ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Sluta kräv att miljökämpar ska leva som de lär

Stefan Bruhn · 14 Jan 2019
Uppdaterad 6 Mar 2019
När du arbetar för klimatet arbetar du alltid i motvind; varje gång du öppnar munnen riskerar du att få en spottloska i ansiktet, skriver Stefan Bruhn.

När du arbetar för klimatet arbetar du alltid i motvind; varje gång du öppnar munnen riskerar du att få en spottloska i ansiktet, skriver Stefan Bruhn. Foto: Erik Simander/TT, privat


Isabella Lövin pratar om klimatet samtidigt som hon flyger mycket. Alltså anses hon vara en hycklare. Men ingen kan förändra världen utan att verka i just den värld som behöver förändras, med de medel som står till buds, skriver Stefan Bruhn.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag kan föreställa mig hur det känns att vara Greta Thunberg eller Isabella Lövin. När du arbetar för klimatet arbetar du alltid i motvind; varje gång du öppnar munnen riskerar du att få en spottloska i ansiktet. Visserligen råkar jag vara man och därmed inte lika utsatt. Jag har också haft en betydligt mer undanskymd roll. Men efter 15 år i klimatrörelsen vet jag hur illa det är.

Det finns ett känt citat som tillskrivs Gandhi: ”Först ignorerar de dig, sen skrattar de åt dig, sen bekämpar de dig, sen vinner du.” Just nu är vi inne i den tredje fasen, och vackert är det inte.

”En femtonårig autistisk glasögonorm” skrev till exempel en viss skribent, möjligtvis i ett misslyckat försök till satir, nyligen om Greta Thunberg. Tonen är i vilket fall som helst illustrativ. Gretas pappa har berättat i media om de enorma mängder hån, hat och hot som riktas mot Greta och hennes familj. Det är rent märkligt hur många svenskar som plötsligt har blivit experter på neuropsykiatriska diagnoser, vikten av skolplikt och manipulativa föräldrar.

I Lövins fall är manuset enklare: Lövin pratar om klimatet samtidigt som hon flyger mycket, och hennes man kör minsann en bränsleslukare. Alltså är hon en hycklare. Att Lövin råkar vara minister och förväntas delta i massvis med möten utomlands är ovidkommande, det här är ju Jantesverige. Att bilen i fråga inte ens är hennes är också ovidkommande; ett rimligt minimikrav för att få arbeta för klimatet verkar vara att man måste vara beredd att offra sitt äktenskap.

quotation startDet är ju omöjligt att tävla i moral med den som ingen har.quotation end

De som älskar att hata Greta Thunberg och Isabella Lövin är viliga att prata hur mycket som helst om vad som helst. Förutom just klimatet. Den gamla fina devisen att man ska leva som man lär har blivit en fälla. Den måste, precis som alla deviser och ordspråk, användas i rätt sammanhang och på rätt sätt för att vara relevant. Så här sa Göran Greider i P1 för några år sedan:

”De argument som en person för fram har ett värde i sig, oavsett vad den personen lever för liv. För att ta ett extremt exempel: Jag har träffat många svårt alkoholiserade människor som säger ”stäng systemet på lördagar för annars utnyttjar sådana som jag det”, det vill säga de kommer med en bra insikt men de kan inte för fem öre leva upp till det själva.”

Sanningen är att ingen kan förändra världen utan att verka i just den värld som behöver förändras, med de medel som står till buds. Just nu skriver jag den här debattartikeln på en dator med plastknappar. Det är inte hyckleri. Det är nödvändigt. Och att kritisera mig för det kommer inte – lika lite som kritiken mot Thunberg och Lövin – att förändra klimatet till det bättre.

Så här får du två nya deviser att använda i klimatdebatten:1. Skjut inte budbäraren!2. Du måste inte alltid leva som du lär, det kan vara okej att ha synpunkter ändå.

Tänk bara efter först så kommer det gå bra. För annars kommer de som inte står för någonting alls alltid att vinna. Det är ju omöjligt att tävla i moral med den som ingen har.

Stefan Bruhn

pil
Om skribenten:

Ålder: 46 år.Gör: Arbetslös, röd-grön-rosa samhällsdebattör och skribent.Bor: Stockholm.

Så gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Bruhn
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro