ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Ska vi behöva medicinera bort miljöförstöring?

Per Glavå · 16 Aug 2018
Uppdaterad 16 Aug 2018
Farmakologisk och psykosocial behandling har visat sig hjälpa missbrukare att ta sig ur beroendet, skriver Per Glavå.

Farmakologisk och psykosocial behandling har visat sig hjälpa missbrukare att ta sig ur beroendet, skriver Per Glavå. Foto: Ella Glavå, Unsplash/Geran de Klerk


Är det mediciner och terapi som behövs för att vi ska ta ansvar för klimatförändringarna och förändra vårt missbruksbeteende” så att planeten kan räddas?, skriver Per Glavå.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag har en känsla av att likgiltigheten breder ut sig med samma hastighet som information och kunskap sprids. Jag tror också att likgiltigheten är vår största utmaning. Om vi inte på riktigt bryr oss, så kommer vi inte att kunna göra något åt de miljöutmaningar vi står inför. Så trots att vi matas med information och kunskap om vad som påverkar klimatet, och att en överväldigande majoritet av forskarna är överens om att vi står inför en omfattande klimatförändring, varför bryter vi inte vårt skadliga beteende när vi vet att vi måste?

quotation startForskarna har under lång tid förbryllats över varför en missbrukar alkohol eller narkotika när en vet vilka skador och följder det får. Men farmakologisk och psykosocial behandling har visat sig hjälpa missbrukare att ta sig ur beroendet.quotation end

Ytterst få ifrågasätter rökförbudet på restauranger och flyg. Orsakerna kan vara flera, men lukten av en cigarett (eller rökare) är ytterst påtaglig och irriterar de flesta, varför vi inte tolererar att påtvingas cigarettrök, och därför accepterar ett förbud. Dessutom vet vi att rökning är oerhört farligt och förorsakar sjukdomar.

Hur kan vi då förhålla oss på samma sätt till de klimatpåverkande företeelser som, till skillnad från rökning som dödar cirka sju miljoner människor varje år, sannolikt kan komma att döda merparten av de sju miljarder människor som befolkar planeten?

Forskarna har under lång tid förbryllats över varför en missbrukar alkohol eller narkotika när en vet vilka skador och följder det får. Men farmakologisk och psykosocial behandling har visat sig hjälpa missbrukare att ta sig ur beroendet.

Är det mediciner och terapi som behövs för att vi ska ta ansvar för klimatförändringarna och förändra vårt ”missbruksbeteende” så att planeten kan räddas?

Många känner att det är lättare att ta till sig något om det är lustfyllt och positivt, snarare än begränsande, och att vi inte vill uppleva försämringar av livskvaliteten som en följd av förändrat beteende. Vi blir också benägna att intressera oss, och kanske hjälpa till, när tolv pojkar fastnar i en grotta, eller ett avlidet flyktingbarn flyter iland på en strand. Men de närmare 60 000 barn som dör av undernäring varje vecka, de har vi svårare att känna för, trots att vi vet att klimatförändringarna leder till torka som i sin tur leder till svält.

Det fina är att ett beteende kan ändras, hur illa det än må vara. Så om du tar cykeln istället för ett fossildrivet fordon, källsorterar soporna eller låter bli engångsförpackningen, då bidrar du till att bevara planeten.

Kan någonting vara mer lustfyllt än den vetskapen?

Per Glavå

pil
Om debattören:

Ålder: 52 år

Ort: Stockholm

Sysselsättning: Författare

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Per Glavå
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro