ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Sluta normalisera homofobin inom idrotten

Oskar Sternulf · 24 Okt 2018
Uppdaterad 24 Okt 2018
Hur ska vi få bort det från isen och andra sportytor om vi aldrig går till botten med problemet och inte markerar mot det med en gång, skriver Oskar Sternulf.

Hur ska vi få bort det från isen och andra sportytor om vi aldrig går till botten med problemet och inte markerar mot det med en gång, skriver Oskar Sternulf. Foto: Unsplash, Rickard Unge


Det är just den här typen av sorglig jargong som gör dem mest rädda att ta steget att berätta om sin sexualitet, skriver Oskar Sternulf.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

har det varit en diskussion kring avstängningenenligt SVT Sport:Jag blir provocerad, förbannad och trött över hur homofobin fortsätter att normaliseras år 2018 i idrotts-Sverige. Den senaste tiden av en hockeyspelare i ett sydsvenskt lag efter att han ha kallat en motståndare för ”din jävla horunge”, vilket jag anser är ett solklart och riktig beslut, som inte bara ska ryckas på axlarna åt. Hela debatten har dock solkats ner när samma klubbs sportschef uttalat sig på följande sätt ”Man kan fråga sig var gränsen går och vad som är kränkande. Om jag säger ”bögjävel” till dig på isen, då skrattar man ju bort det.”

Hur kan en vuxen person, som har ett övergripande sportsligt och etiskt ansvar i en idrottsklubb, uttala sig på det här sättet? Det är exakt den här typen av kommentar i ett redan hårt klimat, som gör att HBTQIA-personer inom idrotten inte vågar ta steget att komma ut inför sina lagkamrater. Under åren som jag har uppträtt med min egenskrivna HBTQ-föreställning, har jag haft många mejlkonversationer med barn och ungdomar som är idrottsutövare. Det är just den här typen av sorglig jargong som gör dem mest rädda att ta steget att berätta om sin sexualitet. Om inte stöttningen kommer direkt från vuxna vid homofobiska uttalande, vilka ska då gå in och vara förebilder och fördöma den här typen av olämpligt beteende?

quotation startJag blir än mer besviken på vuxenvärlden när jag läser vidare om hur motståndarlagets tränare spär på och normaliserar hela attityden och tankesättet.quotation end

enligt SVT Sport:Jag blir än mer besviken på vuxenvärlden när jag läser vidare om hur motståndarlagets tränare spär på och normaliserar hela attityden och tankesättet genom följande kommentar ”Jag tycker inte att det är särskilt bra att allt som sägs på en plan tas upp så här. Det är en farlig väg att gå, tycker jag. Det är jargong, man slänger käft ute på isen och det finns de som trash-talkar.”

inteVarför ska sådana här beteenden tas upp? Hur ska vi få bort det från isen och andra sportytor om vi aldrig går till botten med problemet och inte markerar mot det med en gång? Är det någon gång det gäller att ingripa är det just direkt efter att en olämplig kommentar sker. Det handlar om sunt förnuft och kan aldrig beskyllas för att vara en jargong. Ingen av oss föds till homofober, utan detta utvecklas främst om inte värdegrundstänket finns med och jobbas med i tidig ålder.

Även om det här ”bara” är två enskilda, dock högt uppsatta, personers åsikter, upplever jag i samtal med idrottande barn och ungdomar att det här omklädningsrumssnacket fortfarande år 2018 är hårt ingrott. Det kommer inte försvinna om vi inte ännu tydligare står upp för alla människors lika värde. Så många gånger som jag har fått berättat för mig om ungdomar som har slutat inom sin idrottsgren, just på grund av det hårda klimatet. Det gör mig väldigt ledsen. Det är ett misslyckande från oss i vuxenvärlden och en sorglig utveckling som måste stoppas.

quotation startDet är ett misslyckande från oss i vuxenvärlden och en sorglig utveckling som måste stoppas.quotation end

Det ska bli intressant att läsa vad övriga idrottsutövare i Sverige har för åsikter om detta och hur ni kan dra ert strå till stacken för att machokulturen och det homofobiska synsättet ska försvinna. Vi vuxna måste börja ta ett ännu tydligare ansvar inför våra barn och reagera direkt vid homofobiska uttalande, oavsett om du är domare, lagledare, förälder eller för den delen sportchef.

Oskar Sternulf

pil
Om debattören:

Ålder: 33 år.

Yrke: Kulturentreprenör, musikalartist och skådespelare.

Aktuell: Som skådespelare i och dramatiker till HBTQ-monologen ”Komma ut”, som han sedan 2016 snart har spelat 300 gånger.

Ort: Stockholm.

sternulf.seWebbplats:

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Oskar Sternulf
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro