ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Sexuella övergrepp finns hos alla partier – alla har ansvar

Aida Badeli Rohani, Lou Bendrot · 8 Aug 2018
Uppdaterad 8 Aug 2018
Lou Bendrot och Aida Badeli Rohani.

Lou Bendrot och Aida Badeli Rohani. Foto: Privat


För att sexuella övergrepp ska få ett slut inom politiska organisationer krävs det att den som förgriper sig på medlemmar inte kan göra det ostraffat. Som ungdomsorganisation måste man bortse från partilojaliteten och dålig publicitet", skriver Lou Bendrot och Aida Badeli Rohani från Cuf och Grön ungdom.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

“Vi började med politik för att vi ville förändra världen och bygga ett bättre samhälle. Vi fick snabbt lära oss att vi kommer behöva förändra politikens egen värld först. Sexuella övertramp och övergrepp är en del av alla hörn av samhället, och maktens män är inga undantag.”

Så skrev 1600 politiker i Metoo-uppropet #imaktenskorridorer. I november 2017 krävde vi att nästa generations politiker inte ska utsättas för övergrepp och trakasserier av makthavande män. Många av de vittnesmål som uppdagades berörde unga tjejer aktiva inom politiken. Tjejer vars politiska engagemang slocknade alldeles för tidigt, några av dem hade kanske kunnat bli Sveriges första kvinnliga statsminister.

quotation startVi är många som har kollat oss över axeln i maktens korridorer, men vi är klara med det.quotation end

Ungdomsförbund och partier lovade att förbättra interna rutiner för att sexuella övergrepp inte skulle ske i organisationerna. Personer som förgripit sig på sina kvinnliga partikollegor uteslöts, berättelser togs på allvar och tjejer vågade öppet berätta om hur partikollegor utnyttjat och förgripit sig på dem. Uppropet innebar en förändring, men en farlig partilojalitet består.

Åtta månader efter metoo, går det tydligt att säga att Metoo inte löste alla problem, detta belystes ytterligare i veckan då två kvinnliga MUF ordföranden avgick efter att förbundet inte tagit deras anmälningar om sexuella övergrepp på allvar. Medlemmar som polisanmälts för övergrepp fick under pågående polisutredning figurera på partiets officiella kanaler, samtidigt som berättelserna om övergreppen ledde till omfattande ryktesspridning om kvinnorna som klivit fram.

Som ungdomsorganisation måste man bortse från partilojaliteten och ”dålig publicitet”, särskilt när det kommer till unga kvinnor som riskerar att få långtgående psykologiska trauman till följd av övergrepp och dålig hanteringen av dessa. För att sexuella övergrepp ska få ett slut inom politiska organisationer krävs det att den som förgriper sig på medlemmar inte kan göra det ostraffat.

Sexuella övergrepp är inte partibundet, det förekommer och har förekommit hos alla politiska partier. Varje sexuellt övergrepp inom en partiorganisation är ett demokratiproblem. Alla har därför ett ansvar för upprätthålla en nolltolerans mot sexuella övergrepp. Berättelser om sexuella övergrepp ska inte cirkulerar som ”spännande skvaller”, vi måste också fortsätta prata om internkultur och trygghet. Det ska inte råda några frågetecken om vart man vänder sig om man utsätts. Grabbig jargong där kvinnor sexualiseras ska aldrig få förekomma i våra organisationer. Alla har ett ansvar för ett klimat där vi stöttar de, allt för många, tjejerna som utsätts för sexuella övergrepp.

Det finns ett tydligt före och efter metoo. Inga fler medsystrar ska tvingas tystas ner på grund av sexuella trakasserier och övergrepp. Vi är kvinnor från olika politiska organisationer och vi står enade mot sexuella övergrepp. Vi stöttar alla tjejer som utnyttjats, oavsett partitillhörighet. De är inte ensamma.

Vi är många som har kollat oss över axeln i maktens korridorer, men vi är klara med det.

Lou Bendrot, Cuf

Aida Badeli Rohani, Grön ungdom

pil
Om debattörerna:

Lou Bendrot

• Ålder: 18år.

• Ort: Stockholm.

• Gör: Student och andre vice ordförande Cuf storstockholm. 

Aida Badeli Rohani

• Ålder: 22år.

• Ort: Göteborg.

• Gör: Student och sitter i förbundsstyrelsen för Grön ungdom. 

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Aida Badeli Rohani
Lou Bendrot
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro