulle ge goda synergieffekter för oss båda. Förslagsvis skulle de som jobbat i den nya ordningsfunktionen jag föreslog ovan, kunna söka sig vidare till en förkortad polisutbildning efter två år i tjänst utan anmärkning. Något jag är övertygad om att skulle ge polisen ett större rekryteringsunderlag, och för oss en högre kvalificering och ytterligare en utvecklingsmöjlighet för redan skickliga medarbetare.

Jag antar att det är många som ropar på din uppmärksamhet just nu, men jag och mina 10 000 medarbetare är redo när du är. De privata säkerhetsföretagen måste ses som en viktig spelare på brädet om vi ska vända den negativa trend som råder. För vid dagens slut har vi ju samma målsättning du och jag; att göra Sverige tryggt och säkert.

Högaktningsfullt,

Joachim Källsholm, vd Securitas Sverige

pil
Om debattören…

Joachim Källsholm är vd för Securitas Sverige AB, som är Sveriges största säkerhetsföretag med 10 000 anställda och verksamhet över hela landet. Företaget erbjuder alla typer av bevaknings- och säkerhetstjänster och ingår i den globala koncernen Securitas AB som med sina 330 000 medarbetare är verksam  i 54 länder.

klar

Artikellänk är kopierad

Joachim Källsholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro