ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Slopa preskriptionstiden på alla sexualbrott mot barn

Nina Rung · 17 Maj 2019
Uppdaterad 17 Maj 2019
Barn ska ha möjlighet att få sin upprättelse även när de är vuxna, skriver Nina Rung.

Barn ska ha möjlighet att få sin upprättelse även när de är vuxna, skriver Nina Rung. Foto: Unsplash, privat


Att flera av barnen är vuxna när de till slut vågar berätta, anmäla och vittna om sexuella övergrepp som de utsatts för visar på hur svårt det är för barn att lita på att de kommer att bli trodda, skriver kriminologen Nina Rung.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning

Jag lyssnar på radiodokumentären ”Hjälp! Mina vänner är pedofiler” om barn som utsatts för pedofiler i en av de största övergreppsskandalerna i Sverige – som vi känner till.

Två bröder, nu nästan 40 år gamla, har under många år tid förgripit sig på små pojkar. Till slut, när en av pojkarna väljer att anmäla vad han utsatts för, så faller också korthuset bröderna byggt upp och de dömdes 2018 till nio respektive sju års fängelse.

quotation startVarför fortsatte du gå dit? Varför berättade du inte för någon och varför anmälde du inte? Och svaren är ju alltid desamma.quotation end

Det som fastnar hos mig är dels barnens förhållande till gärningspersonerna, omgivningens totala brist på förståelse och sedan det orimliga i att många av brotten mot barnen preskriberats. Berättelsen är nämligen mer eller mindre ett skolboksexempel i hur övergrepp mot barn går till. Och hur vuxenvärlden inte har kapacitet att hjälpa.

De numera vuxna männen berättar om hur de var ensamma som barn och hur bröderna sög in pojkarna i deras liv. Hur de erbjöd en vänskap och fristad där de kunde spela hur mycket tv-spel som helst och få stöd i sina situationer. Hur bröderna blev pojkarnas enda sociala tillvaro, där grova övergrepp normaliserades och blev en del av vardagen.

Reportern ställer frågor som de flesta vuxna ställer inför att ett övergrepp har skett. Varför fortsatte du gå dit? Varför berättade du inte för någon och varför anmälde du inte? Och svaren är ju alltid desamma. Därför att de också erbjöd vänskap och blev så oerhört viktiga i barnens liv. Därför att det blev en del av livet som var helt normaliserat. Därför att de inte hade någon annan. Flera av pojkarna försökte berätta men hade inte blivit mottagna på sätt där de upplevde trygghet och tillit.

Vi vuxna måste sluta ställa den typen av frågor.

Det gör ont när jag vet att mer kunskap för både barn och vuxna hade kunnat rädda så många fler barn.

Att flera av barnen är vuxna när de till slut vågar berätta, vågar anmäla och vittna visar också på hur svårt det är för barn att lita på att de kommer att bli trodda. Få av de barn som utsätts för sexuella övergrepp kommer till myndigheters kännedom. Det innebär också att få barn kan få rätt stöd, hjälp och behandling. För att skydda fler barn och förebygga sexuella övergrepp krävs nya tag. Bättre tag.

1. Inför en obligatorisk kunskapsdel på utbildningen hos förskolelärare, barnskötare och fritidspedagoger om kroppslig integritet, samtycke och övergrepp samt krav på att barnen får ta del av kunskapen minst en gång per termin.2. Inför ämnet sex – och samlevnad som eget ämne i skolan där samtal om kroppslig integritet, samtycke, sex och övergrepp ingår.3. Inför krav på att alla som jobbar med barn, såsom pedagoger, fritidsledare och idrottsledare har kunskap om barns rättigheter, kroppslig integritet och övergrepp.4. Slopa preskriptionstiden på alla sexualbrott mot barn, inte bara de allra grövsta brotten som nu är föreslaget. Barn ska ha möjlighet till upprättelse när de har möjlighet att berätta.

Nu blir Barnkonventionen snart svensk lag. Se till att barns rättigheter stärks och förebygg risken för sexuella övergrepp redan nu – senare är helt enkelt för sent.

Nina Rung

pil
Om skribenten

Nina Rung är kriminolog, specialiserad på sexualbrott och barnrättsexpert. Föreläser och utbildar inom våldsprevention och jämställdhet.

pil
Behöver du någon att prata med?

Brottsofferjouren. Tel 0200-212019. Måndag-fredag kl: 09-19.Rikskriscentrum – Sveriges kriscentrum för män.Dags att prata – information om barn och sexuella övergrepp.BRIS. Gratis och anonymt för dig under 18 år. Tel: 11611. Öppet: kl: 14-21.

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Nina Rung
Nina Rung
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro