ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Så ser vi till att internet inte blir en dynghög

Brit Stakston · 13 Mar 2018
Uppdaterad 14 Mar 2018
Information förvanskas och allt möjligt tok sätts ihop som absoluta sanningar på nätet. 
Ingen lyssnar. Att skrika högst och argast är viktigare, skriver Brit Stakston.

Information förvanskas och allt möjligt tok sätts ihop som absoluta sanningar på nätet. Ingen lyssnar. Att skrika högst och argast är viktigare, skriver Brit Stakston. Foto: Privat, Unsplash


Förr ägde några få en tryckpress och hade makten över vilka frågor som skulle tas upp. Nätet och mobilen har förändrat spelplanen. En hashtagg kan förändra liv och påverka lagar. Ändå är det lätt att få ont i magen av det man ser och hör på nätet en vanlig dag. Så många är så arga och hotfulla, skriver Brit Stakston.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det är en lyx att leva i just den här tiden och i ett så uppkopplat land som Sverige. Genom nätet är vi i realtid sammankopplade med människor över hela världen och ödesfrågorna om hur vi ska överleva på jordklotets begränsade yta kan därmed diskuteras och lösas på nya sätt.

Förr ägde några få en tryckpress och hade makten över vilka frågor som skulle tas upp. Nätet och mobilen har förändrat spelplanen. En hashtagg kan förändra liv och påverka lagar. Medborgare kan samla in två miljoner kronor på 24 timmar för en livräddande operation i Mexiko. Eller starta en global rörelse som förändrar synen på sextrakasserier och övergrepp. Ändå är det lätt att få ont i magen av det man ser och hör på nätet en vanlig dag. Så många är så arga och hotfulla. Information förvanskas och allt möjligt tok sätts ihop som absoluta sanningar.Ingen lyssnar. Att skrika högst och argast är viktigare.

Jag har det senaste året träffat lärare, elever och föräldrar på skolor över hela landet i reportagesajten Blankspots skolprojekt som handlar om demokrati och medie- och informationskunnighet. Frågorna från elever har varit många om nätets utveckling, källkritik, yttrandefrihet och hur man gör journalistik. Man vill förstå och få verktyg för att reda ut vad som är vad på nätet. Eleverna kan en hel del, men överskattar också till viss del sin kunskap eftersom inget sker automatiskt bara för att man har världen framför sig i mobilen dygnet runt.

Det behövs självkänsla och bildning. Och möts man dessutom av hat, hot och informationskaos är det lätt att tystna i ensamhet istället för att hitta sin flock för förändring. Även dagens unga brottas trots allt med samma existentiella fråga som så många ställt sig tidigare: ”Vad är egentligen min röst värd? Vem vill lyssna på mig”.

Och i valtider är det sällan de ungas röster som hörs och syns mest – i stället blir det nog de missnöjda vita äldre männen som redan i dag fyller nätet med anonyma hatkonton. De har lärt sig tricken för att låta en person framstå som 100 och i deras värld är allt svart eller vitt. Det har lärt sig att plantera rykten och sprida desinformation för att påverka val och skapa kaos. Ett mönster vi sett i många demokratiska länder som haft en valrörelse de senaste åren.

Så vad kan vi göra för att inte nätet ska bli en dynghög ?Två enkla saker att börja med:1. Lära oss ett källkritiskt knep.2. Dela det knepet vidare.

Tillsammans kan vi vaccinera oss mot dumheten i att springa ärenden för de som vill att vi ska bli osams och handlingsförlamade. Vi kan under 2018 välja en annan väg och tillsammans bygga det internet vi vill ha, se dig själv i spegeln och var mot andra såsom du själv vill bli bemött.

Tack vara generationer före oss, modiga människor som kämpade för att lämna över en bättre värld till kommande generationer, så finns det idag yttrandefrihet, mötesfrihet, organisationsfrihet, pressfrihet och fria val.Byggstenar i en demokrati som vi nu måste backa genom att bygga en digital motståndsrörelse mot all dynga.

Brit Stakston

pil
Om debattören:

• Entreprenör, mediestrateg, kommunikatatör med digitalisering som specialområde.

• Medie- och kommunikationsvetare.

• VD för reportagesajten Blankspot.

pil
Brits tips för dig som vill veta mer.

• Nästa gång du känner ilskan bubbla upp: ta ett djupt andetag och sitt på händerna när ett näthatande troll angriper dig.

• Om någon av dina vänner delar något som du vet är fejk, manipulerat eller innehåller faktafel så DM:a dem och fråga vänligt om de visste att det var ett sånt material.

• Och innan du själv blir galen på en bild och börjar sprida dynga så bildgoogla eller kolla upp en historia om den är en hoax.

Lästips:Här är trollen du ska se upp för på nätet, SVT

Metoo, DN

2 miljoner på 24 timmar, Expressen

Internetstatistik

Blankspots skolprojekt

Tomas 43 har anmält 750 nättroll, Aftonbladet

klar

Artikellänk är kopierad

Brit Stakston
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro