ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Sällskap hem betyder inte att du får ligga

Olivia Björklund Dahlgren, Elin Sundin · 19 Nov 2018
Uppdaterad 19 Nov 2018
17 procent av killarna anser att sällskap hem innebär ett lämnat samtycke, enligt en Sifoundersökning.

17 procent av killarna anser att sällskap hem innebär ett lämnat samtycke, enligt en Sifoundersökning. Foto: Margareta Bloom Sandebäck, Unsplash


En Sifoundersökning visar tydligt att kunskapen och insikten om vad samtycke innebär fortfarande är långt ifrån acceptabel, skriver representanter för Fatta.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

rapporterade Sveriges RadioDen 8 november att samtyckeslagen ger effekt och att fler brott bedöms som våldtäkt. Att de som begår våldtäkter döms är en upprättelse, inte minst för den utsatta. Men målet är inte i första hand att få fler dömda utan att färre våldtäkter och sexuella övergrepp överhuvudtaget ska begås.

quotation startOm någon inte deltar frivilligt, genom att i ord eller handling uttrycka att den vill, så innebär det ett övergrepp.quotation end

Tack vare den nya sexualbrottslagstitfningen ges den sexuella självbestämmanderätten ett starkare skydd, och gränsen mellan sex och övergrepp blir tydlig. Om någon inte deltar frivilligt, genom att i ord eller handling uttrycka att den vill, så innebär det ett övergrepp.

Sifoundersökning som BrottsoffermyndighetenEn beställt visar tydligt att kunskapen och insikten om vad samtycke innebär fortfarande är långt ifrån acceptabel. Exempelvis tycker 33 procent av de tillfrågade killarna att den som lagt sig naken bredvid någon uttryckt samtycke och 17 procent av killarna anser att sällskap hem innebär ett lämnat samtycke. Siffrorna gör det smärtsamt tydligt att långt ifrån alla har koll på vad samtycke faktiskt innebär.

Det felaktiga antagandet att sällskap hem betyder ligg-garanti har funnits länge. Skillnaden med den nya lagen är att det numera går att skylla lika lite på okunskap om samtycke, som det gör att skylla på okunskap för den som kör mot rött ljus i trafiken. ”Jag förstod inte” fungerar sällan i domstol. Det är allas skyldighet att känna till vad lagen säger. Och lagen innefattar även ansvar vid oaktsamhet. Det innebär att om rätten anser att du borde förstått att samtycke inte uttryckts, så kommer du att dömas.

Med den nya lagen kommer alltså både stärkt skydd för kroppslig integritet och tydligare formulerade skyldigheter för varje individ. Men trots en ny modern lagstiftning på plats, så har vi som samhälle ett stort arbete kvar vad gäller normer, värderingar, kunskap och respekt för våra medmänniskor. För oavsett hur många som felaktigt tror att exempelvis nakenhet i sig innebär samtycke, så är samtycke aldrig en åsiktsfråga.

quotation startDen nya lagen kommer alltså både stärkt skydd för kroppslig integritet och tydligare formulerade skyldigheter för varje individ.quotation end

Samtidigt finns det de som hävdar att det nu är så riskfyllt att ha sex att det kommer krävas legala kontrakt och digitala appar för att känna sig säker på att den du är på väg att ha sex med faktiskt vill. Den typen av resonemang vittnar om en såväl märklig som skrämmande syn på sex och relationer. Det sätter också fingret på hur mycket arbete vi har kvar att göra innan vi når ett samhälle där samtycke och frivillighet är enkelt och en självklar förutsättning för att ha sex.

en omfattande informationskampanjJust nu genomför Brottsoffermyndigheten om frivillighet och i dagarna går även Fatta ut i kampanj för att utbilda och påminna om samtycke i praktiken. Det är början på ett långsiktigt arbete som varje del av samhället har ett ansvar för att ta vid och driva. Målet är att du som individ vet att samtycke är ditt eget ansvar att säkerställa och på riktigt förstår att samtycke handlar om ömsesidighet, om att läsa av, våga se och vid minsta osäkerhet – fråga!

Elin Sundin, ordförande Fatta

Olivia Björklund Dahlgren, vice ordförande Fatta

pil
Om Fatta:

Fatta är en ideell medlemsförening för alla som vill engagera sig mot sexuellt våld och för samtycke i praktik och lagstiftning.

pil
Info om Sifo-undersökningen:

Kantar Sifo – Nollmätning om ny frivillighetsbaserad lagstiftning 2018. Beställd av Brottsoffermyndigheten juli 2018. Undersökningen baseras på 1009 onlineintervjuer med killar och tjejer 18 – 25 år i Sverige utförda via Kantar Sifos panel. Undersökningen genomfördes 10 – 25 juli 2018

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Olivia Björklund Dahlgren
Elin Sundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro